Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

donderdag 9 juli 2015

Ik leef nog!

Eindelijk mag ik weer een stukje schrijven...
Op mijn nieuwe laptop! Dat was ook de reden van mijn lange afwezigheid. De oude had de laatste maanden enorm last van kuren, maar op een gegeven moment liep de laptop steeds vaker vast, het geluid viel uit en kon ik programma's soms helemaal niet meer openen. Blogjes schrijven zat er ook niet meer in vanwege het steeds vastlopen. Best rampzalig allemaal, want ik had niet ingecalculeerd dat ik dit jaar een nieuwe laptop zou moeten aanschaffen. Ik had voor reparatie van de oude kunnen kiezen, maar de gemiddelde 'levensverwachting' bij intensief gebruik had dit ouwe beestje allang overschreden en ik vind het sowieso geen fijn idee dat computertechneuten in mijn privé bestanden, zoals foto's, post etc, zouden kunnen neuzen. En een reparatie kost ook weer geld, dat ik beter in een nieuwe kon stoppen dacht ik.
Dus nu een gloednieuw exemplaar die toch weer minstens 6 jaar mee moet gaan.
Ik had gelukkig wel internet op mijn telefoon, dus die weken zonder laptop heb ik ook wel kunnen overbruggen.

Er is wel iets heel positiefs veranderd in mijn leven: Ik ben sinds kort volledig uit de bijstand!! Yes! De afgelopen 2 jaar werd ik aangevuld tot het sociaal minimum en hing ik met een half been in de bijstand. Maar per 1 juni heb ik naast mijn vaste baan, een kleine bijbaan van 4 uur per week in de thuiszorg. Voorlopig een contract van 3 maanden. Ik ga ervan uit dat het wel verlengt gaat worden. Het bevalt me eigenlijk prima. Ik help een bejaarde vrouw haar huis schoon te maken. Ik heb dit werk als studente ook lange tijd gedaan in de schoolvakanties. Een klein beetje ervaring had ik dus wel.

De gevolgen voor mij zijn super. Ik verdien weer 100% mijn eigen geld en heb zo'n 25 euro per maand meer te besteden. Ik hoef niet meer iedere maand op gesprek bij mijn klantmanager (ik had elke keer buikpijn als ik er weer heen moest). Geen gedoe meer met girogluren, solliciteren, inkomsten doorgeven, vakanties doorgeven. Gewoon rust! Sinds de invoering van de participatiewet dit jaar voelde ik me soms opgejaagd wild. Hoe anders was het in 2013 en 2014 toen deze wet nog nog niet bestond en Wet Werk & Bijstand heette. Toen had ik maar eens in de paar maanden contact met de gemeente en voornamelijk via mail. Ze zaten me niet zo achter de broek als de laatste tijd. Eén keer kwam ik niet opdagen op een bijeenkomst voor bijstandsgerechtigden, dat was een soort cursus om te leren hoe te solliciteren. Dat kwam doordat ik gewoon moest werken die middag. Ik kon lastig vrij krijgen  en bovendien vond ik dat ik die sollicitatietraining niet nodig had. Ik heb genoeg lessen gehad in sollicitatietraining op het hbo. Ik heb die module toen ook positief afgesloten. Toen mijn klantmanager er achter kwam dat ik niet was geweest was ze echt pissig en dreigde ze mij te korten op mijn uitkering. Is gelukkig niet doorgegaan, want haar leidinggevende keurde dat niet goed.
Maar dat is allemaal verleden tijd. Ik blijf nog steeds een minima, maar ben niet meer afhankelijk van een uitkering!16 opmerkingen:

 1. Wat fijn zeg, goed gedaan! Enne gefeliciteerd natuurlijk :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wow, dat klinkt goed! En hee, je bent alleen een minima als je jezelf zo ziet, voor mij ben je een super maxima! Welkom terug en ik hoop dat je op je nieuwe laptop heel veel leuke blogs gaat schrijven! xxx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Gefeliciteerd! Wat fijn voor je, en leuk dat je er weer bent. Groetjes uit Amsterdam. - Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat fijn voor je , en we gaan uit van contract verlenging.
  Succes Siny

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jeeej..je bent er nog! En wat een heerlijk nieuws zeg dat je volledig uit de bijstand bent!! Dat moet een fijn gevoel zijn zeg. Geniet er lekker van en blijf vooral schrijven op je nieuwe laptop.

  Groetjes Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Twee duimen omhoog voor jou! Groetjes Elle

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Koningin, ik ben blij dat je terug bent.
  Yasr

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat goed!! Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gefeliciteerd, wat een mijlpaal. Geniet ervan. Fijn dat je er weer bent.

  Wegschuld.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Gefeliciteerd dat je uit de bijstand bent. En fijn dat je weer een werkende laptop hebt!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat fijn om weer van je te horen. En gefeliciteerd met het feit dat je weer baas bent over je eigen leven. Ik heb zelf ook te maken gehad met de 'bijstand-terreur', en geloof me, dat gun je je ergste vijand nog niet. Gelukkig voor mij heeft iemand van de gemeente zich ingezet om een baan voor mij te vinden (de werkgever krijgt jaarlijks een riante subsidie omdat die mij (63-jarige) in dienst heeft genomen), maar nu nog krijg ik brieven van de sociale dienst omdat ik twee rekeningnummers niet heb doorgegeven (een rekening waarop mijn spaarloon was gestort - opgeheven in 2006 en een internétrekening waar vanaf 2000 geen saldo meer op staat). Van de toon van de brief lusten de honden geen brood. Of je een misdadiger bent. Maar dit allemaal terzijde, lieve Minima ik heb nooit begrepen hoe een blijmoedig iemand als jij niet aan een baan kon komen. Ik proef veel positiviteit, een groot analytisch vermogen, doorzettingsvermogen (want een blog beginnen is één ding, maar er is veel voor nodig om het vol te houden), en vastberadenheid. Een aanwinst voor iedere werkgever. Ik bewonder je zeer, en blijf je met plezier volgen.
  Hartelijke groet,
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lieve Anne,
   Dank voor je reactie. En superfijn dat je zelf ook niet meer afhankelijk bent van de bijstand! Fijn, vrij en rustig gevoel geeft dat he? Vervelend dat de sociale dienst je nog achtervolgd door die brieven.
   Voor mij was het lastig om werk te vinden omdat ik m'n huidige werk niet wil opgeven. Het moest te combineren zijn met m'n vaste parttime baan die leuk is, dichtbij huis en waar ik me thuis voel en gewaardeerd word. Ook met het oog op een eventuele toekomst met gezin/ hypotheek is dit een ideale baan. Uiteindelijk toch gelukt om er een baantje bij te vinden waardoor ik net boven sociaal minimum uitkom.

   Dank voor je complimenten, ik word er bijna verlegen van..

   groetjes koningin mínima

   Verwijderen
 12. Wat goed!! Gefeliciteerd met je nieuwe baan!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Gefeliciteerd; weer eigen baas. Als ik jouw verhaal en bovenstaande lees, dan ben ik toch maar blij met mijn callcenterbaan van een tientje per uur en plassen in eigen tijd :)

  BeantwoordenVerwijderen