Bespaartips

 1.  Korter douchen; een douchebeurt van 10 minuten kost €0,40 cent. (aan water en gas) Douche je in 5 minuten, dan bespaar je € 0,20 cent op een douchebeurt. Als je elke dag doucht scheelt je dat de helft! Op jaarbasis: 365x0,20= 73 euro! per persoon...
 2.  Stel je keteltemperatuur van je hr-ketel in op 60-70 graden. (niet lager i.v.m samonella) i.p.v. 80 of 90 graden zoals de meeste mensen hebben. Dit is veel zuiniger.
 3. Doe als mij en schaf een (waterbesparende) douchekop aan met led-verlichting. Ik ben een avond-doucher en met de winter op komst hoef je de gewone lamp niet aan. Het geeft een aparte en gezellige douche-sfeer! En gratis licht, want de ledlampjes gaan aan door de waterdruk. 
 4. De verwarming overdag 1 graad lager, van 20 naar 19 bijvoorbeeld scheelt op jaarbasis 7 procent in je energiekosten.
 5. Verwarm alleen de ruimtes waar je bent. Dus draai boven de radiatoren uit.
 6. Krijg overzicht in je inkomsten en uitgaven. Zet ze eens op een rij! Van overzicht komt inzicht.
 7. Rood staan kost geld. Er zijn veel mensen die rood staan op hun betaalrekening, maar wel een spaarrekening hebben. Hef dan eerst die roodstand op met je spaargeld. De rente die je moet betalen aan rood staan is veel hoger dan de rente die ontvangt op je spaarrekening. Zó zonde!
 8. Schaf geen wasdroger aan of gebruik deze zo min mogelijk. Een droger is een energieslurper. verbruik = 400 kWh per jaar = zo'n 90 euro p/j bij gemiddeld gebruik.
 9. Houd meterstanden bij voor inzicht in je verbruik.
 10. Stap elk jaar over van energieleverancier. Dit levert vaak geld op.

7 opmerkingen:

 1. Ziet er ook nog eens luxe uit zo'n douche met ledverlichting.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben een hoogrendementscondensatieketel en onze chauffagist raadde ons aan om de watertemperatuur op 60° te zetten. Condensatie treedt op eens het retourwater 40° heeft en dan begint de ketel te condenseren. Die instellingen zouden voor onze ketel het zuinigste verbruik meebrengen.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Geweldige blog! Leuke tips. Ben het met de laaste tip alleen niet helemaal eens. Want als je langer bij een engergiemaatschappij blijft haal je daar op de lange duur voordeel uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, je krijgt bij sommige maatschappijen korting als je langer bij een energiemaatschappij blijft. Betekend alleen niet dat je goedkoper uit bent dan bij een andere maatschappij. Overstappen is vaak toch goedkoper dan blijven zitten (met korting) bij je huidige maatschappij

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Waarom niet koud douchen in de zomer, is heerlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bij 30 graden buiten kan dat heerlijk zijn inderdaad! Maar verder? Ik ben best een koukleum..
   dus dat ga ik mezelf niet aandoen, da's barbaars;-)

   Verwijderen
 6. als je echt moet besparen doe het dan op je boodschappen.
  met koud water douchen is niet echt besparen vind ik.
  mijn man heeft reuma dus niet zo verstandig.
  om de dag in de winter douchen dat scheelt ook de helft.

  BeantwoordenVerwijderen