Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

vrijdag 11 april 2014

Leven onder de armoedegrens...het Hollandse huurdrama

Er was deze week een reportage over armoede in Den Bosch op televisie.
Ik vond het indrukwekkend. En triest. Het is een reportage over mensen die onder de armoedegrens leven.
Neem het verhaal van Mike..
Hij trekt z'n eigen tanden. Schreiend. Omdat hij de tandarts niet kan betalen...
Hij eet maar 1 keer per dag een maaltijd om geld te besparen, zodat z'n dochter wél 3 keer per dag kan eten. Kijk hoe iemand rondkomt van 30 euro leefgeld en een voedselpakket van de voedselbank.
Rekenen tot op de laatste cent... Het treft steeds meer mensen.
Vooral vanwege de woonlasten. De huurprijs stijgt ieder jaar. Een beetje normaal leven word steeds moeilijker. Het treft vele, vele mensen. Ook per 1 juli stijgt de huurprijs weer.. en de komende jaren ook. En nee, meer huurtoeslag krijg je niet.  Kijk hier naar deze reportage
16 opmerkingen:

 1. Is er nou echt niemand in Den Bosch die Mike zijn tand voor niets zou hebben getrokken? En dan bedoel ik een echte tandarts?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Erg schrijnend en helaas zijn er heel veel mensen die zo moeten leven en er komen er steeds meer bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind dit toch wel erg schrijnend. Kan niemand zo'n mensen helpen. Voor dat meisje moet het toch mogelijk zijn om eens per week de koekjes van 79 cent te kopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb de reportage gekeken. Ik vind het altijd jammer dat z'n reportages zo weinig genuanceerd over komt. Ik zou graag een completer beeld hebben. Als ik die tassen van de voedselbank zag zou dat aangevuld met voor € 30,00 boodschappen zeker genoeg moeten zijn voor vader en dochter. Dus ik snap niet goed dat die vader maar 1 maaltijd per dag eet. Ik weet zeker dat hij het moeilijk heeft maar ook klopt er iets niet aan dit beeld. Bij de vrouw wordt aan gegeven dat ze met drie kinderen leeft van een uitkering van € 1.000,00. Bijstand is echter zeker bijna € 200,00 meer per maand. Daarnaast heeft ze kind gebonden budget, huurtoeslag, zorgtoeslag, kinderbijslag. Dus ik vind dat een verkeerd beeld geven. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarschijnlijk heeft de vrouw ook schulden en moet ze aflossen waardoor haar inkomen lager is.
   De boodschappen van de man + dochter zijn inclusief non-food zoals toiletpapier waarschijnlijk en dan blijft er toch weinig over. Misschien zo hij in de voedselbank beter andere keuzes kunnen maken, zodat hij wel verschillende maaltijden kan maken. Ik vind het overigens een misser dat er gezegd wordt dat een bezoek aan de huisarts eigen risico kost. Er is niemand die dat tegenspreekt.

   Verwijderen
  2. Als je schulden hebt en je hebt een bijstandsuitkering dan mag je max. 10% van de uitkering aflossen. Bij beslagleggingen stuurt de Sociale Dienst deze door naar de eerste beslaglegger. Feitelijk zou ze dus meer te besteden moeten hebben maar het blijft natuurlijk weinig.
   Die man at dan heel weinig maar zijn sjaggie liet hij er niet voor staan. Helaas is de praktijk dat veel mensen ook nog regelmatig een borrel drinken. Dat is begrijpelijk maar kost ook weer geld. Maar die dure huren dat is echt een drama.
   Ilse

   Verwijderen
 5. ()_()
  (*+*)

  De man liet zijn shaggie juist wel vaak staan.
  Hij kocht dat niet, omdat er geen geld voor was;
  slechts eenmaal in de 4 weken kon hij zich een pakje veroorloven;
  hij had het ook nodig vanwege de stress, wat ik kan begrijpen.
  Verder vond ik dat hij ' duur ' boodschappen deed; ik denk dat een heleboel
  onder ons dat nog wel scherper zouden kunnen doen, geen pakjes en zakjes,
  en geen potjes, maar basisprodukten kopen en zelf maken.
  Ook de koekjes.
  Met een beetje hulp zou hij beter uit kunnen komen met zijn budget,
  en zelfs zo, dat ook hijzelf driemaal per dag kon eten.
  Huisarts is inderdaad voor iedereen vrij toegankelijk zonder kosten,
  maar ja, de eventuele medicatie is natuurlijk wel weer een probleem.
  Misschien dat hij dat wel bedoelde.
  Je eigen kiezen trekken, nou, dat zou ik nou weer niet kunnen....zo'n bikkel ben ik niet!
  Ik hoop dat de huren zullen zakken, als onze overheid deze dingen doorkrijgt;
  huurders betalen momenteel meer huur, dan dat ze een hypotheek zouden
  krijgen voor hetzelfde bedrag..
  Nijntje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja vond de boodschappen ook weinig doordacht. Kipfilet is gewoon weinig echt voeding, poten kan je altijd nog later van de resten soep maken, veel vermicelli en soepgroente erdoor en je hebt maaltijdsoep. Met pasta en blikje/pakje tomatenblokjes en beetje gehakt/ontbijtspek kom je een heel end. Er werd zo benadrukt wat niet goed ging, niet wat wel kon.

   Verwijderen
  2. Inderdaad jammer dat er niet altijd goed nagedacht word bij wat je koopt. Man eet niets tussen de middag omdat hij alles voor dochterlief over heeft. Op zich natuurlijk iets voor te zeggen maar als je daarna hoort dat dochter later honger had omdat ze wat later aten en daardoor maar weer een broodje gegeten had en dat koste dan € 1,50 extra dan denk ik dan doe je wat fout. Voor dat geld had je ook een goedkoop brood kunnen kopen met een pot jam en dan hadden zowel pap als dochter genoeg te eten gehad ipv. een duur broodje voor dochter alleen.
   Als je al twee tanden hebt getrokken en de derde zit los dan heb je echt wel een slechte conditie en als je dan ook nog maar 1 keer per dag eet dan word het er niet beter op. Je zult toch moeten proberen beter voor jezelf te zorgen zonder dat je dochter daar onder lijd. Dadelijk word je ziek en dat kost ook geld en is het ook niet goed voor dochter.
   Eva

   Verwijderen
  3. De man in het filmpje leeft van donderdag tot dinsdag met 30 euro en van dinsdag tot donderdag met wat van de voedselbank komt. Hulp bij het plannen en uitgeven van je weekgeld lijkt me voor veel mensen zo nodig momenteel. Als ik het boodschappenlijstje bekeek, dan stond daar eigenlijk maar zo weinig op waar je een maaltijd van kon maken.. kipfilet, paprika en een duur bamipakket. Of te wel € 8,50 op zijn lijstje voor 2 a 3 incomplete warme maaltijden. Leren pannen, combineren en goedkoop inkopen is met zo'n klein budget echt noodzakelijk. Wat ik wel interessant vond om te zien is hoe een voedselbank er van binnen uitziet. Ik heb me wel vaker afgevraagd hoe dat in zijn werk gaat, of ieder soortgelijk huishouden hetzelfde krijgt etc. Vanuit de voedselbank met voorbeeld recepten komen met spullen die in je pakket zitten lijkt me nog steeds een heel goed idee, maar kost natuurlijk het nodige vrijwilligerswerk en voorbereiding.

   Verwijderen
 6. ik las dat er bij ons in de stad meer sociale woningen gebouwd gaan worden, zo dat is mooi dacht ik, totdat ik las dat het om woningen met een huur van rond de 600 euro gaat huh? wat is daar sociaal aan? dit is een huur die mensen met een meer dan minimum inkomen zich echt niet kunnen veroorloven zelfs niet met huurtoeslag.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. moet natuurlijk zijn minder dan minimum inkomen

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jaah en nu willen ze starters en mensen met een groot gezin ook nog eens een tijdelijk huurcontract geven. Dat gaat ook weer leiden tot fijne situaties, let maar op.
  Ik heb dit bericht doorgestuurd aan iemand die komende week een afspraak heeft met een wethouder die beweert dat armoede niet bestaat in Nederland.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik was nieuwgierig wat hij nu precies allemaal kocht.. misschien koopt hij niet zo slim in.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. misschien dat mensen die nu nog in goedkope sociale woningen zitten doorstromen naar de iets duurdere sociale woningen zodat de goedkopere vrij komen voor de mensen die het echt nodig hebben ?? wij wonen ook in een huurwoning van de woningbouw, 710 euro per maand (dus ja hier een goed inkomen, geen minimum) maar wij zijn ook gestart met een laag inkomen in een goedkoop flatje van 350 euro per maand.. het is dat wij een kinderwens hadden anders waren we daar blijven zitten voor de lage kosten en zolekker gaan sparen, maar we hebben het inkomen en wilden graag in een eengezinswoning en die keus hadden we hier. ik ben juist blij dat ik voor 710 euro kan huren via een woningcorporatie ipv voor 1400 euro particulier.. dat verschil kan ik tochook niet overbruggen (de huizen die hier in de straat particulier verhuurd worden staan voordie bedragen op de site van de makelaar volgens mij.. bizar.. zelfs de hypotheek is nog minder volgens mij :p)

  heb t niet gezien, gelukkig maar. eigen tanden trekken, brrr krijg al bijna nachtmerries door het lezen erover :S brrrrrr en t lastige is denk ik ook dat veel mensen niet weten welke keuzes het beste zijn in zo'n situatie. niet iedereen voelt dat zelf aan, sommige mensen moet dat geleerd worden maar ja door wie... dat is vaak het probleem waardoor mensen in de schulden komen.. verkeerde keuzes omdat ze het neit weten (of vaak geen keus hebben.. )

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik denk vooral dat het een kwestie is van plannen.
  Maar een kilo kipfilet voor €4,50 vind ik duur. Voor dat bedrag heb je 2 kilo kippenpoten, waar je meer mogelijkheden mee hebt.
  Ik vond het ook opmerkelijk dat hij €30 had voor donderdag tot en met maandag en van dinsdag tot en met donderdag een voedselpakket, ik neem toch aan dat er wel genoeg eten in zo'n pakket zit voor 2 dagen? Je kreeg een kijkje in zijn doos en naar mijn mening konden er wel 3 warme maaltijden van gemaakt worden, misschien nog wel meer als hij beter zou plannen.
  Dit neemt natuurlijk niet weg dat het huurbeleid in Nederland eens onder de loep moet worden genomen

  BeantwoordenVerwijderen