Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zaterdag 7 maart 2015

Energierekening is binnen!

Begin februari ben ik weer overgestapt van energieleverancier. Zoals elke jaar wil ik blijven profiteren van een actietarief en natuurlijk een welkomstbonus/ overstapbonus. Ik regel die overstap via Prizewize. Ik ben nu overgestapt van Energie Direct naar Delta. De overstap is op zich goed verlopen. Ik heb Energie Direct wel een keer moeten bellen, want ik kreeg alleen de eindnota binnen voor gas en die voor elektra niet.... Help, ik wil met beide over naar Delta!
Er moest iets misgegaan zijn, dus ik de telefoon gepakt.. aardige meneer aan de lijn gehad en die legde uit dat mijn meterstanden voor elektra veel lager waren dan zij verwacht hadden (994 kWh) en dat het daarom extra gecontroleerd moest worden en daarom iets langer duurde. Ik verwachte eigenlijk dat er iemand gestuurd zou worden van Enexis (netwerkbeheerder) om mijn meterstanden op te nemen, maar er is niemand geweest.
Gisteren had ik dan de totale afrekening in mijn mailbox. Ik krijg 139,80 euro terug. Dat is inclusief de overstapbonus van 130 euro. Ik heb het afgelopen jaar 45 euro per maand betaald aan energiekosten. Dat is al een laag bedrag, maar als je het verrekend met wat ik terug ga krijgen, koste gas & elektra mij samen maar € 33,35. Ik verbruikte 335 kuub aan gas en 994 kWh aan stroom. Ik noteerde elke week de meterstanden, Kijk hier voor een overzicht van afgelopen jaar.

Nu zit ik dus bij Delta Energie. Ondanks dat ik mijn verwachte verbruik heb doorgegeven, hebben ze m'n maandbedrag vrij hoog ingeschat, op 62 euro. Je kon het online met maximaal 15% verlagen en dat heb ik gedaan. Ik betaal komend jaar 53 euro per maand. Ik laat het nu maar even zo, dit is oké en wie weet krijgen we in december- januari eindelijk eens een échte winter (hope so)
Ik vind het altijd zonde om een veel te hoog maandbedrag te betalen. Een energiebedrijf wil natuurlijk graag dat mensen teveel betalen, zodat zij in de tussentijd profiteren van de rente. Maar ik ontvang die rente liever zelf en zet het geld weg op m'n spaarrekening.
Ik krijg bij Delta overigens 150 euro overstapbonus (die korting krijg je vaak alleen als je overstapt via bepaalde websites als prizewize of gaslicht.com, etc)
Normaal gesproken moet je wachten tot de jaarafrekening voor je die bonus krijgt, maar nu krijg ik die al binnen 3 maanden.

Mijn stroomverbruik is overigens zo laag omdat ik geen wasdroger, vaatwasser en vriezer heb, alleen een koelkastje met vriesvak. De was doe ik op de eco-stand. Verlichting in huis zijn bijna allemaal led-lampen.
Mijn gasverbruik is laag omdat ik in een bovenwoning woon. Ik stook tot 19,5 graden en alleen in de woonkamer en keuken. In de douche staat de verwarming half open. De slaapkamers en gang stook ik niet. Precies onder mijn woonkamer zit de woonkamer van mijn bejaarde benedenbuurvrouw. Daar heb ik ook profijt van, warmte trekt omhoog.

3 opmerkingen:

 1. Fijn dat je ruim 130,- terug krijgt! Dat is mooi meegenomen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zit bij de Nuon en hou wekelijks de app bij voor het stroom verbruik. Helpt enorm

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jaarlijks overstappen is erg slim. Je verbruik is extreem laag.Veel lager dan een gemiddeld verbruik in Nederland!

  BeantwoordenVerwijderen