zondag 20 oktober 2013

Kledingbudget

Voor mij is oktober de maand om mijn herfst/winter garderobe weer aan te vullen. En het belangrijkste wat ik eigenlijk nodig heb is een winterjas. Helaas ben ik nog niet geslaagd. Ik ben een middagje wezen shoppen, op zoek naar een winterjas. Uiteindelijk met een sjaaltje, 3 nieuwe hemdjes, en 2 basic-shirtjes (2e voor de halve prijs) thuisgekomen, maar dus niet met een winterjas! Helaas, helaas.
Die andere dingetjes was ik ook wel aan toe. En ik hoef echt geen dure kleding, heb er het geld ook niet voor (over). Ik ben meer een "h&m meisje" zeg maar. Ik snuffel overal en nergens. Maar slaag toch het vaakst bij de H&M- Hema-C&A, dat soort winkels.  Gisteren dus ook weer. Ik heb afgelopen week ook nog een nieuwe broek gekocht bij de w.ehkamp. Ik had nog waardebonnen  liggen en daarvan een heerlijk huispak, een jumpsuit, besteld en ook een nieuwe broek meebesteld. Zit als gegoten! Alleen bij w.ehkamp hebben ze broeken van het merk il dolce, in andere winkels kan ik ze niet vinden. Echt mijn favo jeansmerk en bovendien niet te duur. Ik betaalde € 59,95 voor de broek. Dat huispak/ jumpsuit heb ik sowieso gratis vanwege die bonnen. Tja, zo komt Jan Splinter wel door de winter.. Ik zal proberen een fotootje te plaatsen. Dat pak zit zo heerlijk en is zo lekker warm! Helemaal happy ben ik hier mee! (ik heb de donkerroze, de laatste op de foto)
Ik ben ook nog na de kringloop geweest op zoek naar een winterjas. Ik vond het daar zo muffig ruiken dat ik zo weer weg was. Het zal wel aan de winkel zelf gelegen hebben, maar ik ga daar niet meer kijken naar kleding. Ze hadden er ook allemaal schoenen en laarzen staan. Mij is altijd geleerd dat je nooit schoeisel van een ander aan moet trekken omdat het bar slecht is voor je voeten. En dit geldt zeker voor kindervoeten in de groei. Ze hadden er ook een hoop kinderschoenen staan....Ik vond het zó niet mijn ding. Misschien eens naar een andere winkel in de buurt de volgende keer.

Ik heb mezelf een kledingbudget gegeven van 50 euro per maand. Ik stort elke maand 50 euro op de spaarrekening onder het kopje kleding. Zo heb ik overal "potjes" voor. Die uiteindelijk allemaal op een grote bult komen. Maar ik hou op die manier wel het overzicht. Ik heb dus 12x50= 600 euro per jaar te besteden aan kleding. Dat lijkt best veel, maar je moet ook dingen als schoenen, riemen, ondergoed, sportkleding, sokken, handschoenen etc meerekenen. Dat zijn allemaal dingen die behoorlijk aan kunnen tikken.
Tot nu toe heb ik dit jaar 230,93 besteed aan kleding, zojuist allemaal bij elkaar opgeteld. Dat gaat best goed. Ik koop wat ik mooi vind maar let wel altijd op de prijs. Er zijn maanden dat ik niks koop, maar ook maanden (mei en oktober) dat ik ineens veel uitgeef. Ik mag dit jaar nog 370 euro uitgeven. Maar dat gebeurt waarschijnlijk niet...en wat ik niet uitgeef, blijft lekker op de spaarrekening staan. Ik wil graag een buffertje van 1000 euro op mijn spaarrekening. Voor mijn eigen gemoedsrust en uiteraard om tegenvallers op te kunnen vangen. Ik zal niet meer dan 1000 euro op mijn spaarrekening laten staan, want je mag als alleenstaande in de bijstand een maximaal vermogen hebben van 5.795 euro. En mijn auto telt ook mee als vermogen. Dus ik speel graag op safe. Ik wil niet het risico lopen dat ze me gaan korten omdat ik teveel spaargeld heb. Ik spaar wel verder in een oude sok daarna, mocht ik dan nog niet verlost zijn van die aanvulling vanuit de bijstand.

Nu alleen nog een winterjas..ik hoop dat ik er binnenkort gewoon tegenaan loop!
Hoeveel besteden jullie aan kleding?

14 opmerkingen:

  1. niet erg veel. ik heb het dit jaar eens bijgehouden in excel, soms uitschieters en andere maanden weinig ,maar gemiddeld voor ons hele gezin rond de 75 per maand.. en koop ook wel 2e hands. nu van een leuke regionale fb groep lid geworden. vandeweek 3 setjes merkkleding voro zoontje voor totaal 9 euro.. :D dat is nog eens leuk shoppen ;) en verkoop daar ook weer onze eigen oude kleertjes als het nog een ronde mee kan. erg blij mee. ben zelf ook wel van de h&m en c&a trouwens :) en moet ook nog een winterjas. dacht dat mn oude nog wel mee kon, weinig aangehad. 5jr oude es.prit jas. maar de mouwen zijn helemaal stuk.. helaas. en de rits ook maar dat zou gemaakt kunnen worden. verder is de jas nog super nl. weinig aangehad door zwangerschappen...:p maar goed. af en toe een nieuwe is ook geen ramp. maar ik hou niet zo van spaargeld uitgeven :p vind het sparen en t saldo langzamerhand zien groeien veel te leuk maar dat lukt op t moment maar slecht :p maar is ook geen ramp gelukkig.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Per jaar ongeveer 250 tot 300 euro. Ik koop bijna elk jaar een paar goede sandalen, schoenen of laarzen. Sandalen kosten dan rond de 100 euro dus dat jaar besteed ik rond de 250 euro. De jaren met laarzen (rond de 150 euro) ben ik wel 300 euro kwijt. Kleding koop ik altijd tweedehands behalve ondergoed en sokken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Echt een budget is er niet maar wij zijn voor gezin met 4 kinderen zo goed als niets kwijt weet wat de krenten uit de pap zijn bij kringlopen en verkoop dat vaker weer door voor meer :)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Voor kleding heb ik de laatste 2 jaar per jaar € 200.-- uitgegeven. dit jaar tot nu toe € 90,00. Koop alles tweede hands op ondergoed, nachtgoed en sokken na. moet er wel bij vertellen dat ik de laatste 3 jaar geen winterjas heb hoeven kopen.
    Voor spijkerbroeken kan ik juist goed slagen bij de kringloop ( beter dan bovenkleding). Voor een spijkerbroek betaal ik niet meer dan € 9,00, vaak minder. Bij de kringloop moet je regelmatig eens binnen lopen. Soms niets te vinden en de andere keer een heel vlotte spijkerbroek. Pas nog een leuke blouse ( stof was heel mooi) dit was in maat 42 terwijl ik maat 38 heb. Heb de blouse kunnen vernaaien en nu heb ik voor 4,50 een mooie blouse bij.
    Heb veel t shirts met lange mouw bij de kringloop weg gehaald. Wanneer ik nu een leuke blouse of trui koop heb ik altijd wel een t shirt in de kast die er onder past. Lekker handig en ik hoef niet meer op zoek naar iets bijpassend ( wat dan altijd een stuk duurder uit zou vallen).
    Muffe geur uit kleding is er na een was beurt uit.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb geen idee hoeveel geld ik per jaar kwijt ben voor kleding en schoenen. Het ene jaar ben ik meer nodig dan het andere. Voor mijn kids heb ik altijd wel veel nodig, daar gebruik ik de bijslag voor. April en oktober zijn bij mij ook de duurste maanden trouwens. Nieuw zomerspul en winterspul aanschaffen.
    IL Dolce broeken mag ik ook graag dragen, ben je al eens bij de Lake Side geweest? BIj de OKAY verkopen ze hem ook!! Slaag er altijd. Daar hebben ze ook vaak dingen afgeprijsd, zo heb ik er 2 jaar terug een warme winterjas voor 32 euro gekocht! Moet je maar ff kijken, ken je de winkel? Zelf draag ik ook Only broeken, zitten ook erg fijn en betaal je ietsjes meer, zo tussen de 60 en 70 euro, maar blijven ook erg lang goed!

    Je hebt groot gelijk dat je niet meer op je spaarrekening wilt hoor, heb zelf ook in de bijstand gezeten en ik hield er ook rekening mee. Nu had ik geen auto, maar wel 2 kids met een fijne spaarrekening. Zonde om het "op te moeten eten" waar je zo hard voor gespaard hebt. De rest idd maar in een grote sok bewaren ;-)

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Toevallig, ik heb idd ook Only broeken in de kast. Twee stuks. Ook een skinny, zit ook lekker. Inderdaad Il Dolce en Only passen het best bij mijn figuur. Grappig dat jij ook die twee merken draagt! Ik zal eens kijken bij de Okay en lake side. Had ze nog niet gezien daar. Ik ken die winkel wel, al kom ik er nooit. Hier in de stad zit 'ie niet, maar een stad verderop wel.

      Verwijderen
    2. Ja, toevallig ja haha. Die merken bevallen mij het beste en passen me het beste om de heupen ;-). Assen, Delfzijl en Hoogeveen zitten ze het dichtstbij voor mij. Grunn helaas niet, wie weet in de toekomst...Hoop dat je ze daar kan vinden!

      Gr. Boukje

      Verwijderen
  6. We hebben niet echt een kledingbudget.
    Ik heb een maandbudget waar ik alles uit betaal. Ook kleding en schoenen voor Zoonlief en mijzelf.
    Manlief heeft een hekel aan winkelen en koopt eens in de drie jaar 4 paar schoenen tegelijkertijd. Daarvoor spaar im apart.
    Kleding hebben we (Manlief en ik) voldoende voor de komende jaren. Dat wat versleten is (ondergoed en sokken) komt uit het maandbudget en wordt netjes vervangen.
    Zoonlief zit echter erg in de groei en heeft telkens een nieuwe garderobe nodig die ik prinsheerlijk van M.arktplaats tover voor een leuk bedrag.
    Bij elkaar geteld denk ik dat we het momenteel met ons drietjes makkelijk redden van € 450 per jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik heb eigenlijk geen kledingbudget, ondanks dat ik 4,5 dag werk zit ik aan het minimum, net zoveel als je in de bijstand krijgt dus... ik houd geen cent over om iets leuks te kopen want alles gaat op aan vaste lasten en boodschappen. Ik ben afhankelijk van een gulle gift van mijn vader voor kleding en ik krijg nog wel eens wat 2e hands kleding van een nichtje van mijn ex waar ik soms de mooiste spulletjes uithaal.

    Soms baal ik wel eens dat ondanks dat je werkt niks overhoud om iets leuks van te kopen... maar ah ik heb een dak boven mijn hoofd, te eten en te drinken dus ik mag niet klagen...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat vind ik vreemd, met 4,5 dag werken in de week zou je toch dik boven bijstand uit moeten komen? Of verdien je minder dan het minimum uurloon?
      Bijstand =880 in de maand (excl. vakantiegeld)

      Verwijderen
    2. Klopt dat zou je denken he? maar ik werk in de thuiszorg, poetsen bij mensen. 1 dag werken is 6 a 6,5 uur werk, dus niet zoals op kantoor, vandaar dat ik dus geen 36 uur haal per week en dus ook minder verdien

      Verwijderen
  8. Eigenlijk heb ik het niet echt bijgehouden dit jaar, en de jaren ervoor ook niet.
    De meeste kleding aankopen doe ik met de uitverkoop, de laatste stuiptrekking daarvan en dat staat gelijk aan 60-75 % :D gelukkig ben ik niet echt van de modegrillen volgen, maar meer van de basic stukken en meestal slaag ik wel.Een enkele keer koop ik iets dat niet in de sale is, meer omdat ik het dan of heeeeeeel erg graag wil hebben of ik het echt nodig heb. 3 jaar geleden had ik nog geen goede winterjas en toen werd omgeroepen dat het echt een strenge winter zou worden,,,nou..gelijk maar een jas halen dan,maar natuurlijk geen functionele warme jas,nee..naadje moest een mooie grijze mantelachtige jas van katching! euro's..en vervolgens draag ik nu nog steeds dat ene G-STAR gevoerd spijkerjackje dat ik jaren geleden bij de kringloop op de kop heb getikt voor 6 euro! en die is warmer dan die grijze haha!
    Als ik thuis kom van mn werk of ik heb een lui-dag dan gaat de charmante balletjes-hangbroek aan en mn mooie uber-charmante lange hangtrui :P zo blijft je kleding ook langer mooi. Mams mest ook af en toe haar kasten uit en aangezien we dezelfde maat & smaak hebben krijg ik daar ook af en toe wat van. Ik ben benieuwd hoeveel ik in een jaar aan kleding uitgeef en dat zal ik volgend jaar pas weten, ik hou mn kasboek nu te kort bij daarvoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik hou dit jaar eens bij wat ik uitgeef aan kleding, tot nu toe heb ik €727,- uitgegeven inclusief schoenen. Groet Marion

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zelf heb ik een wia uitkering, mijn vriend heeft gelukkig wel een baan. Ik koop eigenlijk 2x per jaar kleding. Voor de winter en de zomer, ben geen shopper en hou van basics dat is mooi meegenomen. Ik spaar iedere maand en haal dan kleding op basis van wat de spaarrekening toe laat. Schoenen koop ik wel duur, maar doe ik ook erg lang mee.

    BeantwoordenVerwijderen