Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zondag 12 april 2015

Het Basisinkomen: experimenteren met gratis geld

Kijktip:
Vanavond een interessante documentaire op NPO 2 om 21:05 in VPRO's Tegenlicht: Exprimenteren met gratis geld- het basisinkomen.

Geld als burgerrecht. het klinkt te mooi om waar te zijn. Het basisinkomen zou de maatschappij radicaal veranderen. Maar waarom niet? Inmiddels lijken onderzoekers het eens dat we nu zo rijk zijn dat de collectieve  invoering van een basisinkomen rendabel is en opweegt tegen de kosten van het huidige sociale stelsel. Wanneer alle uitkeringen, kinderbijslagen, studiebeurzen en - niet onbelangrijk- de bijbehorende controleapparaten vervallen, levert dit genoeg geld op om iedereen te voorzien van een basisinkomen.
Maar er zitten ook een aantal haken en ogen aan....
Is het invoeren van het basisinkomen een realistische optie of een utopie?
Gisteren las ik er ook nog iets over in Trouw en eerder in de Volkskrant
Ik vind het een interessante onderwerp en discussie.
En ga vanavond zeker kijken! Wie weet wordt het in de toekomst daadwerkelijk ingevoerd in NL.


17 opmerkingen:

 1. Met de enorme automatisering die op ons afkomt, is er voor veel , heel veel mensen geen werk meer. Minder uren en beter verdeeld.
  Het lijkt me de prettigste oplossing.
  Meer tijd ook voor mantelzorg bv.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik zit al klaar om te kijken! Heb me nog niet zo goed ingelezen, dus kan er nog niet goed een oordeel over geven.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Eerst vond ik het niks maar na er wat meer over gelezen te hebben ga ik er toch steeds meer achter staan. Het kost geld maar het bespaard ook veel geld omdat je dat hele gezeur met toeslagen enz niet meer hebt. Je hoeft dan ook niet meet te handhaven. Mensen kunnen zelf kiezen of ze vanuit dit basisinkomen nog extra gaan werken. De angst dat niemand meer gaat werken lijkt ongegrond omdat ze meeste mensen toch nog een hoger inkomen wensen. Je wordt dan ook niet gestraft zoals wanneer je een uitkering hebt en door bij te verdienen vaak minder over houdt dan je uitkering door alle toeslagen (armoedeval). Er is inderdaad toch niet genoeg laag geschoold werk meer voor een ieder die dat zou moeten doen. Je geeft ook de hele maatschappij een positieve draai van een maatschappij met 'uitkeringstrekkers' naar iedereen een gelijk inkomen met de mogelijkheid dit uit te breiden als je dit wenst. Haalt een hoop negativiteit weg en als je tevreden bent met dit inkomen kan je zonder schaamte of gedoe vrijwilligerswerk of iets anders gaan doen. Er zijn echt manieren om dit te financieren maar daar zal ik nu maat niet op in gaan dat voert te ver.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het programma trouwens nog niet gezien, dat ga ik van de week ergens doen op uitzending gemist.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. GRONINGN - In twee dagen is er zo'n 2000 euro binnengekomen van de benodigde 12.000 voor een gratis ‘basisinkomen'. De eerste Stadjer die elke maand 1000 euro ‘salaris' krijgt komt dichterbij.
  Het idee van het basisinkomen is simpel: via crowdfunding sponsoren mensen. Als er 12.000 euro binnen is, krijgt iemand een basisinkomen van 1000 euro per maand. Een van de initiatiefnemers is Frans Kerver. Hij is de eerste die het salaris krijgt. ,,Het is de bedoeling daarna zo snel mogelijk meer binnen te halen en meer mensen een basisinkomen te geven.''

  Financiële zekerheid
  De achterliggende gedachte van het project is dat mensen gelukkiger worden door de financiële zekerheid en tijd hebben voor dingen die de maatschappij verder helpen. Iedereen kan zich aanmelden. ,,Het liefst zoveel mogelijk'', zegt Kerver.

  Elke keer als er weer 12.000 euro binnen is, wordt iemand ingeloot. ,,We geven het onvoorwaardelijk aan iemand en verwachten geen tegenprestatie. Eigenlijk proberen we ook te kijken of we een samenleving kunnen krijgen op basis van vertrouwen.''

  Duits project
  Via onsbasisinkomen.nl droegen dit weekend zo'n vuijftig mensen hun steentje bij. Het model is gebaseerd op hetzelfde project in Duitsland. Daar hebben al tien mensen een basisinkomen.
  Stond net in de krant

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik ga t denk ik eens terug kijken van de week. Heb t gemist door al mijn examenstress. Bedankt voor je tip!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Interessant zeg. Ik ga dit eens even kijken. In het programma Utopia werkten ze eerst ook met een basisinkomen voor iedereen. Maar er ontstond frictie omdat er mensen waren die helemaal niks uitvoerden, terwijl anderen wel werkten.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoe gaat het met je...ik hoor niets van je

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. het is stil hier, mis je logjes. hoop dat het goed met je gaat!
   Linda

   Verwijderen
 9. Waar ben je Koningin? Alles goed met je?
  Groetjes,
  Mimi

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Jullie zijn me voor, wilde al een tijdje vragen hoe het met je gaat! Jammer dat je niet meer schrijft...Alles oke?

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dag! Ik ben journalist en heb een vraag. Kun je mij mailen op l.vansadelhoff@gmail.com? Leuk, dank! Lisanne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik mis je bloggen ook ontzettend. Ik haal er heel veel inspiratie uit. Ik was ook erg boos over het feit dat iemand zomaar je prachtige naam - koningin Minima - overnam voor haar Facebookpagina. Had hem maar geregistreerd - maar dat is achteraf gepraat. In ieder geval is het erg, erg onsportief van de Facebookmevrouw om die naam te stelen. Journaliste Kisanne, kun jij dit misschien aan de kaak stellen?

  Laat wat van je horen, Minima'tje. Ben best een beetje ongerust.

  Hartelijke groet,
  Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik mis je blogjes! Hoe gaat het met je?
  Groetjes Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Goede blog zeg met een hoop informatie. Ben een stuk wijzer geworden van dit blog. Bedankt voor alles.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Het is al een tijdje stil rondom het basisinkomen en ik ben zeer benieuwd of het er zal komen. Ik vraag me af of het onze economie ten goede zal komen en of mensen er niet extra lui van zullen worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Hallo, bin ich eine Person, die Kredite an internationalen bietet. Mit Kapital
  die verwendet wird, die Darlehen zwischen den Individuen in der kurz- und langfristig aus
  4000 bis 500.000 für alle ernsthaften Personen, die in den tatsächlichen Notwendigkeiten, die rate
  Interesse ist 2 % Jahr. Ich bietet Darlehen, Darlehen, Investitionskredit,
  Auto-Darlehen, persönliche Darlehen. Ich bin für meine Kunden eine maximale Dauer 3 Tage nach Erhalt der Bewerbungsbogen zu erfüllen.
  ThierryBourguignon@auctioneer.net

  BeantwoordenVerwijderen