Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zaterdag 25 januari 2014

Extreem laag energieverbruik!

Nog één weekje en ik stap over van energieleverancier. Ik ben positief verrast over mijn lage verbruik het afgelopen jaar. En ben dan ook erg benieuwd hoeveel ik terug ga krijgen.. Ik ben begonnen begin dit jaar met een voorschot van € 90,- per maand en heb dat een paar keer aangepast en betaal nu nog maar € 45,- per maand. Energiemanager online geeft elke keer andere informatie over hoeveel ik terug krijg, noemt steeds andere bedragen als ik inlog. Daar word ik niet veel wijzer van.
Dus we wachten af... het is het eerste jaar dat ik op dit adres woon dus ik heb geen verbruiksverleden.
Iemand maakte me er attent op dat ik minder dan de helft verbruik dan de gemiddelde single in Nederland, zie hier gemiddelden verbruik. En dat is een heel leuk feit.
Waarschijnlijk moet ik ergens volgende week de meterstanden doorgeven aan de nieuwe leverancier, zodat de oude leverancier de eindafrekening op kan gaan maken. Ik heb dan verbruikt..(schrik niet): maar 920 kWh stroom en 338 m3 aan gas! (die laatste kan een kuubje meer of minder zijn, vanwege de vorst) Ik ben er erg blij mee.

14 opmerkingen:

 1. Het is zuinig maar als ik onze nota deel door het aantal personen kom wij nog lager uit 384 kw/h en 84 m3 :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo klinkt het wel erg leuk natuurlijk maar ja of je een huiskamer warm moet stoken voor 1 persoon of 3 dat maakt qua verbruik niet uit dus bovenstaand is relatief natuurlijk. Wel een goed gemiddelde hoor :-)
   groet
   Debby

   Verwijderen
  2. Nee, maar wel handen wassen, douchen, wc gebruik etc. en er wordt veel meer stroom verbruikt.

   Verwijderen
  3. Mijn wc verbruikt gelukkig geen elektriciteit en gas! En m'n handen wassen doe ik altijd met koud water, dusss...maar jullie doen het ook netjes met drie personen, dat zeker!

   Verwijderen
 2. Goed gedaan die lage standen. Zit je niet in de kou met dat lage verbruik? Hoe doe je dat?

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee hoor, zit echt niet in de kou. Als ik thuis ben (werk parttime)) staat 'ie op 18,5- 19 graden. Woon in een bovenhuis, wel 2 woonlagen, maar stook alleen woonkamer. Onderburen stoken flink en beide naaste buren ook. Bovenburen heb ik niet. Heb een zuinige HR ketel van intergas. Qua elektra zit ik laag vanwege geen droger,geen vaatwasser, geen vriezer (wel vriesvak in koelkast) gebruik va ledlampjes, etc.

   Verwijderen
 3. Heel goed gedaan. Hoeveel ga je per maand betalen bij je nieuwe leverancier?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik dacht € 45,- p/m, zonder de welkomstbonus hiermee te verrekenen, krijg die pas na een jaar. Ik kan het voorschot alleen nog niet zien op mijn-e.nergiedirect als ik ingelogd ben.

   Verwijderen
  2. O ja, heb opgegeven voor komend jaar 400 m3 gas en 900 kWh aan stroom.

   Verwijderen
 4. Goed gedaan, ik hoop dat je flink wat terugkrijgt, dat is altijd leuk ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lekker zeg!! Fijn gebruik zo! Hopelijk een extra spaarpotje wat je terug mag ontvangen.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel netjes hoor! Ik hoop dat je flink wat terug krijgt ivm je dure vrijgezellenfeest!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat zijn leuke dingen voor de mensen. En zelf gedaan, dus nog leuker.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Goed zeg! Wij zitten ook op de helft als ik naar deze cijfers kijk. Als je het nog iets preciezer uit wilt rekenen en vergelijken: http://www.milieucentraal.nl/thema's/thema-1/energie-besparen/gemiddeld-energieverbruik/.
  In wat voor huis je woont etc. heeft er namelijk ook mee te maken.

  BeantwoordenVerwijderen