zondag 29 december 2013

Financiele veranderingen 2014 in kort overzicht

 Nieuwe wetten, regels, belastingen en accijnzen hebben het komende jaar flink gevolgen voor onze portemonnee.
De meeste accijnzen gaan omhoog: op diesel met 3 cent per liter en lpg met 7 cent per liter. De accijns op bier, wijn, sherry, port en gedistilleerd gaat met 5,75 procent omhoog. Voor sigaretten en shag gaat de accijns pas in 2015 weer omhoog.
De hypotheekrenteaftrek wordt beperkt. Vanaf 2014 kan maximaal 51,5 procent worden afgetrokken. De renteaftrek gaat in stapjes van een half procent uiteindelijk naar 38 procent. De grens voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) zakt per 1 juli 2014 naar 265.000 euro. Onder strikte voorwaarden wordt het wel mogelijk om restschulden in de NHG mee te financieren. Nieuwe hypotheken mogen maximaal 104 procent bedragen van de waarde van de woning.
De huurgrens in de sociale woningbouw gaat omhoog naar 699 euro. De inkomensgrens voor toewijzing van een sociale huurwoning stijgt met ruim 400 euro, naar 34.678 euro. De tijdelijke btw-verlaging op renovatie, herstel en tuinonderhoud bij woningen wordt verlengd, tot eind 2014.
Het eigen risico in de zorg wordt verhoogd met 10 euro en komt dan op 360 euro. De anticonceptiepil Diane 35 wordt vanaf 1 februari 2014 niet meer vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. De eigen bijdrage voor psychologische hulp en hulp via internet vervalt. De zorgtoeslag gaat omlaag, omdat de zorgverzekering goedkoper wordt. Een alleenstaande kan hooguit 865 euro zorgtoeslag ontvangen, voor een huishouden met meer personen wordt de maximumgrens 1655 euro.
Het tarief voor het persoonsgebonden budget voor persoonlijke verzorging en begeleiding gaat met 5 procent omlaag. Ook gaat voor nieuwe cliënten het tarief voor hulp van niet-professionele zorgverleners omlaag.
Het rijbewijs kost overal in Nederland vanaf 1 januari maximaal 38,48 euro. Tot nog toe konden gemeenten zelf bepalen wat ze vroegen voor een rijbewijs, wat leidde tot grote verschillen.
De uitkeringen AOW, ANW, WW, WIA, WAO, TW, Wajong, WWB, IOAW en IOAZ stijgen in 2014 mee met de stijging van het wettelijk minimumloon per 1 januari 2014, waaraan de uitkeringen zijn gekoppeld. Het minimumloon stijgt per 1 januari met ongeveer 8 euro naar 1485,60 euro bruto per maand.
Bovenop de gemiddelde energierekening komt een bedrag van ongeveer 10 euro per jaar als gevolg van een subsidieregeling voor de productie van duurzame energie. De belasting op leidingwater gaat ook omhoog. Voor een gemiddeld huishouden gaat het om enkele tientjes per jaar.
De maximale bedragen van verkeersboetes gaan omhoog. De motorrijtuigenbelasting voor oldtimers wordt aangepast. Pas als de auto 40 jaar of ouder is geldt een vrijstelling. Tussen de 26 en 40 jaar geldt voor benzineauto's een overgangsregime met een maximaal tarief van 120 euro per jaar. Van december tot en met februari is rijden dan verboden. Dat laatste gaat in december volgend jaar in.
De maximale heffingskorting wordt verhoogd met 102 euro. Voor mensen met een inkomen boven de 19.645 euro wordt de heffingskorting inkomensafhankelijk verlaagd. De maximale arbeidskorting (voor wie loon of winst heeft uit werk of uit een onderneming) wordt verhoogd met 374 euro naar 2097 euro.
Ontslagvergoedingen die vastzitten in zogeheten stamrecht-bv's kunnen fiscaal aantrekkelijk (80 procent ervan wordt betrokken bij de inkomstenbelasting) worden opgenomen. Het kabinet gaat ervan uit dat een kwart van de mensen met zo'n stamrecht-bv dat ook daadwerkelijk doet. De stamrechtvrijstelling wordt voor nieuwe gevallen afgeschaft. Die twee maatregelen samen leveren de schatkist volgend jaar ruim 2 miljard euro op, heeft het kabinet geraamd.
Het wordt duurder om een procedure te beginnen bij een rechter, omdat de griffierechten omhooggaan.
Gemeenten mogen burgers een boete opleggen die kan oplopen tot 325 euro als die belangrijke wijzigingen niet op tijd doorgeven aan de gemeente. Een nieuw adres moet bijvoorbeeld binnen 5 dagen na verhuizing worden doorgegeven

Bron: Telegraaf

5 opmerkingen:

  1. Wat een ''lijst'' goed om het zo eens allemaal te kunnen lezen . Voor veel mensen heeft het een behoorlijke impact , wij roken niet, drinken heel weinig alcohol en hebben geen hypotheek dus dat voelen we niet zo in de portemonnee. Wat er niet instaat en los hiervan staat maar eigenlijk ook weer niet ,maar voor veel mensen ook belangrijk is komen er meer banen want er zijn veel werkzoekende,.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Fijn om het allemaal eens op een rijtje te kunnen lezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. wauw, wat een werk om dat zo op een rijtje te krijgen! petje af! ben erg blij dat man niet meer rookt!! :D scheelt sowieso wel ongeveer 100 euro per maand, maar het wordt ook elk jaar flink duurder..! besef ineens weer waarom het sparen zo goed gaat haha.. hij is in maart/april gestopt dus we hebben dit jaar al ongeveer 800 euro bespaart op het roken!!! wat ik wel apart vind, dat stukje over oldtimers, dat ze dan niet mogen rijden van dec tot feb.. ?? waarom ? wat heeft dat met elkaar te maken ???? snap dat dat dit geen blog over auto's is.. maar mogelijk weet iemand van de lezers het ??

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De accijns op alchohol vind ik niet zo erg. Dat is immers geen eerste levensbehoefte.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De, zoveelste, accijnsverhoging op alcohol is voor veel cafe eigenaren een kleine ramp, en vind ik dus wel erg

    BeantwoordenVerwijderen