Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

woensdag 11 maart 2015

Vrijstelling

Eindelijk heb ik het dan toch gekregen, de vrijstelling voor gemeentelijke - en waterschapsbelastingen. Vandaag kreeg ik bericht van de gemeente.
Ik ben er ontzettend blij mee, het scheelt me maandelijks € 46,12.
Vorig jaar werd mijn verzoek afgewezen en deze keer heb ik weer heel veel moeten kopiëren, printen en opsturen. Ze willen namelijk heel veel van je weten, zoals huurcontract, autopapieren, toeslagen en ook alle saldo's en bankafschriften van de laatste twee maanden.
Qua privacy natuurlijk niet fijn, maar dat hoort erbij. Het was voor een goed doel.
Eigenlijk hebben alle mensen die in de bijstand belanden recht op die kwijtschelding mits ze aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo mag je niet teveel spaargeld achter de hand hebben en mag je wel een auto op naam hebben, maar deze mag niet meer waard zijn dan 2269 euro.
De dagwaarde van m'n auto ligt op dit moment ook op of rond dat bedrag, dus ik heb geluk gehad. Het aantoonbare spaargeld lag nog onder de norm van wat je mag bezitten als alleenstaande. Ik kon weinig informatie vinden bij mijn gemeente over hoe hoog het bedrag op de spaarrekeningen mag zijn.
Als mijn verzoek om kwijtschelding zou zijn afgewezen, dan was het ook niet erg geweest. Ik kan die belastingen eigenlijk best betalen. Het is gewoon zo dat ik voor die kwijtschelding in aanmerking kom en ik een dief van mijn eigen portemonnee zou zijn om dit extraatje te laten liggen. Mensen die bijvoorbeeld in aanmerking komen voor kinderbijslag en/of hypotheekrente-aftrek, ik noem maar wat, grijpen dit ook met beide handen aan.
Voor mij zijn het twee vaste kostenposten minder iedere maand.
Het lentezonnetje maakte me de afgelopen dagen al een blijer mens, die brief op de deurmat afkomstig van de gemeente versterkte dat nog eens!6 opmerkingen:

 1. Fijn ! Goed gedaan !
  Moet je deze vrijstelling elk jaar opnieuw aanvragen ?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In de meeste gevallen volgt er ieder jaar automatisch een verlenging.

   Verwijderen
 2. 5.895 euro mag je als alleenstaande in de bijstand sparen, maar die gemeentelijke regels voor vrijstelling hanteren weer andere normen.
  Waterschap ook. Huursubsidie ook.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat is een mooi bericht. En als je daar recht op hebt, dan zou je wel gek zijn (zeker met een laag inkomen) om daar geen gebruik van te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Fijn zeg! Zulke financiële meevallers zijn altijd welkom.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zeg altijd maar: je moet elke toeslag en/of voordeeltje pakken wat je kunt. Zeker als je een laag inkomen hebt.

  BeantwoordenVerwijderen