Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

vrijdag 30 mei 2014

Hoe hoog moet je buffer zijn?

Ik heb een bijstandsuitkering, maar toch wil ik elke maand sparen. Voor de toekomst, maar ook voor mijn gemoedsrust op het moment. Een fijn idee om altijd wat achter de hand te hebben.
In de leesmap die ik iedere week ontvang vind ik de rubriek uit de Flair erg leuk. "Waar doet ze het van" heet het. En ook de Margriet heeft zo'n rubriek. "In en uit" heet het daar. De inkomsten en uitgaven van iemand of een gezin worden op een rijtje gezet en onder de loep genomen. En vooral de Flair is daar vrij uitgebreid in met o.a. een interview. Deze rubriek beslaat in dit weekblad zelfs twee pagina's. Ik vind het bestedingspatroon van anderen interessant en soms zit ik hoofdschuddend te lezen dat mensen niet of nauwelijks sparen terwijl ze een behoorlijk inkomen hebben. Zouden zij zich dan niet druk maken om financiële tegenvallers?

Wat ik zelf erg leuk vond om eens te doen, is bij het Nibud, de Buffer Berekenaar eens in te vullen.
Om te zien hoeveel geld je voor jouw situatie achter de hand zou moeten hebben en wat vergelijkbare huishoudens aan spaargeld hebben.

Wat er bij mij uit kwam:
Minimale buffer € 3600,-
 Vergelijkbaar huishouden: € 5400,-

Hmmm, ik ben goed op weg, maar aan de minimale buffer zit ik nog lang niet! Al streef ik daar wel naar, ondanks mijn uitkering.  En als ik die rubrieken uit de Flair en Margriet moet geloven, dan is de standaard die het Nibud hanteert erg hoog wat betreft 'vergelijkbare huishoudens'.

Als je zin hebt, vul de test eens in (10 seconden werk) en krijg je antwoord op de vraag:
Is jouw buffer voldoende?

19 opmerkingen:

 1. Ik vind het wel wat overdreven om zoveel geld als buffer te moeten hebben. Ik heb genoeg geld als buffer om bijv een nieuwe wasmachine te kunnen kopen als die kapot gaat en als mijn uitkering onverhoopt een keertje te laat binnen komt, is dat ook geen punt. Dat lijkt mij wel genoeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Als je een bijstandsuitkering hebt, mag je maar een beperkt eigen vermogen hebben zoals dat heet. Anders moet je dat eerst opmaken voor je in aanmerking komt voor bijstand.

  Zelf heb ik nog nooit iets met bijstand te maken gehad maar ik wilde je hier toch even op attenderen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet het. Maar in een oude sok kun je ook prima sparen ;-)

   Verwijderen
 3. ik heb wel een substantiele buffer opgebouwd , ik durf tegen niemand te vertellen hoe hoog die is, want ik verdien heel erg weinig maar het is mij toch gelukt om deze buffer op te bouwen, maar mocht ik door het kwijt raken van mijn werk op een gegeven moment in de bijstand komen moet ik een groot deel van die buffer opmaken, best wel een dilemma , want moet ik die buffer nu maar opmaken , terwijl ik die met heel veel moeite opgebouwd heb of het er maar op wagen en hopen dat ik niet in de bijstand kom of anders de buffer opmaken als ik wel in de bijstand dreig te raken?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo snel kom je niet in de bijstand, toch? Eerst heb je nog de w.w- uitkering.

   Verwijderen
  2. ja ,dat klopt ,maar eenmaal werkeloos op je 53e en in de huidige economie, niet snel weer een baan helaas

   Verwijderen
  3. Maar voor je die ww hebt ben je zo een paar maanden inkomstenloos verder.

   Verwijderen
 4. Die buffer volgens het Nibud is erg hoog, zoveel hebben wij echt niet als buffer nodig. Als er iets stuk gaat hoef je niet persé nieuw te kopen, tweedehands is ook prima.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ha, heb ook even de bufferberekenaar gedaan en de buffer is ruim voldoende maar een vergelijkbaar huishouden heeft een buffer van 56.000,-!!!!! Nou ja zeg, hoe doen ze dat dan?????

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mijn minimumbuffer is €3500,00 volgens de Nibud. Dat vind ik zelf erg weinig in mijn situatie (koopwoning die al iets ouder is). Vergelijkbare situaties hebben €33.500 buffer. Ik vind persoonlijk de vergelijkbaar huishouden buffer voor jou ook erg hoog. Ik weet zeker dat van de mensen in de WWB maar heel weinig mensen z'n hoge buffer hebben. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Onze buffer moet 4100,00 zijn.
  Vind ik ook erg hoog.
  Ikzelf zou erg tevreden zijn met 500 euro
  En dan later 1000 euro.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 3655, zou mijn buffer moeten zijn. nou dat haal ik nooit. met de bijstands uitkering..Mijn eigen buffer is nu 75,-
  misschien zuinig leven in het extreme.. misschien gaat het me dan lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Pas je op met buffer en bijstand. Maak die niet te hoog(op de spaarrekening dan) Je kan daardoor lagere huurtoeslag krijgen of geen kwijtschelding gemeentelijke belasting.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Het hangt erg van je situatie af, denk ik. Het Nibud zal daar ongetwijfeld rekening mee houden. Ik heb geen test ingevuld, maar wel nagedacht over mijn buffer.
  Ik wil in ieder geval mijn eigen risico van de zorgverzekering kunnen betalen als ik met veel medische kosten geconfronteerd wordt. Ik wil mijn auto kunnen vervangen met een zuinige opvolger. Ik ga er maar van uit dat niet mijn auto en mijn wasmachine tegelijk kapot gaan en dat dan ook mijn fiets gestolen wordt. Dat betekent dat ik minimaal 6.500,00 apart moet houden.
  Daarnaast heb ik nog reserveringen voor huisonderhoud. Ik koers dus op ongeveer 8.000,00 spaargeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik hanteer een buffer van 5000, alleenstaand met 2 jonge kids. Dit bedrag heb ik inmiddels bereikt, en ook al het dubbele. Durf het bijna niet te zeggen, maar ben superblij dat ik dit zo in mn uppie bereikt heb! Nu is het zo dat ik heel graag mn droomreis met mijn kids wil gaan maken. En die kan ik waarschijnlijk volgend jaar al gaan maken! En daarom heb ik ook zoveel weten te sparen...Ik heb (gelukkig) geen eigen huis dat ik moet sparen voor een hypotheekaflossing of een nieuwe ketel en dergelijke. Alles mag ik zelf opmaken of voor studie kids gaan sparen. Volgens het Nibud zit ik met die 5000 al ruim, en daar kan ik makkelijk wat apparaten van vervangen en mocht het nodig zijn een paar maand van leven mocht ik even geen salaris ontvangen. Ik maak me geen zorgen, heb er hard voor gespaard, veel dingen voor gelaten...maar ben onwijs trots op mezelf!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat het nibud niet heel duidelijk vermeld is dat ze bij je vermogen, ook je verborgen vermogen meetellen: het vermogen dat mensen gemiddeld in hun pensioenpot hebben zitten. Totaal onbereikbaar maar goed. En ook afgeloste hypotheekdelen zitten daar in, en dat loopt heel snel op.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het ligt puur aan je huidige luxe situatie. Als je al in debijstand zit is een buffer van 1500 zat. Maar heb je een duur betaalde baan dan moet je buffer het 10voudige zijn als je je niet kan aanpassen of je maandelijkse lasten enorm hoog zijn. Als je dan je baan kwijt raakt en je raakt via de ww in de bijstand, zwaai dan maar dag met je handje.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. geen idee wat onze buffer zou moeten zijn volgens nibud.. maar we hebben een leuk bedrag. inkomsten gaan dezelfde dag nog naar de spaarrekening, 1e van de maand een vast bedrag naar de betaalrekening voor vaste lasten, boodschappen, . tanken en overige, redelijk vast bedrag. erg fijn zo. geven zo niet alles uit wat er binnenkomt, maar kunnen wel meer overmaken voor bewuste uitgaven ipv alles onbewust opmaken. luxe positie maar we sparen er dus wel flink van gelukkig :)

  BeantwoordenVerwijderen