Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

dinsdag 21 januari 2014

Spaarrekening

Ik heb een nieuwe spaarrekening geopend. Ik vond de rente van de rabobank zo vreselijk laag en het zakt ook nog eens iedere keer. De rente is nog maar 1,2% op dit moment...dat moest beter kunnen! Dus ben ik rond gaan kijken en kwam ik op deze vergelijking site terecht:
klik hier voor overzicht actuele rentes
Ik heb bijna al mijn spaargeld (nou ja, zoveel is het niet) overgemaakt naar Z.witserleven. Nu krijg ik een rente van 1,85%. Heel wat beter dan wat R.abobank mij te bieden heeft.
Ik ga Maandsparen, elke maand gaat er automatisch 100 euro over. En het leuke is: Als je een eerste storting doet van minimaal 1000 euro, krijg je een cadeaubon van 25 euro te besteden in de webshop van De Bijenkorf. Kijk, daar word ik nou blij van! Binnenkort lekker gratis online shoppen...ik heb er nu al zin in.
Overigens moet ik wel oppassen dat mijn spaarsaldo niet boven een bepaalde grens komt. Ik mag als bijstandsgerechtigde niet meer bezitten dan € 5.850 euro. De waarde van een auto telt immers ook mee als bezit. Maar echt snel spaar ik niet en die auto wordt toch steeds minder waard. Duurt dus nog wel even voor ik aan dat bedrag kom. Ik doe in ieder geval m'n best.
De spaarrekening van de r.abobank die ik vanaf mijn geboorte al heb en is gekoppeld aan mijn betaalrekening hou ik wel aan, maar dan voor reserveringsuitgaven (kleding, kapper, etc)

11 opmerkingen:

 1. Wat goed van je! Ik zelf ben altijd een beetje "bang" om van spaarbank te wisselen. Heb alles bij de rabo, al sinds mn geboorte. Oke, de rente is echt bagger, maar beter iets dan niets zeg ik altijd maar. Heb ook wel eens op van die sites gekeken hoor, maar durf de stap nog niet te nemen.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom eigenlijk niet, waar kan het misgaan? Het spaartegoed valt onder de garantieregeling van de sns bank. Dus volgens mij net zo veilig als bij rabo. Ik zie nergens beren op de weg eigenlijk.

   Verwijderen
 2. ik heb er ook naar gekeken om over te stappen naar money you. we sparen bij de ohra via auto.incasso. kunnen niets extra's bijstorten maar weten wat we daar dus per jaar sparen en kunnen er wel bij in geval van nood. en we sparen bij onze eigen bank i.n.g. geen hoge rente, 1,5%, maar hier kunnen we altijd direct bij. bij m.oney.you krijg je ook 1.80 of 1,85 oid. maar het zou met ons spaarsaldo maar 35 euro in een jaar schelen ofzo, vind dat toch wel veel gedoe voor weinig geld..we blijven dus bij onze huidige banken sparen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, daar heb ik ook naar gekeken. Of ik er wel bij kan in geval van nood. En het saldo is vrij opneembaar. M.oneyou leek me ook wel wat, die rente blijft ook constant hoog, net als z.witserleven. Uiteindelijk trok de cadeaubon me over de streep, maar(liefst) 35 euro per jaar verschil zou voor mij het overwegen waard zijn

   Verwijderen
  2. wij hebben ook de spaarrekening om eerst al het inkomen op te storten. vriend krijgt 4wekelijks loon, wisselend bedrag door overuren, ik sowieso als gastouder wisselend bedrag omdat ik alleen 2 kindjes flex opvang, geen vaste uren. we boeken alle inkomsten door naar spaar en 1e van de maand een vast bedrag terug, gebasseerd op vaste lasten, boodschappen, tanken en een deel overig. als we iets extras doen wat niet onder die kopjes valt en t del overig dus al op is, boeken we extra af van de spaar (omdat er meer binnenkomt dan we uitgeven kan dit in ons geval, ik snap dat t niet voor iedereen zo is) maar die spaarrekening wordt dus meerdere malen per maand gebruikt om erop te storten en sowieso 1x per maand eraf. wil dit ook cht de 1e vande maand op de rekening hebben. een rekening bij een andere bank brengt hiervoor te veel gedoe met zich mee. ohra wilen we houden omdat het een auto incasso is. wel fijn. en om dan een klein deel over te zetten naar weer een andere bank (het dfeel van ing wat echt spaargeld is en niet nodig voor het maandgeld enz) is de moeite niet, te veel gedoe, te veel verschillende banken dan.. om even uit te leggen waaorm het voor 35 euro te veel gedoe is... ;)

   Verwijderen
  3. Dan snap ik het, overzicht houden is ook belangrijk!

   Verwijderen
 3. JA, M.oneyou heb ik ook, leuk al die verschillende spaardoelen! Voor ons beginnende buffertje heb ik er 1 bij C.entraal beheer geopend. Iets lagere rente, 1,65%, maar wel iedere maand rente-bijschrijving! Dus rente op rente en geen voorwaarden, kan er altijd bij! En ooit zal de rente toch wel weer omhoog gaan mag ik hopen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo Koningin Minima,
  Knap dat je spaart van je uitkering! Ik begrijp uit je stuk dat je desnoods in een oude sok gaat sparen. Volgens mij is dit niet nodig. De gemeente kijkt alleen bij aanvang van de bijstand of iemand niet teveel vermogen heeft. De gemeente houdt géén rekening met geld wat gespaard van de uitkering, ook niet als je hierdoor meer dan het maximale bedrag aan spaargeld hebt. (zie ook: http://www.rechtopbijstand.nl/inhoud?pid=1122).
  Hopelijk heb je hier iets aan en kun je lekker verder sparen!
  Groeten, Corine

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt de gemeente kijkt idd niet naar je vermogen, maar wel de belasting kijkt er naar. Mocht je lekker veel sparen dan moet je het opgeven aan de belasting. Dus of je met sparen dan zoveel opschiet is maar de vraag.

   groet Mar!!

   Verwijderen
 5. Ik zit ook bij de Rabobank. Je brengt me wel aan het denken over die rente!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. zeg spaargraag minima-tje.... je weet dat als je ook maar iets spaargoed op je rekening hebt.... maakt niet uit waarvoor.... dat je de kwijtschelding voor gemeentelijke belastingen en heffingen en ook voor het waterschap wel op je buik kunt schrijven..... je spaart dus voor hen.......
  minima's die hun zuur opgespaarde spaarcentjes willen behouden....zullen altijd in een oude sok moeten sparen!!!

  BeantwoordenVerwijderen