zondag 20 september 2015

Pay Yourself First

Het is weer het einde van een financiële maand.
 De nieuwe maand begint voor mij altijd op 'Toeslagendag', de 20e van de maand. Dan stort de Belastingdienst mijn huur- en zorgtoeslag. Als de 20ste in het weekend valt zoals deze keer, word het op maandag bijgeschreven. Morgen dus. En 2 dagen later komt mijn salaris.
Ik heb nog 30 cent op mijn betaalrekening staan, wat betekent dat ik het weer prima gerooid heb deze maand. Nou is het zo dat je voor 30 cent weinig kan kopen, anders had ik het opgemaakt:-)
Ja, gek mens ben ik, maar zo werkt dat in mijn brein. "oh ik hou nog ... euro over deze maand, wat zal ik daar eens voor gaan kopen?"
Daarom werkt het Pay Yourself First - principe zo geweldig goed voor mij. Ik heb me voorgenomen dat de rest van m'n leven toe te passen.
Zodra er inkomsten binnenkomen betaal ik eerst mezelf uit. Er gaat dus geld naar de spaarrekeningen, verdeeld over verschillende 'potjes' Dat spaarbedrag kom ik dan niet meer aan. En het lukt heel goed. Uitzondering is het spaarbedrag voor de reserveringsuitgaven.
Daar betaal ik dan de kapper van en nieuwe kleren. Daar gaat regelmatig wat af en dat is ook de bedoeling. De overige 300 euro die ik kan sparen in de maand, zet ik weg en blijf ik af. Zie ook mijn huishoudboekje. Ik heb spaardoelen voor de langere termijn. En die wil ik persé halen. Het geeft een goed gevoel dat binnen bereik te hebben.

Veel mensen doen het namelijk andersom. Als er nog geld over is aan het einde van de financiële maand, dán gaat er geld naar de spaarrekening. Consequentie: weinig spaargeld, want er blijft bar weinig over.
Zo leefde ik zelf 3 jaar geleden ook.
Nu leef ik 3 tientjes per maand boven bijstandsniveau en heb ik een mooi spaarbedrag, mede dankzij dat principe. En als er dan nog een paar euro of wat kleingeld op mijn rekening staat op de 19e en alle rekeningen zijn betaald, maak ik het op tot 0,



11 opmerkingen:

  1. Een prima principe, dat Pay Yourself First! Ook hier wordt vlak na het ontvangen van het maandinkomen een vast bedrag naar de spaarrekening en naar de zakgeldrekening gestort. Op de 25e of de 26e ontvang ik mijn salaris, op de 27e van iedere maand vindt automatisch de overboeking plaats.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik doe dat inderdaad ook. Eerst spaarrekeningen vullen en rekeningen voor vaste lasten. Ik begin de maand altijd met precies hetzelfde bedrag op de betaalrekening, namelijk voor boodschappen, tanken en andere diverse uitgaven zoals bijvoorbeeld haarverf. Er zit ook nog 70 euro in begroot voor zakgeld maar dat gaat niet altijd op. Het bedrag gaat echter altijd wel op aan bovengenoemde zaken. Ik vind dat niet erg als ik voor die zaken maar binnen gesteld bedrag blijf. Ik heb dan nog aparte potjes op andere rekeningen voor ziektekosten dieren en vaste lasten die 1 keer per jaar komen zoals ziektekostenverzekering. Deze vul ik ook maandelijks bij. Werkt bij mij prima. En als de nood aan de man komt heb ik gewoon mijn spaargeld wat voor mijn pensioen bestemd is. Maar tot op heden heb ik daar nog niet uit hoeven putten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed idee! Ik doe beide: elke maand een vast bedrag sparen en daarnaast ook wat er overblijft aan het einde van de maand.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ook ik pas dat principe toe. Je wordt vanzelf zuiniger wanneer je betaalrekening slinkt. Ondanks het feit dat je bijna geen rente krijgt sluis ik het door naar de 'spaar'. En het zien groeien van het gespaarde bedrag is kicken!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Oh, dit doe ik dus goed! Ik sluis altijd zoveel mogelijk geld door naar de spaarrekening!

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Soms schiet het er bij mij bij in, maar in de tijden dat ik weer het PYF-principe aanhoudt, merk ik dat ontzettend aan mijn spaarcenten!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Zo doe ik het ook! Werkt voor mij het beste, ik heb meerdere spaarrekeningen en er is 1 waar ik dus ook daadwerkelijk geld afhaal als ik het nodig ben en mijn lopende rekening niet voldoende op staat. Wat ik dan wel doe als ik op de dag dat mijn toeslagen gestort wordt, het geld wat er nog staat ook overboek naar mijn spaarrekening! Ben er sinds 3 maanden mee bezig en heb inmiddels 84 euro nog wat gespaard! Zo ongemerkt he. of het nu 2.35 is of 40 euro, ik boek het gewoon weg.....terwijl ik het uit mocht geven van mezelf....Maar dit tikt ook weer lekker aan

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ja, ik moet ook weer gaan sparen. Wilde geld apart zetten om mijn studieschuld af te betalen. Maar ja, toen moest er opeens 700 euro in mijn motor gestopt worden. Daar ging dat weer. Moet volgend jaar beginnen met afbetalen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. wij doen hetzelfde! alleen op een ingewikkelde manier omdat man 4wekelijks salaris heeft en ivm overuren elke maand een ander bedrag en ik 4 verschillende (elke maand ook wisselende) bedragen op onbekende data.. :p alle inkomsten gaan dezelfde dag naar de spaarrekening... zodra mans loon binnen is, weet ik alle inkomsten van die maand en ook t bedrag wat de de maand erop nodig hebben voor vaste lasten/boodschappen/kwartaal of jaarlijkse rekeingen etc, en stukje extra uitgaven is dan ook bekend, dus de rekensom is snel gemaakt wat er dan door kan naar de spaarrekening:) werkt super. 1e van de maand gaat van de ing spaarrekening dan het maandbedrag weer naar de betaalrekening (het echte spaargeld staat dan al bij een andere bank :D ) het is even omslachtig maar zo zijn we niet afhankelijk van uitbetaaldata etc omdat we de 1e van de kalendermaand een maandbedrag storten :D

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi Minima, waar ben je? Het is een beetje stilletjes hier...

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dag! Ik ben journalist en heb een vraag. Zou je me willen mailen op l.vansadelhoff@gmail.com? Dan leg ik het allemaal even uit. Dank & fijn weekend!

    BeantwoordenVerwijderen