Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

vrijdag 21 oktober 2016

Huurbeleid en beetje down.

Ik heb mijn blog ernstig verwaarloosd.. Mijn laatste blogpost is een half jaar geleden geschreven...oeps.
Tja, hoe gaat het met me?
Ik zit eigenlijk een beetje in de put. Hoofdreden is dat ik heel graag wil verhuizen vanwege overlast en ik graag iets ruimer zou willen wonen. En daarmee bedoel ik een huisje met een tuintje in een fatsoenlijke buurt. Nu sta ik daar al een lange tijd voor ingeschreven. Dus ik verwachte eigenlijk rond deze tijd of begin 2017 wel te kunnen verhuizen.
Ik woon nu in een bovenwoning in het centrum van een middelgrote stad. Veel lawaai (verkeer) van buiten. Ik woon pal aan een drukke weg. 's Nachts in het weekend veel geschreeuw van jongeren op straat. En ik woon naast iemand die aan de drugs is, de wietlucht in mijn huis soms niet te harden (ik heb sterk het vermoeden dat hij een plantage heeft)

..........maar helaas is het huurbeleid veranderd!! De type huizen die ik op het oog heb en waar ik heel graag wil wonen zijn allemaal te duur. Ik kwam er pas achter toen ik bij de woningstichting informeerde over een bepaalde woning. Het beleid is sinds dit jaar veranderd. Ik kom vanwege mijn inkomen niet meer in aanmerking voor huizen boven de €586,68 p/m (= huurprijs zonder huurtoeslag) Dit heeft te maken met een aftoppingsgrens en de stichting wil woningen passend aanbieden. Lage huurprijs voor lage inkomens en men kijkt nu ook naar gezinssamenstelling. Lage inkomens zijn mensen met een verzamelinkomen tot € 22100,- per jaar.
 Ik kan alle sociale huurwoningen die beneden de huurtoeslaggrens blijven (€ 710,-) echt prima betalen. Maar helaas is er anders voor me beslist.
En daar ben ik een beetje van streek van. Kennelijk mag je als alleenstaande met een laag inkomen niet meer in een wat ruimer en fatsoenlijk huis wonen. Want alle huizen waar ik nog wel voor in aanmerking kom staan in de minder nette buurten. Het idee dat ik hier nog jaren moet zitten maakt dat ik me down voel.

18 opmerkingen:

 1. Verhuizen naar een goedkopere streek in Nederland? Er zijn gemeenten waar men heel blij is met nieuwe inwonerss

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ja, de regels veranderen constant. Vaak niet ten goede. Wat je buur betreft, als je een plantage vermoedt, dan meldt je dat. Overlast meldt je ook, zowel bij politie als verhuurder. Zij leggen dan een dossier aan(jijzelf ook) waarmee die huurder aangepakt kan worden. Doen hoor, het liefst ook dat andere buren meldingen doen dan loopt zo'n zaak harder.

  Ikzelf kan ook niet verhuizen...ik zit ook klem in de regelgeving. Gelukkig woon ik rustig, af en toe wat lastigheidjes maar te doen. Voor de rust en ontspanning ga ik vaker kamperen. Helaas mag je op "onze" moestuincomplexen geen huisje zetten zoals vrienden van mij hebben, waar dat wel kan is dat ook een goede escape aan onrustige buurt.

  Blijf van je afschrijven, een depressie inzakken is ook niet lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fijn dat je weer blogt. Helaas is er een onprettige situatie voor je ontstaan. Het is een behoorlijk vervelende situatie maar op de meeste dingen heb je niet direct invloed. Wat kun je er aan doen als de regels veranderen? Blijf vooral zoeken naar mogelijke deel oplossingen. Soms verwacht je dat verhuizen de oplossing is maar elke buurt (en mens) heeft zo zijn ups en downs. Probeer ook de postiviteve punten onder de aandacht te houden. Relatief goedkope huur en een klein huis is soms lastig maar heeft ook zijn voordelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik kan me voorstellen dat dit een vervelende en uitzichloze situatie lijkt.
  Tijdelijk fulltime werken zou een optie kunnen zijn maar dit is begrijp ik lastig te combineren met je huidige baan.
  In mijn buurtje zijn alle leuke huurhuizen inmiddels verkocht. Schandalig hoe de sociale woonsector verwoest is.
  VVD, weg ermee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Fijn dat je weer even stukje geschreven hebt. Het is inderdaad een tegenvaller als je gerekend hebt op een verhuizing naar een andere woning. Ik vind echter de regels wel terecht, hoe vervelend voor jou ook. Zijn er andere mogelijkheden om toch in een grotere woning te kunnen wonen? Bijvoorbeeld verhuizen naar een andere gemeente of meer inkomen generen? Ik hoop dat er snel een oplossing komt, schouders eronder en gaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Bij het vermoeden van het houden van een plantage zou ik meteen anoniem de politie bellen, ze gaan gelijk controleren, huurder wordt ook op straat gezet dus die ben je dan kwijt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is al contact met de politie geweest. Een andere buur heeft ook melding gedaan. Eerst anoniem. Maar er gebeurde niks. (wordt ook niet terug gekoppeld) Toen op bureau. (met 3 personen sterk) Ze zijn niet gelijk gaan controleren maar gaan het wel onderzoeken hebben ze ons beloofd. Ik hou niet van klikken, maar die penetrante lucht is soms niet te harden. De stank is er niet altijd, maar bepaalde periodes. In augustus was het vreselijk. Nu is het gelukkig weer weg.

   Verwijderen
  2. Toch is het verstandig om te 'klikken' als er echt een plantage aanwezig is, kan de boel ook in brand vliegen met nare gevolgen voor omwonenden, Het duurt altijd even voordat de politie klaar is met zo'n controle, ze hebben er speciale apparatuur voor nodig. Blijf wel in contact hierover met ze.

   Verwijderen
  3. @ Anoniem van 20:51

   Precies! Dit is geen klikken, het is onverantwoordelijk om dit niet aan te geven. Al een paar keer mee gemaakt dat woningen compleet uitgebrand zijn door deze praktijken.
   En als je het buiten een woning ruikt dan is er iets aan de hand.

   Marleen

   Verwijderen
 7. Wat een vervelende situatie zeg. Zeker als je het ook gewoon kunt betalen. Misschien nog maar eens gaan praten, zeker omdat het eerder wel mocht!

  En over die - misschien, maar toch met zekerheid - plantage: bel de politie of marechaussee! Zij komen dan een kijkje nemen. Kan ook anoniem.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ohh, wat klinkt dit mij bekend in de oren. Ik had werkelijk precies hetzelfde. Woningstichting deed 5 jaar lang helemaal niets. Ik had dealers aan de deur, daklozen in de schuur (appartementencomplex)De buurvrouw boven de junkie/dealer kreeg vd woningstichting te horen dat ze niet zo moest zeuren. Alles werd door ons bijgehouden (op verzoek van woningstichting en politie) en wat deed men ermee..helemaal niets. Ook ik kwam niet in aanmerking voor een andere woning of anders in hetzelfde complex, nee daar schoot ik mee op. Ik heb de stap gezet naar een eigen flatje en dat bevalt me goed. Ik leef met je mee en weet hoe frustrerend het is om alles volgens de regels te doen, fatsoenlijk leven en dan om je heen zien dat mensen met een grote bek, probleemgevallen, werkelijk met man en macht met alles worden geholpen. De mensen die het werkelijk NODIG hebben die worden hierdoor niet geholpen en de mensen die zich aan de regels houden worden in de steek gelaten. Heel frustrerend.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. He, wat leuk je schrijft weer! Ik had je al een tijdje gemist en vreesde dat je genoeg had van dit blog en alle reacties. Hoop dat je het snel weer iets rooskleuriger in gaat zien en dat je blijft schrijven over je leven. Ik vind het leuk om te lezen over echte mensen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Misschien vermelden dat je via Radar oid gaat vermelden dat ze niets willen doen?
  tv wil ze nog wel eens( woningbouw) aan het werk zetten!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Fijn iets van je te lezen. Wat een teleurstelling. Je zou een andere gemeente kunnen overwegen? Of zelf iets kopen en dus flink gaan sparen om dat mogelijk te maken. Dan zit je weliswaar nu nog even vast maar heb je wel een doel voor ogen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kan mij voorstellen dat je dit nogal overviel. Prettig wonen, je veilig en geborgen voelen in je eigen huis is belangrijk. Aan de andere kant begrijp ik dit huurbeleid ook. Het feit dat jij duurder wilt gaan wonen betekent ook dat je huursubsidie omhoog gaat. Dus dat er gekeken wordt naar je inkomen en en de huur die je moet betalen vind ik ook logisch.

  Mensen die een huis willen kopen hebben hetzelfde "probleem"
  Je kunt ook geen duur huis kopen als je een laag inkomen hebt.

  Ik weet niet hoe het ondertussen met je is maar mocht je steeds parttime werken is het misschien een optie om toch eens een fulltime baan te gaan zoeken.
  Dan kom je misschien wel in aanmerking voor een duurder huis.

  En bij vermoeden van een wietplantage echt gaan melden want het is behalve strafbaar ook brandgevaarlijk en dus ook gevaarlijk voor jou.

  Groetjes, Marleen.  BeantwoordenVerwijderen
 13. Fijn dat je weer een blogje hebt geschreven! Wel vervelend dat je je momenteel niet zo goed voelt. Ik vond je altijd zo sterk en positief overkomen in je stukjes. Ik hoop voor je dat je die kracht weer gaat voelen! Sterkte!
  groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. wat jammer nu. maar blijf hopen en misschien kun je partuculier iets huren. of misschien andere plaats.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat fijn dat je weer blogt. Heel vervelend dat je niet zo lekker gaat. Ik zou zeker blijven melden, zodra jij weer de wietlucht ruikt. Uiteindelijk moeten ze echt een keer iets gaan doen. Is een klein huisje kopen geen optie? De rente is nu best laag en er zijn altijd wel huizen die binnen je budget kunnen vallen. Of id wellicht verhuizen naar een andere gemeente. Heel veel sterkte en ik hoop dat je snel van je nare buren af bent, ik gok dat dat je veel lucht zal geven.

  BeantwoordenVerwijderen