Huishoudboekje


Laatste update: augustus 2017


Inkomsten Netto per maand: 1333,- (loon + toeslagen)

Uitgaven per maand:

637  Huur incl. electra, huur aardwarmtepomp en reparatiefonds
130  Boodschappen
078  Zorgverzekering
025  Verzekeringen auto, inboedel, w.a
049  Ziggo (internet, tv, vaste telefoon)
020  Wegenbelasting
017  Benzine
010  Netflix
005  Mobiele Telefoon (sim only)
002  Betaalpakket bank
050  Reservering kapper/kleding/apk/waterverbruik
030  Vrij te besteden ="zakgeld"
300  Sparen
................................................+

1333 euro

          


32 opmerkingen:

 1. Heb je al eens overwogen om van tvprovider te wisselen? Ik zat zelf ook bij ziggo, en ben sinds 2 jaar overgestapt en bespaar hiermee elke maand 25 euro. In jouw geval zal het iets minder zijn omdat je al weinig betaald. En moet je elke maand gem. belastingen betalen?
  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik zou voor bijvoorbeeld telfort kunnen kiezen, maar ik heb gehoord dat de beeldkwaliteit van ziggo beter is. Ik kan nu nog niet veranderen. Ik heb een jaarcontract sowieso tot februari. Eigenlijk ben ik ook wel heel tevreden over ziggo. Ik heb alleen het basispakket en internet werkt hier echt snel genoeg, supersnel eigenlijk wel.

   Verwijderen
  2. Ja, gemeentelijke belastingen elke maand. Of nee, in 10 termijnen. Van februari t/m november. Wat fijn om te weten nu: dan heb ik in december een extraatje van 38,-!! Daar had ik nog niet eens over nagedacht...thanx.

   Verwijderen
  3. Kijk, dat zijn de berichten!! Altijd fijn in zo'n dure maand haha. Voor wat betreft beeldkwaliteit, ik merk weinig tot geen verschil hoor, maar je zit al niet hoog met de kosten, maar het kan nooit geen kwaad om ter zijner tijd even rond te neuzen. Elke euro is dr weer 1 ;-)
   Gr. Boukje

   Verwijderen
 2. hoi ik zie zo al wat dingen die niet echt nodig zijn, de leesmap, 53 euro voor de kapper..,postcodeloterij..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee, zijn niet allemaal nodig. Maar zijn wel dingen waar ik blij van wordt. En dat gevoel van blijdschap heb ik wel o zo nodig.

   Het zijn keuzes die kunnen (vooralsnog)

   Verwijderen
 3. Mooi lijstje wbt uitgaven. Wat betreft dingen waar je gelukkig van word is ook heel belangrijk!!!
  En wbt zakgeld wat versta je voor die uitgaven? Ik vind bv zelf batterijen onder boodschappen vallen en zag dat het bij jou van het zakgeld afging...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Boodschappen zij voor mij echt over het algemeen voeding, maar daar zitten ook wel wasmiddel en vuilniszakken bij. Dingen die ik uit de supermarkt haal.. Als ik de batterijen had gekocht in de supermarkt had ik die ook bij de boodschappen gerekend. Want ik tik de uitgaven over van de kassabonnen die ik bewaar.Zakgeld besteed ik aan cadeautjes, spulletjes in huis, make-up, lekkere parfum, een mooi boek, een bosje bloemen of dingen die buiten mijn andere "potjes"/ budgetten van mijn bovenstaande lijstje vallen of er overheen gaan vallen, zoals extra benzine voor een langere reis.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog een paar tips: als het goed is kun je kwijtschelding aanvragen voor de gemeentelijke belastingen en ook voor de waterschapsbelasting, omdat je weinig inkomen hebt.
  Deze kun je aanvragen bij de gemeente waarin je woont en bij het waterschap.

  Groeten Jennifer

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Jennifer.
   Ik weet het en heb dat ook aangevraagd. Het is alleen zo dat je wel een auto in bezit mag hebben, maar die mag niet boven een bepaalde bovag-koerslijst waarde zitten. De mijne zit er net ietsiepietsie boven. Daarop is volledige kwijtschelding afgewezen

   Verwijderen
  2. Nou dat is dan terecht... pff.. nu krijg ik het idee dat je een hoop zit te klagen en ondertussen in een dure auto rijdt. Lijkt het je niet een idee om jouw auto in te ruilen voor een goedkoper model zodat je wel kwijtschelding kunt krijgen?
   Waar gaat het nu om? Ben je ontevreden omdat je eigenlijk materialistisch bent ingesteld? Keeping up appearances?
   Groeten Jennifer

   Verwijderen
 6. Hoi Jennifer. Dit jaar krijg ik geen kwijtschelding meer, maar volgend jaar wel hoor, met deze auto. En nee, ik rij niet in een dure auto. Maar een auto betekent wel mijn vrijheid, dus ga 'm lekker niet weg doen.
  Ik vind niet dat ik klagerig ben ingesteld, eerder vrij positief over het algemeen. Heb alleen af en toe moeite (gehad)om een stapje terug te doen qua bestedingspatroon. Het is lastig om ingeslepen gedrags- en uitgavenpatronen te veranderen. Maar dat lukt me wel nu na een jaartje op bijstandsniveau. Het materialisme gaat er zo langzamerhand wel uit, af en toe nog een beetje opstandig, maar de mooiste en belangrijkste dingen in het leven zijn namelijk niet te koop! groetjes van een tevreden iemand

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb jou nog nooit horen klagen en vind dat je het hartstikke leuk doet met zo'n bescheiden budget.
   Linda

   Verwijderen
 7. Wat betreft gem.belastingen: die moet ik wel betalen terwijl ik volledig in de bijstand zit..heb echter 4.000 euro spaargeld..en geen auto. Dag kwijtschelding . Zou dit per gemeente kunnen verschillen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier in Amsterdam is de gemeente in gesprek met de belastingdienst om iedereen met een laag inkomen ongeacht het spaargeld vrij te stellen van gem. belasting en waterschapsbelasting

   Verwijderen
  2. Dat zouden ze bij de gemeente Rotterdam ook moeten doen!Ik ben in de bijstand maar heb wel een pensioenvoorziening voor als ik straks 67 ben. Mijn pensioenvoorziening wordt bij de gemeentelijke waterschapsbelasting gezien als vermogen!Terwijl ik er niet over kan beschikken. De nationale ombudsman heeft dit op mijn verzoek 'onderzocht'en kwam tot de conclusie dat het zo in (hun) wet staat.Niets aan te doen.

   Verwijderen
 8. Wat een leuke blog zeg, en echt knap van je hoor! Ben nu zelf ook begonnen met het bijhouden van zo'n huishoudboekje.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuke blog zeg, en echt knap van je hoor! Ben nu zelf ook begonnen met het bijhouden van zo'n huishoudboekje.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Mooi lijstje, ik heb alleen bijstand en toeslagen en hou ook de uitgave bij. Het verschil is voor mij de zorgverzekering, ik betaal €156,- p.mnd
  plus ook nog €60 eigen risico erbij.Dus €1932 per jaar. Door dat ik chronisch ziek ben durf ik dat eigenlijk niet anders te doen. Maar jij zit dus op €915,- per jaar dat is wel een groot verschil. Hoeveel eigen risico kan je daar bij rekenen?en welke maatschappij is dat als ik mag vragen?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi. Mijn zorgverzekering is Anderzorg, de basisverekering (66,-) plus een Aanvullende Budget van (10,25) = 76,25 per maand. Daarbij het eigen risico verhoogd naar €875,- (ipv de 375 die standaard is) Dat levert een mooie korting op de maandpremie. Ik maak niet of nauwelijks gebruik van zorg (tot nu toe) Van mijn eigen risico heb ik 0 euro hoeven aanspreken en dat is elk jaar eigenlijk wel het geval. De enige kosten die ik maak zijn tandarts. En daar is die kleine aanvullende verzekering voor.
   Volgend jaar zal ik opnieuw voor Anderzorg kiezen
   en dan de premie in één keer betalen voor een heel jaar zodat ik 3% betalingskorting krijg. Scheelt weer een paar tientjes op jaarbasis. Wel zal ik dan kiezen voor een iets duurdere/ hogere aanvullende verzekering. Omdat ik tegen een wortelkanaalbehandeling aanhik, misschien nieuwe glazen in mijn bril moet en mijn voorraadje anticonceptiepillen opraakt. Dure uitgaven die dan wel vergoed worden en nu niet of veel minder.

   Ik vind jouw zorgverzekering heel erg hoog! Maar hoe kom je aan 60 euro eigen risico. Iedereen heeft toch standaard 375? Dat begrijp ik niet helemaal.
   Het is pech als je veel zorg nodig bent, dan kun je ook niet anders dan kiezen voor een duurder pakket helaas.

   Verwijderen
 11. Hoi, ik stuiten bij toeval op je blog en je huishoudboekje.
  Op je Alles In Abbo kan je nog flink besparen. Zelf ben ik aangesloten bij Telfort en betaal voor een jaar 326 euro. Bij telfort hebben ze vaak een actie dat je bijv. de eerste 6 maanden 20 euro korting krijgt. Ook bij het verlengen de laatste keer heb ik de eerste 6 maanden 20 euro korting gehad.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Misschien een leuke tip voor autoverzekering: de fairverzekering. Bij goed gedrag krijg 35% ter, bij gem. gedrag 10% en bij "slecht" rijgedrag niets (maar de premie is nog laag!). Ze mogen geen gegevens doorsturen naar politie e.d. tenzij je een ernstig misdrijf heb gepleegd (Denk aan doorrijden na ongeval). Ik ga het ervaren vanaf 1 maart, ben benieuwd! Scheelt ook weer geld met boetes e.d., en vooral vriendlief heeft daar een handje van. Want je moet netjes rijden, win win sitautie zou ik zeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Hallo, het is even geleden maar ik reageer nog even op de zorgverzekering van de eigen risico van €375. Bij de gem.Rdam/IZA is het zo dat dit stukje ook meegenomen wordt in de premie, zodat je het niet ineens dat bedrag hoeft moet ophoesten. Dat kan bij de meeste verzekeringen niet. Het bleek dat ik toch teveel heb betaald ik kreeg €10,- p/mnd terug. Voor dit jaar 2016 zit ik dus op ± €146,- p/mnd, plus de eigen bijdrage van €60.Ik wilde wel goedkoper maar de risico's zijn voor mij niet te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Welke energiemaatschappij heb je? Ik ga nu op mezelf wonen en moet er nog eentje kiezen. Omdat ik nieuw ben kan ik geen gebruik maken van overstapaanbiedingen, maar op internet zie ik door alle aanbieders het bos niet meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Jawel hoor;) Alleen niet zo vaak meer. Dit berichtje niet gezien.
  Ik zit nu bij Engie. Maar ieder jaar stap ik over. Ik raad je aan om in te stappen via zo'n overstapsite. Of vergelijkingssite. vanwege de bonussen. Zelf stap ik altijd over via prisewise.nl Altijd top in orde. Vul het te verwachten energievebruik in en dan komt de goedkoopste wel bovendrijven.
  Ook al bij Essent en EnergieDirect gezeten. Ook goede ervaringen mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo, wat ben ik blij en dankbaar dat ik jouw website tegenkwam. Vanmorgen in alle vroegte lag ik in bed te piekeren over hoe toch leuk te kunnen leven met relatief weinig geld en daar was jij.....zo inspirerend....ben nu bezig mijn eigen huishoudboekje te maken en zie dat er meer mogelijk is als je maar gecontroleerd uitgeeft.
  Dank je wel!!!! Warme groet, Marian

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ontzettend fijn om te lezen. Zeker weten kun je heel prettig leven van relatief weinig geld!

   Verwijderen
  2. Dat kan wel zo zijn maar dat moet niet te lang duren; het eerste jaar lukt wel, het tweede jaar wordt al moeilijker en het derde jaar is voor de meesten het Rampenjaar.
   Zo prettig zijn geldzorgen namelijk niet. Als je alleen bent is het beter te dragen dan wanneer je de verantwoordelijkheid hebt over anderen, de verantwoordelijkheid om goed voor hen te zorgen. Dan zullen er weinigen zijn die jouw optimistische uitspraak na zullen (blijven) zeggen. Ik ben bekend met een dergelijke situatie, helaas na vele jaren werken ben ik nu al vele jaren door lichamelijke problemen niet meer werkzaam. Maar verantwoordelijk voor anderen ben ik nog steeds. Rekenen kan ik als de beste, al zeg ik het zelf. Bezuinigen kent voor mij geen geheimen meer. Slimme en creatieve oplossingen heb ik bij de vleet. Maar zo zijn er toch ook elke maand weer de zorgen; de rekeningen zijn allemaal betaald, maar hebben we nog genoeg om van te leven deze maand? etc etc etc. Nee , een iets genuanceerdere uitspraak was dichter bij de realiteit geweest vrees ik. Ik hoop oprecht dat je zult bereiken wat je wilt bereiken. En dat hoop ik voor een ieder, zeer zeker voor diegenen die nu onder aan de trap zitten en naar boven kijken. De weg lijkt lang en misschien onmogelijk, maar denk er aan: Je neemt stap voor stap, trede voor trede. Groetjes aan een ieder die hier leest. Afz. Anne.

   Verwijderen
 17. Ik ben heel erg benieuwd wat jij allemaal zoal eet in een week ivm boodschappen, dat doe je goed €125 boodschappen!

  BeantwoordenVerwijderen
 18. 300 euro sparen zal niet gaan. Een gedeelte van dit bedrag zijn reserveringsuitgaven toch? Die auto/tv/inboedel zal ook een keer vervangen moeten worden. Hier zet ik zelf 120 euro per maand voor opzij. Daarnaast ook een potje voor bv kleding en zorgkosten eigen risico.

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Waarom gaat deze blog niet verder???

  BeantwoordenVerwijderen