Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

donderdag 3 juli 2014

10(0).000!

Vandaag begon de dag met een gratis krant. Het Algemeen Dagblad lag vanmorgen al in de brievenbus. Hier blogde ik eergisteren over. Als je deze aanvraagt via euroclix verdien je ook nog eens zo'n 30 cent. Ik vind het heel fijn 's ochtends een krantje lezen, vanuit mijn ouderlijk huis ben ik dat gewend en ook in de tijd dat ik samenwoonde lazen we dagelijks een krant. Maar een abonnement is mij nu te duur. Dat is het me niet waard. Dan maar 's ochtends even het nieuws checken op websites. Ook prima!
Vanmorgen ben ik vrij, vanmiddag nog een paar uurtjes werken. Dus nu tijd om even op internet te surfen en o.a blogjes lezen. (moet eigenlijk strijken en afwassen, maar dat soort klusjes stel ik steeds uit..)
 En dan zie ik opeens op mijn paginateller dat er 100.000 unieke bezoekers mijn blog hebben bezocht!gedurende 10 maanden, want sinds eind augustus 2013 bestaat dit blog. Wat ontzettend leuk! Op de eerste plaats blog ik puur voor mezelf. Om in- en overzicht te bewaren over mijn financiën, om anderen op leuke acties te attenderen en dingen van me af te schrijven. Het is leuk om een eigen blog te onderhouden!

100.000 bezoekers is nogal een getal. Maar als ik er een nulletje af doe....

10.000 is ook een mooi getal, het getal wat ik op mijn spaarrekening wens!

 En daar ga ik voor. Ook al zit ik in de bijstand. Dat is een doel.
Nu heb ik wel meer doelen (zie tabblad boven) en daar werk ik allemaal aan. En sinds 3 weken is is er weer een doel bij, ik wil namelijk een beetje afvallen (gaat goed, -1,8 kg).

Maar die 10.000 euro op mijn spaarrekening wil ik bereiken. Ik zal dat halen in 2022, het jaar dat ik 40 jaar besta. Als ik m'n best blijf doen natuurlijk.
Ik doe bij Z.witserleven aan maandsparen. Elke maand gaat er een bedrag van 100 euro automatisch naar de spaarrekening. Daarnaast heb ik nog een andere spaarrekening, gekoppeld aan mijn betaalrekening. Ook daar stort ik maandelijks een bedrag op, voor reserveringsuitgaven en onvoorziene uitgaven. Hier 'mag' ik van mezelf bijkomen. Bij die spaarrekening van Z.witserleven mag dat niet. (kan wel hoor, heb weleens wat geld terug gehaald, toen ik even niet uitkwam vanwege een vrijgezellenfeest en een bruiloft)

Ik ben bij Z.witserleven gaan sparen vanwege de rente(1,8 %) die veel hoger ligt dan die van mijn vertrouwde R.abobank (1,0%) De rentes zijn natuurlijk overal ontzettend laag, toch kan het behoorlijk schelen om over te stappen naar een bank met een hoger rentepercentage. En elke euro is er één.

Op dit moment, 3 juli 2014,  heb ik 1400 euro op de Zwitserleven-spaarrekening (ter vergelijking: een jaar geleden had ik 0,0 spaargeld en schoot ik telkens in het rood op m'n betaalrekening)

Overzicht spaarplan:
per 1 januari 2015, inclusief rente: € 1925
1 januari 2016: € 3160
1 januari 2017: € 4417
1 januari 2018: € 5687
1 januari 2019: € 6939
1 januari 2020: € 8262
1 januari 2021: € 9962
1 januari 2022: € 10142

Ik hoop dat het me gaat lukken om de € 10000,- te halen! Ik ben uitgegaan van het scenario dat ik de komende 7,5 jaar van bijstandsniveau moet rondkomen. (Ik hoop en verwacht het niet!)
Zal het me lukken om 10.000 euro te sparen?

10 opmerkingen:

 1. Helaas zijn er grenzen aan het bedrag dat je mag sparen als je in de bijstand zit. Voor een alleenstaande is het momenteel 5.795. Voor een alleenstaande ouder is het 11.590 idem voor echtparen. Ik heb er ook mee te maken en zit nog niet aan het maximale bedrag maar binnenkort wordt mijn zoon 18 jaar en dan wordt ik opeens alleenstaande. Mijn zoon zit nog op de middelbare school en blijft zeker nog thuis wonen totdat hij zijn diploma haalt. Hopelijk volgend schooljaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoera voor je 10.000!
  Maar ik denk ook dat er, net als ik, mensen zijn die 'stiekem' jouw blog gebruiken om te kijken in de linkerkolom, om de nieuwste blogs van anderen te bekijken...
  Ja, in de bijstand mag je inderdaad niet teveel spaargeld hebben, anders heb je er geen recht meer op. Misschien een mogelijkheid voor jou om er een baantje bij te nemen, zodat je niets meer met de bijstand te maken hebt.. dan kun je sparen zoveel als je wilt.
  Gr.M

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedoelde; hoera voor je 100.000!
  Gr.M

  BeantwoordenVerwijderen
 4. heel goed bezig!! :D wij zijn ook van spaarbank verandert voor de rente. eerst ing en ohra, nu bijna alles veprlaatst naar moneyou:) tot nu toe erg blij mee. en leuk voordeeltje, elk kwartaal wordt de rente al uitbetaald. dus de eerste 2 euro is al binnen haha. en nu tijdelijk tot september 0,2 % extra rente.. weer een voordeeltje :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb ook die 10.000 als streefbedrag! Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi streven. En over een paar jaar zit je misschien helemaal niet meer in de bijstand, gewoon je doel houden!!
  En sparen kan ook nog in een oude sok!!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Gefeliciteerd met je 100.000 blogbezoeken!! Super goed, je hebt ook echt een leuke blog! En in drie weken 1,8 kilo kwijt, heerlijk! Ik ben er ook mee bezig, maar het valt me zwaarder dan vorig jaar helaas...

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ook voor huursubsidie en andere tegemoetkomingenbestaan er maximum spaarbedragen. Dan is het niet zo zinvol meer om geld op je rekening te hebben. Teruggave gemeentebelasting, huursubsidie, en nog wat dingen. Zoek je dat voor jezelf nog even uit.
  Het streven om zoveel geld op je rekening te hebben is super...je 1,8 kilo minder is ook super. Succes met verder afvallen!

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Dat is een mooi streven. Ondertussen ook genieten van alledag hè...
  Fijn weekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. hartstikke knap dat je zoveel op zij kunt zetten.
  Hoop dat je natuurlijk ook uit de bijstand komt.
  succes en zet hem op.!

  BeantwoordenVerwijderen