Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

woensdag 27 augustus 2014

Een dubbeltje op zijn kant


Gisteren was het weer te zien op tv, een dubbeltje op zijn kant.
Dit keer ging het over Nick en Marjolein, eind twintigers met een tweede kindje op komst. Ze zouden over 3 dagen op straat komen te staan als John Williams en Annemarie van Gaal ze niet zouden helpen. Beide hadden hele hoge studieschulden, gezamelijk 6 of 7 studies begonnen en niet afgemaakt. Ze leefden van alle toeslagen die er zijn. Zorgtoeslag, Huurtoeslag en alle Kindertoeslagen die er zijn.
(dit begreep ik zelf niet hele helemaal, want iedereen heeft toch recht op een uitkering, ww of bijstand?)
Er kwam € 955 euro binnen per maand aan toeslagen en er ging minstens het dubbele weer uit.  Door fout en veel te hoog pingedrag, maar eigenlijk ook door geen in- en overzicht in hun financiële situatie.
Ze betaalden de huur niet, maar wel abonnementen (best apart) en ze hadden ook schulden bij het telecombedrijf en de energiemaatschappij. Allemaal betalingsachterstanden.
Ik vond het een zeer trieste situatie, maar kon alleen maar concluderen dat de schuld alleen bij henzelf lag.
Ze werden gefilmd bij het boodschappen doen, je zag ze een pak pampers kopen. Vreemd, dacht ik. Dat pak kost je 9,99 in de supermarkt. Er zijn erg vaak aanbiedingen bij de drogist van 2+1 gratis. Dat scheelt je echt een tientje! Een bedrag die je in hun situatie zo hard nodig bent, want dan telt toch echt elke euro?...Verder gingen er allemaal A merken in hun karretje. Page superzacht toiletpapier..hmmm. Nu bij C1000, een pak van 8 rollen Edet voor €1,- (heb zelf net 2 pakken opgehaald, een tip voor de lezer)
Cola en chips...als je niets te makken hebt, kun je het toch ook niet kopen? En waarom geen aanbiedingen, huismerken en kijken naar de prijzen voor het schap?
Het lijkt mij verschrikkelijk om op die leeftijd m'n handje op te houden bij mijn moeder en 50 euro te krijgen voor de boodschappen, erg lief van die moeder, dat wel, maar wel vernederend.
Ik heb deze aflevering echt hoofdschuddend en vol verbazing zitten kijken.
Heb jij het ook gezien? Voor wie het gemist heeft: kijk hier de aflevering terug

26 opmerkingen:

 1. Ik heb het ook gezien en ik ben hoe langer hoe meer overtuigd dat dit acteurs zijn... Dit kan toch niet echt waar zijn? Bovendien vraag ik me af waarom je dit soort mensen die hun eigen leven en financien totaal niet serieus nemen en vloeken tegen hun moeder dat ze het zelf 'ook zo vreeeeeselijk vinden dat ze steeds weer om geld moeten vragen' zou willen helpen. Dit programma draait toch alleen om de kijkcijfers, maar is echt niet echt toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Vanuit mijn vrijwilligerswerk weet ik dat dit geen acteurs zijn maar echte situaties, ook al kan je het soms bijna niet geloven!

   Verwijderen
 2. Ben het met voorgaande 'spreker' zeer eens. Reden voor mij om niet naar dit soort programma's te kijken. Er wordt veel moeite (en indirect ook geld) aan dit soort mensen gespendeerd, terwijl ze zelf vaak geen enkele moeite doen om uit de penarie te komen. Wat te denken van paar krantenwijken, om te beginnen? De paar keer dat ik het programma gezien heb, viel het me op dat er helemaal niets van betreffende personen uitgaat; het ergst hiervan vind ik nog dat hun kinderen deze weg vervolgens ook op gaan, omdat ze geen ander voorbeeld krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Gewoon helemaal lamgeslagen. Niet weten waar ze moeten beginnen. En niemand die het vriendelijk tegen ze zegt.
   Geldzorgen beperken de rest van de denkprocessen.
   Mensen met schulden testen vaak15 punten minder op een iqtest dan ze scoorden voor de schulden begonnen.

   Verwijderen
  2. Dat dergelijke situaties kunnen ontstaan, daarvan ben ik me heus bewust. Feit is echter dat de échte lamgeslagenen open staan voor advies en wel goede raad willen aannemen, zodat ze er op den duur (met hulp) bovenop komen.
   Er is daarentegen ook een heel grote groep 'beroeps', mensen uit een bepaalde laag van de samenleving, die geen enkel moreel besef hebben. Tegen wie je nog zoveel vriendelijke woorden kunt spreken, maar die alleen maar doen waar ze zelf zin in hebben. En dat was, is en blijft vooral een kostbare zaak voor de rest van de samenleving. En dat is ook de groep die hun kinderen erin meesleurt.

   Verwijderen
  3. ja , als je steeds de mist ingaat maar toch ook steeds weer geholpen word dan creeeer je in mijn ogen een groep die denkt oh werkt het zo, nou ja waarom zou ik dan mijn best gaan doen? mensen die vinden dat zij ook lekker moeten kunnen genieten van de mooie dingen in het leven zonder dat ze daar veel moeite hoeven te doen , mensen die alleen maar kijken naar mensen die meer hebben dan zij en vinden dat zij daar ook recht op hebben , terwijl er ook mensen zijn die het met heel wat minder moeten doen, daar hard voor werken en tevreden zijn met wat zij wel hebben. tot die groep reken ik mezelf ook , verdien niet veel, maar leef zuinig en bewust en spaar ook nog eens en geniet van wat ik wel kan doen en ben me er van bewust dat ik nog steeds het geluk heb dat ik een baan heb, geen schulden en een redelijke gezondheid. Ans

   Verwijderen
 3. niet gezien, maar wel een opmerking. Als je heel erg krap zit kun je denk ik niet profiteren van 2 plus 1 gratis, want je moet wel het geld kunnen missen om die tweede te kunnen betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal mee eens!

   Verwijderen
  2. Maar je zou wel een goedkoper merk ( dan Pampers ! ) kunnen nemen!!

   Verwijderen
 4. Ik heb het ook gezien, ik vind zulke programma's heerlijk om naar te kijken omdat dit onderwerp me interesseert. Hoe komen mensen aan zulke hoge schulden en wat hebben ze er zelf al aan gedaan om er iets op af te lossen. Nou, bij dit stel viel me de mond steeds weer open van verbazing! Idd, met de boodschappen alleen maar A-merken omdat "dat beter smaakt". Geen idee hebben van hoeveel er gepind wordt! Ik kan daar niet bij, maargoed....ik zit gelukkig dan ook heel anders in elkaar dan dit stel. Ik hoop van harte voor ze dat hier uit gaan komen, want het is me daar een berg schuld.....pfffff.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat vreemd van de woningbouwvereniging om maar een maand huur te accepteren,wanneer komt de rest dan?

  En nu hij een baan heeft worden de toeslagen ook minder,het was al vreemd dat ze alleen van toeslagen leven,al met al vond ik het net 2 kinderen.

  Vraag me inderdaad ook af of het over een jaar weer dezelfde situatie is.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vermoed dat er heel veel gezinnen zijn die in zo'n situatie leven. Als je een ander maar de schuld kunt geven of net doet alsof het probleem er niet is, kun je het zo heel lang volhouden. Ik vond het wat puberaal gedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Heb het ook gezien, denk wel dat het winkelen in de supermarkt een beetje erg aangedikt was. Kwam erg toneelspelerig over bij die potjes wortels/doperwten... en mbt die cola ook.. wat ze zeiden over A-merken..Leek wel alsof ze van RTL opdracht hadden gekregen om daar extra bij stil te staan.. nogal tenenkrommend.
  Viel me wel op dat er mega veel dvd's enzo in hun kast stonden.
  Hoop dat de nieuwe baby op kan groeien in enige stabiliteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Geen inzicht in budget willen hebben en ondertussen wel allerlei dingen willen hebben en aanschaffen die je je eigenlijk niet kan permitteren. Ik zie direct al gelakte nagels uit een salon, een hond, een tablet, een smartphone, een laptop, tatoeages. Veel dvd's, kleding redelijk modieus. Niet echt mensen die al jaren op een houtje bijten.
  Vluchten in studie's en studiefinanciering, maar niets afmaken en je niet realiseren dat je dan je volledige studiefinanciering terug moet betalen.

  Ik geloof niet dat er een blijvende gedragsverandering is gerealiseerd. Wel brandjes geblust. En moeder of broer als vangnet. Ik miste het afbetalingsplan. Hoe gaan ze van die 80.000 euro schuld afkomen?

  Dat lamgeslagen geloof ik direct. Maar ook bepaalde oogkleppen en struisvogelgedrag.  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha die nagels vielen me ook op ja. Ik vind het een ongeloofwaardig programma van een bedenkelijk allooi.
   Ik vind ook dat Annemarie van Gaal haar reputatie geen goed doet door hier aan mee te werken.
   Ik neem haar iig minder serieus hierdoor.
   Ik kijk ook hoor, uit pure nieuwsgierigheid, maar het niveau is slecht.
   Ik zou het best leuk vinden als Marieke Henselmans terug kwam met haar programma (ben even de naam kwijt).

   Groet Wilma

   Verwijderen
  2. Jaaaaa...Marieke Henselmans; die let echt op dit soort kleine details en staat dichterbij de realiteit.

   Verwijderen
 9. Geen cent te makken heet het, met Marieke en Peter Van Der Vorst.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb het ook gezien en het was inderdaad vreemd. Niet weten dat je 2 maanden geen huur hebt betaald terwijl je bijna op straat staat. Leven van allerlei toeslagen en dan ineens 2300 inkomen bij een baan als magazijnmedewerker. En die hoge schuld hoe die afbetaald ging worden werd ook niets over gezegd. Het stel kwam op mij een beetje wereldvreemd over. Op je 27 ste een bbl opleiding voor timmerman gaan doen terwijl de bouwwereld op zijn gat ligt..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij was die 2300 inclusief toeslagen...(denk dat die gewoon nog meegerekend werden door Annemarie)
   Dus hij verdiende rond de 1400 (?)

   Verwijderen
  2. Ja, ik snap dat er een bedrag in die 2300 euro een gedeelte toeslagen zit maar als je werkt gaan die naar beneden. Ze leefden van rond de 900 euro toeslagen, op zich al heel vreemd, maar als hij een baan heeft gaan huur- en zorgtoeslag al een stuk minder worden. Als ze dit zo door laten lopen kunnen ze volgend jaar een flink bedrag terug betalen. En hoe kun je 1500 euro per maand teveel pinnen. De voorstelling van zaken is gewoon niet reeel.

   Verwijderen
 11. waarom komen ze niet gewoon in de schuldsanering. Het stel was volgens mij geheel de weg kwijt.
  Ik snap niet dat je nog zoveel kunt pinnen als je schulden hebt en hartstikke rood staat. misschien een bank om geld op te storten en een voor betalen waar niks op staat.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat gaat niet; het grootste deel van hun schuld is studieschuld, en die valt niet onder schuldsanering. De rest (volgens mij zo'n 5000 euro of zo) zal waarschijnlijk te weinig zijn.

   Verwijderen
 12. Dit soort programma's zijn zwaar doorgestoken kaart, als de sensatiezucht van de kijker maar voldoende geprikkeld wordt tot en met de vele reclameblokken...
  Julia

  BeantwoordenVerwijderen
 13. als je als gewoon mens in de problemen komt krijg je meestal niet zo veel voor elkaar ,maar kom je met een tv programma op de proppen kan er ineens veel geregeld worden, een baan, kwijtschelding van bepaalde schulden , betalingsregelingen, gratis spullen , ik vind het eigenlijk schandalig dat er voor een paar uitverkorenen veel gedaan kan worden en dat de rest het maar lekker zelf uit moet zoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik heb ook de neiging om zo te denken, met heel veel dingen. (eigenlijk ook bij programma's als syndroom etc, of binnenkort surprise surprise) maar tegelijkertijd vind ik dat ook niet eerlijk. ik vind het juist heel erg mooi dat er enkelen Wél geholpen worden! liever een paar geholpen of wensen vervuld, dan niemand. al vind ik dit programma vrij nep overkomen. kijk liever naar uitstel van excecutie, dat lijkt een stuk echter (en ook daarbij worden alleen de mensen geholpen die uiteindelijk aan het programma meedoen. maar zij zijn iig geholpen)

   Verwijderen