Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

vrijdag 15 november 2013

Zorgverzekering 2014: ook de prijsvechters maken hun zorgpremie bekend.

Uiterlijk 19 november moeten de zorgverzekeringen hun premies voor 2014 bekend maken. De meeste premies waren inmiddels bekend, maar vandaag kwamen ook eindelijk enkele prijsvechters met hun prijzen. Dit is dan zo'n moment waar ik op zat te wachten. Voor mij zijn deze prijsvechters erg interessant. Zo was Hema al bekend, maar nu ook
 Zekur en PMA. Daarnaast heb je Menzis BudgetBewust (goeie tip voor consuminderaars die graag dingen online regelen) en vond ik Energiek ook wel een optie, aangezien deze gericht is op vrouwen en ook korting geeft. Nu wacht ik alleen nog wat Anderzorg gaat doen...

Klik hier voor alle zorgverzekeringen op een rijtje!
Dit rijtje betreft alleen de basisverzekering met het (verplichte)  eigen risico van 360 euro. Zekur van Univé is de goedkoopste met 80,25 per maand.
Natuurlijk zit er weer heel veel verschil in de aanvullende verzekeringen en de bijbehorende vergoedingen. Het is echt een aanrader om je in de zorgverzekeringen te verdiepen, het kan je veel geld schelen. Ook een verhoging van het eigen risico kan veel in premie schelen. Als je verwacht weinig zorgkosten te maken en wat geld achter de hand hebt, is een verhoging van het eigen risico best te overwegen. Let er ook op of je recht heb op een collectiviteitskorting via werk, vakbond of vereniging.

Wat betreft mijzelf is op dit moment Zekur erg interessant en waarschijnlijk het voordeligst. In 2012 zat ik daar ook. Ik was erg tevreden. Dit jaar zit ik bij Zilveren Kruis vanwege de collectiviteitskorting via mijn werkgever en de bonus van 75 euro die ik kreeg omdat ik overstapte naar hen.
De premie van Zekur, en dan het pakket Extra Zekur is 105,25 p/m. Een vrijwillig eigen risico neem ik niet, al maak ik zeer weinig zorgkosten. Ik zou het niet kunnen opvangen. Maar ik kies waarschijnlijk wel voor Zekur met aanvullend pakket omdat ik het voordeligst uit ben als ik kijk wat ik echt nodig ben volgend jaar. Voor mij van belang:
 • De tandartsrekening wordt voor 75% vergoed. (ik heb geen tandverzekering voor 2013 en ben bewust maar 1x gegaan dit jaar voor periodieke controle, zodat ik volgend jaar 2 of 3 keer kan (januari-juli-december) Het had ook niet uit gekund dit jaar. Het is een goede besparing gebleken tot nu toe.
 • Nieuwe glazen voor mijn bril, de eerste 100 euro wordt vergoed.
 • De anticonceptiepil wordt volledig vergoed, zelfs de GVS bijdrage. Dit doet geen enkele verzekering. Dit scheelt op jaarbasis voor mij minstens 42 euro. Wel moet je de pil bestellen bij Nationale Apotheek. nl en wordt het per post verzonden. Dit vind ik prima service.
 • Je krijgt er een doorlopende Reisverzekering bij. Komt mooi uit want ik wil dolgraag op vakantie volgend jaar.
 • Je krijgt er gratis een creditcard bij.

Nu nog even wachten wat Anderzorg gaat doen, maar anders ga ik zekur overstappen naar Zekur. Wat doen jullie volgend jaar?

2 opmerkingen:

 1. Ik lees dit over de gecontracteerde ziekenhuiszorg van Zekur (2013):

  Univé heeft voor de verzekerden van ZEKUR afspraken gemaakt met meerdere ziekenhuizen. Deze ziekenhuizen zijn geselecteerd op basis van hun kwaliteit en ligging.
  Zorg is voor jou altijd dichtbij, want ZEKUR heeft in elke provincie ten minste één ziekenhuis gecontracteerd! Voor planbare ziekenhuiszorg maak je gebruik van de door ZEKUR gecontracteerde ziekenhuizen. Ga je voor planbare zorg naar een ander ziekenhuis, dan brengt ZEKUR 20% van de kosten bij je in rekening (tot maximaal € 500,- per verzekerde per kalenderjaar).

  De volgende ziekenhuizen zijn door ZEKUR gecontracteerd tot ten minste 31 december 2013:

  UMCG Groningen
  OLVG Amsterdam
  Isala Klinieken Zwolle
  Flevoziekenhuis Almere
  Nij Smellinghe Drachten
  UMC Radboud Nijmegen
  Maastricht UMC+ Maastricht
  Haga Ziekenhuis Den Haag
  Ikazia Ziekenhuis Rotterdam
  Rijnland Ziekenhuis Leiderdorp
  TweeSteden Ziekenhuis Tilburg
  Ziekenhuis Bethesda Hoogeveen
  Medisch Spectrum Twente Enschede
  St. Antonius Ziekenhuis Nieuwegein en Utrecht
  Maxima Medisch Centrum Eindhoven/Veldhoven
  Ziekenhuis Zeeuws Vlaanderen te Terneuzen, Oostburg en Hulst


  Voor spoedeisende zorg, topklinische zorg en topreferente zorg kun je bij ieder ziekenhuis terecht. Dit geldt ook bij doorverwijzing van een gecontracteerd ziekenhuis naar een niet-gecontracteerd ziekenhuis. Aan de nota kunnen wij niet zien of er sprake is van spoedeisende zorg of een van de andere uitzonderingen. Maar als je aannemelijk kunt maken dat er sprake is van spoedeisende zorg of een van de andere uitzonderingen, dan krijg je de reeds ingehouden eigen bijdrage van 20% terug.

  En hetzelfde geldt voor Zilveren Kruis, ook die betaalt alleen maar 100 procent uit als je naar de door hen gecontracteerde ziekenhuizen gaat. Ook voor poliklinische behandelingen trouwens. Wel iets om op te letten als je jaarlijks bij de specialist komt of verwacht dat binnenkort te moeten gaan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor een zorgverzekering kan je ook eens kijken op de website van Finion. Hier kun je verschillende verzekeraars met elkaar vergelijken. Erg handig en je wordt goed geholpen.

  BeantwoordenVerwijderen