Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

woensdag 18 juni 2014

Energieverbruik tijdens een week van huis..

Met verbazing kijk ik naar mijn energieverbruik in de week dat ik niet thuis was.
Mijn gemeten elektriciteitsverbruik was maar 9 kWh in de week van mijn vakantie. Ik meet altijd op vrijdag en mijn vakantie duurde ook van vrijdag tot vrijdag. Vlak van tevoren heb ik de standen opgeschreven, wat ik elke vrijdag doe. Altijd rond het middaguur. Vaste prik.
Dit lage elektra verbruik is heel goed te verklaren. Ik heb alle stekkers uit de stopcontacten gehaald, ook die van het modem. Ik was alleen de wekkerradio vergeten zag ik bij thuiskomst. De koelkast is samen met de wekkerradio het enige apparaat wat ik aan stroom heb gehouden. 9 kWh is de helft van wat ik normaal gesproken verbruik in een week. Die 9 kWh klinkt nog steeds redelijk hoog voor alleen een tafelmodelkoelkastje A+ met vriesvak, maar dat zal wel kloppen dan.
Maar dan nu het gasverbruik. Vreemd hoog, want hoe kan een mens die niet kookt, het huis niet verwarmt en geen gebruik maakt van een warme douche nou 2,3 m3 gas verbruiken. (als ik de hele week thuis ben zit ik rond de 3,0 m3  per week..)
Zal ik dan in mijn haast die ochtend van vertrek de juiste cijfers niet goed genoteerd hebben? Of loopt zo'n gasmeter automatisch heel langzaam door.. ik vind het maar wat gek.! Je zou toch verwachten dat zo'n gasmeter stil zou staan als je niks verbruikt?

12 opmerkingen:

 1. Geiser en/of de ketel verbruikt gas. Misschien is dat het? Maar dat is wel hoog idd.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind je gas verbruik ook erg hoog! Is er niet ergens waar het gas lekt? Wij verbruiken op het moment ook 3,3 kub gas in de week met een gezin van 4 pers.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Oei,kijk maar uit met het gas. Bij mij is een paar jaar geleden bij toeval een keertje een gaslek ontdekt in de aansluiting van mijn gasfornuis. Haal er anders voor de zekerheid een specialist bij die de hele boel nakijkt, want dit is wel raar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat gasverbruik is raar hoog ja zelfs al zou je een ketel met een waakvlam en geiser hebben. Zet alles wat gas verbruikt (dus waakvlammen) eens uit en kijkt wat de meter dan doet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Als ik een week wegga zet ik ook de cv uit. Die kost ook stroom en gas als je niet thuis bent. Je stroomverbruik is niet alleen van je koelkast. Ook van de cv, de centrale luchtzuivering, de bel én je koelkast. Ik denk dat je een heel onzuinige cv hebt, of dat die niet goed ingesteld is. Zo kan je de pomp in zomer of winterstand zetten, of eco-stand. Lees de beschrijving eens en kijk waar je wat kan veranderen om daarop te bezuinigen. Ik woon alleen en verbruik in een week rond de 2 kuub gas als ik thuis ben.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik moest denken aan het stukje over gaslekken wat laatst op radar stond: http://www.trosradar.nl/consumentenhulp/hulp-bij/detail/article/gaslek-lees-hier-wat-je-moet-doen/ wellicht zou je even kunnen checken, want ik vind het ook vrij veel gas.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat gas is vreemd hoog, daar zou 'k eens naar (laten) kijken, verder wat elektra betreft, had je de bel, cv-pomp en luchtzuiveringsinstallatie ook uit staan?
  groet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens mij kan mijn bel niet uit, zou niet weten waar ik dat moet doen. Hetzelfde geldt voor de luchtzuiveringsinstallatie. Die heb ik geeneens. En cv-pomp? Dat zou moeten kunnen misschien, maar daar kom ik nooit aan. Geen idee hoe dat moet.

   Verwijderen
 8. als je bel apart op de zekeringskast staat kun je die automaat uitzetten

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mooi verbruik.

  Mijn ketel heeft een close in boiler. Daar ben ik begin dit jaar achter gekomen. En dat vreet stroom en gas. Misschien bij jou ook het geval?
  Bij mijn ketel gaat alleen de stekker erin als ik er gebruik van maak, dus als ik douche of de verwarming aan heb.

  BeantwoordenVerwijderen