Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

donderdag 23 oktober 2014

stookseizoen geopend!

Yep, de verwarming is weer aan geweest, voor het eerst weer sinds april!
Lukt het me vorig jaar om de verwarming tot 4 november niet te gebruiken, dit jaar is 'ie gisteren voor het eerst aangegaan.
Ik dacht het nog wel even uit te kunnen zingen tot november, maar ja, ik kreeg bezoek. En die wil ik niet ontvangen in een koud huis. Al was het binnen nog 18,9 graden, als het buiten regent doet het hier binnen ook zo kil aan.

De energiekosten zijn voor mij een hele grote besparingspost gebleken vorig jaar en ik doe elke dag mijn best om daar zoveel mogelijk op te besparen om voor andere 'potjes' meer geld over te houden.
Gas is duurder dan elektriciteit en besparen op stookkosten is echt heel erg lonend. Per kubieke meter gas bespaar je zo'n 60 cent en dat tikt lekker aan..
Natuurlijk wil ik graag een aangenaam en comfortabel huis, maar ik zoek wel de grens op wat nog nét kan in de herfst- en wintermaanden. Als het bij 19 graden goed te doen is, draai ik de de thermostaatknop vast niet naar 19,5. De kamers waar ik niet kom verwarm ik niet en zelf zit ik 's avond  knus onder een dekentje op de bank.

Vorig jaar verbruikte ik 341 m3 gas en straks met de jaarafrekening krijg ik geld terug. De overstapbonus sowieso en daar bovenop enkele tientjes omdat ik zuinig aan doe met het gasverbruik. Of we moeten een hele strenge elfstedenwinter gaan krijgen (waar ik stiekem op hoop als schaatsliefhebber), dan word het alleen de overstapbonus van 130 euro. Dat is ook al helemaal geweldig. Fijn voor de spaarrekening of om leuke dingen van te doen!

Sinds wanneer heb jij de verwarming aan, of kun je nog zonder?

16 opmerkingen:

 1. De verwarming gaat nu ook bij ons 's avonds aan. Toch een stuk aangenamer. En gisteren met al die regen heb ik de verwarming later op de middag ook aangezet. Tja, bezuinigen is prima maar ik ga niet koud zitten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier is het nog 20 graden warm genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. In de ochtend heel even maar verder nog niet. Het is nog bijna 21 graden in huis dus nog warm genoeg.
  Ilse

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben de verwarming zo'n anderhalve week aanstaan, omdat we het toch wel wat koud vonden in de kamer vna ons zoontje. Maar beneden is het nog hardstikke warm!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Even kijken hoor:..19 graden momenteel. Kachel nog niet hoger gedraaid, maar verwacht wel dat dit binnenkort nodig is. Het is wel killig aan het worden.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier nog niet aan geweest. Wel vandaag nieuwe sloffen gekocht, wat heel veel scheelt. En het dekentje op de bank heeft ook z'n diensten alweer bewezen. De aankomende dagen zal het ook nog niet nodig zijn, schat ik zo in. We hebben grote ramen, pal op de zon-kant. Zodra de zon ietsje schijnt, is het binnen lekker warm! We boffen!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben 1x even de verwarming aan gehad, een uurtje, even de kou er uit. Verder regelmatig even de houtkachel aan. Als het koel en kil in huis is gaat mijn lijf zo zeer doen :-((

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hij is hier nog niet aan geweest, maar hebben dan ook een blijkbaar zeer goed geïsoleerd huis. Toch wordt het 's avonds wel killer dus heel lang zal het niet meer duren voordat de ketel haar werk weer mag doen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Bij mij schijnt de zon niet meer in huis. Vanmiddag was het hier 16 graden. Dat kan, zolang je druk bezig bent of met een dekentje op de bank ligt, anders is het mij toch echt te koud! Hier was de verwarming in augustus en september zo nu en dan 's avonds al aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ons huis is erg goed geïsoleerd en als de zo'n schijnt gooi ik alle gordijnen open! Het is hier nog niet onder de 21 graden geweest, dus hij staat nog uit... Ik ben wel benieuwd voor hoelang nog ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik wil best besparen maar in de kou zitten echt niet dan maar wat hoger stookkosten behaagelijk heid is me meer waard dan zo vochtig huis

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Wat jij koud vindt hoeft een ander niet te vinden, en wat frisser woning is zeker niet per definitie vochtiger. Juist warm stoken geeft van die vieze warme droge lucht vindt ik veel erger.

   Verwijderen
 12. het is smorgens 20 graden. redt t dan nog met een vest klaarleggen. overdag gaat ie aan en uit, als ik m aan doe, krijg ik t al snel warm, of zitten de lange mouwen me in de weg, en als ik even zit of soms gewoon zomaar heb ik t koud (maar ja kids ook ziek geweest, dus kan zijn dat ik er wat van mee pik :p) kids hebben t nog niet koud gehad, dus cv blijft nog even uit tot het kouder wordt. goed geisoleerd vrij nieuw huis (10 jr oud nu)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb hem vandaag ook aan staan! Het is herfstvakantie en de kinderen zijn thuis. Dus stook ik nu meer kamers warm dan als ik alleen thuis ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik heb hem al een paar weken aan, niet elke dag, ligt er geheel aan. Als thermostaat nog 19 aangeeft, slinger ik hem niet hoger hoor. Ik heb mn afrekening al gehad, en ik kreeg een mooi bedrag terug! Ik heb veel minder gas verstookt dan andere jaren, dit komt omdat ik in mei dit jaar een nieuwe ketel heb gekregen ( heb een huurhuis ). Ik zeurde al jaren dat ik veel te veel gas verstookte, maar kreeg nul op request bij de stichting hoor. En nu? Ik heb gewoon bijna 600 kuub minder verstookt!!! En dat ook nog ns in de zomerperiode...Dus ik ben erg benieuwd hoeveel ik vanaf nu tot volgend jaar verstook met de nieuwe ketel.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb hem nog niet aangehad. Wij zijn erg druk bezig geweest in huis. Maar lang zal het niet meer duren. 18,2 graden nu in huis, dus langzaamaan tijd voor de verwarming.

  BeantwoordenVerwijderen