maandag 21 maart 2016

Portretten van mensen onder de armoedegrens

Veel mensen hebben geen idee hoe het is om rond te komen van heel weinig geld
Soms treft je dat in dit leven. Ik kwam vandaag een online magazine tegen, een uitgave van de werkgroep Arme Kant van Nederland/EVA. Het geeft een beeld van verschillende mensen, met een verschillend verhaal, die rondkomen van weinig geld. Ook is van iedereen een huishoudboekje bijgevoegd. Klik hier om het te lezen. Voor editie 2012 klik je hier. Als de link niet opent, ga naar www.armekant-eva.nl en dan naar Projecten en klik op De Boodschappenmand 2011 of 2012. Het is wel een wat ouder blad, van 2011/ 2012. Heel veel is er niet veranderd in de afgelopen vier jaar, behalve dat deze mensen nu alleen maar minder koopkracht hebben als hun situatie niet veranderd is.
Zelf vond ik het interessant om allemaal te lezen, al werd ik van sommige stukjes ook een beetje verdrietig.
En jij?21 opmerkingen:

 1. Een vrouw uit die bijlage ken ik. Die deed een aantal jaren geleden nogal stop opwaaien omdat ze in de publiciteit kwam met haar leven. Omdat ze al lang in de bijstand zat was dit haar 'way of life' geworden en daar oogstte ze natuurlijk kritiek mee. Nu ik haar budget bekijk (ze is nu zzp-er) vraag ik wel af hoe realistisch dit nu is. Er moet immers nog belasting afgedragen worden, etc. Maar prima dat ze het wel doet natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het lijkt me interessant! Bedankt voor de tip! Ik ga het zeker een bekijken zo gauw ik tijd heb.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nooit gehoord van dit blad. Lijkt me zeker de moeite waard. Vanavond maar eens nalezen. Bedankt voor het delen!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het gelezen. Ik zou niet graag ruilen. Toch zie ik wel een aantal posten in de begrotingen die mij verbazen. Heel veel voor energie. Of voor orthodontie/ tandarts. Of voor tv/ internet/ (mobiel)bellen. Ik kan me niet voorstellen dat je ervoor kiest het hier aan uit te geven als je dan vervolgens geen eten meer kunt kopen. Ik bedoel niet dat ik vind dat een normale temperatuur of een goed gebit niet nodig is voor arme mensen.Ook wij leven met 2 volwassenen en 1 kind van alles bij elkaar van E1450 in de maand. Maar stoken tot 20 graden- wat ik ook ergens las- dat doen we niet.Met 15 graden in huis,en een maillot onder je spijkerbroek of zo, dat moet dan maar. En een beugel moet dan maar geregeld worden als zoon later zelf verdient.
  Ik denk zelf, koningin minima,dat ze nog heel wat van je zouden kunnen leren!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ben het deels met je eens: met zelf een kind onder de tien en een overbite van bijna 1,5 cm is er psychisch geen tijd te verliezen. Na drie jaar smeken om een beugel nog eens zes jaar moeten wachten tot het kind zelf geld gaat verdienen is echt niet haalbaar.

   Verwijderen
 5. Ik heb er wisselende gevoelens bij. Ik zie kosten voor TV/internet waar m'n mond van open vallen, ik zie creditcardschulden voorbij komen en ik zie kachels op 20 graden staan. Wij zitten inkomenstechnisch helemaal aan de andere kant van het spectrum, maar hier gaat het TV abbonement de deur uit, komt de kachel nooit boven de 19 uit(maar ook regelmatig niet boven de 17 of 18) en creditcardschulden zijn vaak wél je eigen schuld. Ik begrijp dat het in zo'n situatie niet makkelijk is om dingen te veranderen maar in sommige zaken heb je wél een eigen verantwoordelijkheid. Sommige stukjes zijn inderdaad im verdrietig van te worden, bij sommige zaken zou ik wat meer eigen verantwoordelijkheid zien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook ik zie zo hier en daar enorme bedragen voor energie voorbijkomen: 179, 199, 209 en zelfs 221 euro. Ik neem aan dat de woningen van deze mensen niet erg groot zijn. Misschien zijn de huizen niet goed geïsoleerd en tochtig, maar dan nog vind ik het een enorm bedrag vergeleken met mijn 50 euro per maand.
   Mijn mobiele abonnement kost 4,50 en mijn tv/internet/vast bellen 38 euro.
   Ook daarbij zie ik andere kosten. Er zit, als mensen echt zuinig doen, nog wel ruimte in het budget.

   Verwijderen
  2. Ik bedacht me net dat het misschien wel heel berekenend is, die hoge energielasten. Met hoge maandlasten houd je te weinig over om van te leven en dus "mag" je naar de Voedselbank. Ondertussen spaar je met je hoge maandlasten bij de eindafrekening een leuk bedragje bij elkaar van bijvoorbeeld 1200 euro: gespaard en toch kom je ook in aanmerking voor de Voedselbank.

   Verwijderen
 6. Ook ik duik eens in de cijfers. Ben heel benieuwd!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik ga ze ook eens lezen, na 3 jaar van een inkomen van minder dan 1450 euro te hebben geleefd met 3 kleine kinderen ben ik wel benieuwd naar andermans portemonnee

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Lieve koningin minima, ik wil je heel erg bedanken voor je blog. Het heeft mij heel veel steun gegeven. En vertrouwen, dat het haalbaar is met een klein budget te kunnen leven. Ik heb weer zin in de toekomst. Dank je wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Koningin Minima,waar ben je ?Ik mis je.
  jose

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Lieve Koningin minima
  Ik mis je inspirerende blog en vooral dat het goed met je gaat misschien heb je andere dingen aan je hoofd en kom je niet zo aan bloggen toe.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ja Koningin minima ik mis je blogs ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kijk ook iedere keer weer uit naar een post van je, maar iedere keer weer niets. Hoop dat alles goed met je gaat. Ook ik mis de broodnodige inpiratie en motivatie die ik uit je berichten haalde.

  Hartelijke groet,
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Maak je niet druk, ze is gewoon op vakantie naar Toscane ofzo. Lekker genieten, een dure champagne erbij. We betalen toch al belasting genoeg?

  Of misschien ook helemaal niet, en is er een stressvolle periode aangebroken....

  Wat leven we toch langs elkaar heen hier in NL tegenwoordig he....

  Groetjes van een jongen van 35 die zelf echt niets heeft. Er zijn leukere perioden dan de zogenaamde 'vakantietijd'....

  Sterkte!!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Super jammer dat je niet meer blogt, ik mis het!
  Ik hoop dat je ok bent en er gewoon geen zin meer in hebt (zou ik wel begrijpen met al die reacties op je laatste posts).
  Groetjes Gina

  BeantwoordenVerwijderen