dinsdag 31 januari 2017

Waterverbruik erg hoog

Het gemiddelde waterverbruik voor een éénpersoonshuishouden is 46 m3 per jaar. De afgelopen jaren zat ik daar keurig op of zelfs iets onder.
In 2016 is mijn verbruik veel te hoog gebleken. Veel te gek voor iemand die zuinig probeert te leven. Ik schrok er zelf van en ik schaam me er ook wel een klein beetje voor.
54 m3 was mijn verbruik in 2016.
Een goed excuus heb ik niet. Alleen dat ik het heerlijk vind om elke dag lang te douchen. Ik ben een ontzettende koukleum en heb het vaak erg koud als ik uit mijn werk of van buiten kom. Het enige wat dan helpt is een warme douche. Maar je kunt ook overdrijven en ik sta er gewoon veel te lang onder. Dat is er zo ingeslopen. "Water is spotgoedkoop en een lage gasrekening heb ik sowieso al'' is mijn redenering op zo'n moment en dan blijf ik rustig nog een paar minuten onder de warme stralen staan.
Toen ik de afrekening van het waterbedrijf kreeg vond ik het zonde van al die liters water, echt pure verspilling. En nu heb ik mijn zandlopertje weer opgezocht en die in de doucheruimte gezet. Juist om een beetje een vinger aan de pols te houden en zo wat zuiniger om te springen met water.
Mijn voorschot is verhoogd, ik moest een tientje meer betalen dan de eerste helft van 2016. Ik betaal het waterverbruik in 2 termijnen. In juli en januari wordt het afgeschreven.
Wat was jouw verbruik in 2016?


21 opmerkingen:

  1. mijn verbruik in 2015 was 46, te veel vond ik. Afgelopen jaar heel goed opgelet en minder vaak en lang douchen, 5 m3 minder op de teller.
    Je kunt ook heel goed opwarmen door een hete kruik op je buik en 1 onder je voeten te leggen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een 2 persoonshuishouden, wij verbruiken al jaren 17-18m3 per jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Een belabberde douche, veel buiten de deur sporten, en liever een washand gebruiken, geen tuin, maar 1 plant in huis. We wassen niet zo vaak, 2-3 wassen per 2 weken.

      Verwijderen
    2. Ik ben alleen en verbruik 15m3. Dat is om vrijwel dezelfde redenen: douche die aan de koude kant is, veel zwemmen en in het zwembad douchen, washand en niet zo veel wasmachinewassen. Wel een tuin en wat meer planten.

      Verwijderen
    3. Koningin M: Voor die 2 tientjes per jaar hoef je het douchen niet te laten.
      Je zou dat vele douchen moeten merken in je gasverbruik.

      Verwijderen
    4. Dat kan ik wel een klein beetje merken, maar dan gaat het om 1 a 2 m3 extra gas per week. Dat valt in het niet bij de extra m3 die ik p/w verbruik als het vriest buiten bijvoorbeeld of als ik de verwarming een graad hoger draai. Dan pas gaat het echt rap omhoog.
      Ik vind jouw waterverbruik bewonderenswaardig. Ik zal daar nooit in de buurt komen, maar ik wil wél weer beneden het gemiddelde uit gaan komen in 2017. Stand verplicht;)

      Verwijderen
  3. Hier jaren op ronde 50M3 gezeten maar nu op 60 M3 maar wel met zijn zessen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Mijn verbruik is ook heel hoog geworden. Ik ben twee jaar geleden weduwe geworden en lang douchen is een prima onderdeel van mijn rouwverwerking. Nee, in een ideale wereld zou het niet moeten, maar in een ideale wereld sterven mensen ook niet te jong..

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lang douchen, heerlijk ja, ik hou we ook van. Ik probeer dat te beperken tot 1 keer per week. De andere dagen douche ik heel kort of niet :)
    Een lekkage kan ook een hoof waterverbruik veroorzaken, bijvoorbeeld een wc die blijft doorlopen ook al is het een heel klein beetje, soms amper zichbaar

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ons verbruik is rond de 100 M3 en dat voor 2 personen elke dag douchen en soms 2 x per dag. Ivm werk

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ons verbruik was ook wel hoger dan een jaar eerder. Maar een kindje erbij en de andere twee verbruiken ook steeds meer.
    Ik houd ook van lang douchen maar dat kan ook want douche niet dagelijks.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. In je eerste zin staat een fout: Het gemiddelde waterverbruik voor een éénpersoonshuishouden is 46 m3 per maand.
    Dat moet ongetwijfeld 46 m3 per jaar zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Zit op 46M3 en dat is lager dan vorige jaar en het jaar daarvoor. Let er wel op, maar kan niet elders douchen en de wasmachine draait ook regelmatig (niet teveel kleding)en ik heb een tuin. Sproei die vrijwel nooit en gebruik een soort regenton. Alleen als die leeg is dan gebruik ik kraanwater voor de potten in de tuin.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. ik zit daar gelukkig onder , voor sommige dingen gebruik ik regenwater en douchen kan ik gratis op mijn werk doen ,maak ik graag gebruik van

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Mijn watergebruik zit ook elk jaar ongeveer op 50m3. Qua financien red ik dat prima, maar ik weet ook dat het eigenlijk te veel is. Aan de andere kant is mijn gas + electra rekening elk jaar lager en krijg ik elk jaar weer geld terug daarvan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik vind dat geld terug krijgen altijd zo'n krom argument want je bepaald zelf de hoogte van je voorschotbedrag. Dat kun je ook zo instellen dat je een uitdaging hebt en dus probeert geld terug te krijgen. Je kunt het ook zo hoog instellen dat je honderden euro's terug krijgt, dan is het een verkapte spaarpot. Wel 1 waar je je geld niet zo maar uit kunt halen.

      Verwijderen
    2. Hey Wieteke! Ik snap je argument, ik had het niet goed toegelicht. Ik krijg elk jaar geld terug, maar ik verlaag ook elk jaar mijn maandbedrag. Het is dus niet zo dat ik expres een spaarpotje heb. Ik reken vanaf het voorgaande jaar uit wat mijn verbruik dat jaar was en probeer daar onder te zitten.

      Verwijderen
  12. Ik heb het voordeel dat ik eigenlijk maar 2 keer in de week thuis douche. Mijn partner en ik douchen eigenlijk altijd in de sportschool na het sporten! Scheelt erg veel.

    BeantwoordenVerwijderen