Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zaterdag 23 augustus 2014

Weer bezuiniging op de zorgtoeslag

Ik kwam net dit artikel tegen tegen..ik werd er niet blij van. Waarom? Waarom weer? Vorig jaar zijn de laagste inkomens ook al zo gepakt. Als ik kijk naar mezelf bijvoorbeeld, dan is het t.o.v 2013 al 16 euro minder zorgtoeslag per maand.  Er gaat zoveel geld naar het buitenland en zoveel geld naar de vakantievilla van de koning. Maar onze eigen mensen mogen in de stront zakken. Ik heb het niet eens over mezelf. Maar mensen die het al niet breed hebben en de eindjes straks helemaal niet meer aan elkaar kunnen knopen, door wéér een financiële tegenvaller. Ik hoop maar dat het niet doorgaat. Dat het bangmakerij is, de bron (telegraaf) is vaker een beetje sensatiebelust gebleken .De soep wordt nooit zo heet gegeten als dat hij wordt opgediend, toch?


Bezuiniging op zorgtoeslag


DEN HAAG - Het kabinet gaat volgend jaar bezuinigen op de zorgtoeslag, de tegemoetkoming voor de laagste inkomens voor het geld dat ze aan zorg kwijt zijn.
Foto: ANP
Dat hebben ingewijden zaterdag gezegd na berichtgeving in het AD.
De regeringspartijen zijn het daarover eens geworden met oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP. Dit voorjaar zag het kabinet af van invoering van de huishoudtoeslag, die de huidige zorgtoeslag, de huurtoeslag, het kindgebonden budget en een toeslag voor ouderen zou moeten vervangen. Dit sloeg een gat van ruim 600 miljoen in de begroting voor 2015.
Eind juni kondigde staatssecretaris Jetta Klijnsma (Sociale Zaken) al aan de tegemoetkoming voor AOW'ers als compensatie voor belastingmaatregelen te versoberen. Deze tegemoetkoming wordt met ingang van 2015 gekoppeld aan in Nederland opgebouwde AOW. Dit levert 100 miljoen euro op.
Als het aan de ouderenorganisatie ANBO ligt, gaat de voorgenomen bezuiniging niet door. Volgens ANBO-directeur Liane den Haan worden vooral mensen getroffen die veel zorg nodig hebben en daar steeds meer zelf van moeten betalen. Volgens de organisatie is het tijd om het systeem met zorgtoeslagen en de zorgpremie op de schop te gooien.

16 opmerkingen:

 1. Ik kan me voorstellen dat je baalt als je minder zorgtoeslag krijgt maar dat heeft niks te maken met hulp aan andere landen of een koning die een villa laat bouwen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jazeker wel. Ze bezuinigen in mijn ogen op de verkeerde dingen.

   Verwijderen
 2. Kijk eerst eens wat je al hebt en probeer je inkomen te vergroten door bv. meer uren te gaan werken zodat je minder afhankelijk wordt van toeslagen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het in mijn blog niet over mezelf he?!! Ik trek het allemaal nog wel

   Verwijderen
  2. Alsof het zo makkelijk is om in deze tijd meer te kunnen werken. Lees jij nooit hoeveel mensen er werkeloos zijn en maar niet aan het werk kunnen komen. De meeste zijn erg blij met wat ze hebben en meer werken is bij weinig bedrijven aan de orde, je mag blij zijn als je kunt blijven.

   Verwijderen
  3. meer uren werken? leuk bedacht hoor, maar ik mag al blij zijn met de uren die ik nu heb.

   Verwijderen
  4. Meer uren werken ?? ik ben chronisch ziek en mag al blij zijn als ik mijn bed uit kan komen zonder al te veel pijn en moeite !!

   Verwijderen
 3. Ik deel je mening Koningin Minima. Laten we het niet hopen dat het weer inleveren wordt. Het voelt iid erg oneerlijk. De zwaarste lasten voor de smalle schouders. Voorbeeld. 10 % inkomen inleveren als je bijv 4000 netto per huishouden inkomen hebt is maar 400 en heb je nog een riante 3600 over. En hoeveel procent daarvan gebruik je voor voeding? Stel 15 %; dat is dan 540 per maand. Nou dan voel je de "zware last van inleveren"last niet zo erg hoor. Maar als je maar 1000 euro inkomen hebt en er moet nog 10 % zijnde 100 euro af, dan heb je nog maar 900 om van te leven en de vaste lasten. En je vaste lasten worden niet minder maar meer, dan hou je bijvoorbeeld nog maar 120 euro over om van te leven. Ik wil maar zeggen, je voelt het veel harder ook al lever je percentueel hetzelfde in. Wanneer komen de bonden in actie, ook eens voor de mensen met een uitkering? Waar zijn de vakbondsmensen van vroeger, zoals Van der Scheur? Hebben de mensen die zo getroffen worden nog energie om in opstand te komen, of hebben ze hun energie nodig om te overleven. Wil niemand het voortouw meer nemen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. In het verleden had ik een vergoeding in het kader van de Wet Tegemoetkoming Chronisch zieken en gehandicapten (WTCG) en een compensatie eigen risico en zorgtoeslag. In 2012 in totaal 695 euro per jaar. Omdat ik nèt wat te veel verdiende, zijn de WTCG en de compensatie verdwenen. Ik krijg nu nog wel zorgtoeslag, namelijk 140 per jaar. Verschil: 555 euro per jaar. Niet omdat ik meer verdien, maar omdat de regering bezuinigt. En natuurlijk moet ik als chronisch zieke het hele eigen risico nog steeds betalen. Ook de mensen die tussen minimum en modaal zitten krijgen het behoorlijk voor de kiezen.

  Ik ben wel bang dat het doorgaat, die bezuiniging. Het is heel oneerlijk. Er is al zo veel bezuinigd.
  Het wordt voor veel mensen steeds moeilijker om rond te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Niet alleen de zorgtoeslag gaat weer omlaag, maar ze willen ook de huurtoeslag met € 30 per jaar verminderen.
  Jaaaa zeggen ze in Den Haag, het is maar een paar euro per maand. Maar alle paartjes bij elkaar maakt het voor iemand met een uitkering alleen maar moeilijker om geen schulden te hoeven maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb zelf nog nooit zorgtoeslag gehad en prijs me daar ook gelukkig om. Echter het is voor mensen met lage inkomens waarschijnlijk wel net het verschil. Domme bezuiniging, laat ze de mensen met (te) dure huizen maar minder HRA geven. Lijkt me veel zinniger maar nee dat raakt hun eigen portemonnee. Walgelijk en het werkt ook door in het consumeren. Kon er eerder wellicht nog een nieuwe broek of voetbalschoenen of iets dergelijs worden gekocht, houdt ook dit op. Lezen we straks weer dat mensen meer de hand op de knip houden. Jammer dan, het geld is er niet meer. Dit gaat nog meer banen kosten en weer meer mensen die minder uit kunnen geven. Zouden ze dat nou zelf niet snappen daar in Den Haag. Ook de ouderen worden flink gekort en dat zal ook te merken zijn. Ik hou mijn hart vast wat er allemaal nog komen gaat maar niet veel goeds.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik kreeg vandaag een brief van de belasting dat mijn hurr toeslag te laag berekent was in 2013. ze zijn zo staat ook in de brief mijn zorg toeslag op nieuw aan te berekenen over 2013.. nou misschien krijg ik nog wat na gestort. ik krijg van de huur na verrekening misschien 66,- terug. nu hoop ik stiekum dat ze ook te weinig zorgtoeslag hebben gegeven. elk extraatje is welkom..

  BeantwoordenVerwijderen
 8. vind het vooral erg storend dat die zogenaamde christelijke oppositie partijen niet wat meer naastenliefde tonen door op te komen voor de mensen die vaak al in de knel zitten. van de regeringspartijen verwacht ik niet anders ,maar van de oppositie had ik meer verwacht.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hier een tot nog toe trouwe stemmer op klein christelijk. Ik overweeg sterk op de enig daadwerkelijk christelijke partij te gaan stemmen (wanneer kunnen we weer naar de stembus?): de SP.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Vind het ook ronduit belachelijk gewoon dat weer de mensen die het minst verdienen weer het hardst getroffen worden!! Ook ik red me prima hoor, maar ik heb mensen in mijn kennisenkring die dit dus niet ergens anders vandaan kunnen toveren!!
  1 ding, als het doorgaat, scheelt wel weer een beetje. De laagste belastingtarief willen ze naar beneden brengen. hoeveel % dit is, is nog onbekend. Maar of het allemaal weer uitkan?

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Gelukkig blijkt het anders te zijn:
  http://www.zorgwijzer.nl/zorgverzekering-2015/hoeveel-zorgtoeslag-krijg-ik

  BeantwoordenVerwijderen