Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zaterdag 7 september 2013

Zorgverzekering

Gisteren heb ik mijn eerste nota ontvangen van mijn zorgverzekering. Eén keer ben ik bij de huisarts geweest dit jaar, voor een kleine ontsteking aan mijn oog. Ik kreeg er een oogzalfje voor, de rekening kwam gisteren. €15,-. Ik had het niet meer verwacht en dacht dat deze buiten het eigen risico was gevallen aangezien ik in januari deze oogzalf gekregen heb.....Ik vond het heel erg laat om nu pas die afrekening te ontvangen.
Eigenlijk voel ik me best een geluksvogel; ik ben gezond en heb geen medicijnen nodig. Daardoor zijn mijn zorgkosten vrij laag. Mijn eigen risico heb ik met 100 euro verhoogd voor dit jaar. Ik heb dus een eigen risico van 450 euro. Dit scheelt mij in de premie 50 euro op jaarbasis. Ik zou het ook hebben kunnen verhogen met wel 500 euro naar 850,-. Maar dat risico durf ik niet te nemen. De korting op je premie is dan hoog, maar iedereen kan iets krijgen. En ik heb geen buffer om het op te vangen als ik bijvoorbeeld onverwachts in het ziekenhuis moet worden opgenomen.
Ik betaal nu € 102,50. Daarvoor heb ik de basis verzekering en een kleine aanvullende verzekering. Deze wilde ik eigenlijk niet, ik had eerst alleen een basisverzekering afgesloten maar heb ik op het laatste moment verandert na een bezoek aan de opticien. Een bril was toch wel weer handig voor erbij....... nadat mijn ogen 4 jaar geleden gelaserd zijn, was dat schrikken. Mijn zorgverzekeraar zou wel die bril grotendeels vergoeden als ik een aanvullende verzekering had. Dus toen maar gedaan.
Ik heb dit jaar geen tandartsverzekering omdat ik het zo uitkien dat ik maar 1x ga dit jaar. (tenminste als er geen gekke dingen gebeuren hoef ik niet meer naar de tandarts in 2013..) Volgend jaar wel weer een tandartsverzekering en dan ga ik 2 of misschien wel 3 keer per jaar. Mijn gebit is sterk en gezond. Ik rook niet, ik drink nauwelijks cola of koffie en poets en flos voldoende. Mijn tandartsrekening in mei was € 32,62. (controle + tandsteen verwijderen) Als je ervan uitgaat dat een gemiddelde tandartsverzekering zo'n € 15,- per maand kost is dit lekker verdiend! Op 7 januari 2014 heb ik weer een afspraak staan, en als ik het zo uit kan kienen om dan begin juli en eind december weer te gaan, dus volgend jaar 3x, dan hoef ik het jaar erop misschien weer geen af te sluiten omdat ik dan ook maar 1x ga en ik denk dan opnieuw veel voordeliger uit te zijn door de kosten zelf te dragen dan om te verzekeren. Ieder half jaar naar de tandarts vind ik toch ook wel belangrijk.

Ik krijg overigens een korting op mijn zorgpremie van mijn werkgever. En bovendien ben ik (weer) over "gehopt" van Zekur naar Zilveren Kruis Achmea dit jaar, ik kreeg een bonus van € 75,-. Dus niet alleen van energieleverancier switch ik, maar ook van zorgverzekering elk jaar....(ook van autoverzekering trouwens, vanwege de parels van moneymiljonair)

6 opmerkingen:

 1. Mazzelaar met je eigen risico! Hier is het in februari al op.
  Reserveer je er wel iets voor, anders komt het zo rauw op je dak. De verzekeringsmij. kan wel 2 jaar later nog declareren..
  Op de aanvullende tandartsverzekering kan een wachttijd zitten, waardoor je pas na een half jaar een behandeling krijgt vergoed.
  Wel leuk te lezen, dat gepuzzel van je :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi Bloem, wat leuk dat je reageert op mijn blogs; je bent tot nu toe de enige, haha. Heb je zelf ook een blog?want ik kan je niet vinden...
  Ik ben zeker een mazzelaar met m'n eigen risico, maar leeftijd speelt ook een grote rol denk ik. Ik reserveer wel iets, er gaat iedere maand automatisch een bedrag naar mijn spaarrekening onder kopje 'onvoorziene uitgaven'.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bloemetje heeft géén blog. Er komen vanzelf meer reacties, vind dat je leuk schrijft dus graag doorgaan!
  Goed dat je er voor reserveert, dan hoef je niet in paniek te raken als er een rekening op de mat valt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb ook een basisverzekering en een aanvulling. Ik zit bij Anderzorg en heb daar als aanvulling het "jong" pakket, dit heb ik gedaan voor de tandartskosten. Ik heb dit jaar al meer dan € 800,- aan tandartskosten voor mijn kiezen gehad dus het loont zeker.
  Ik heb maximaal eigen risico en ik heb de premie voor het hele jaar vooruit betaald. Hierdoor kom ik op een maandbedrag van € 85,-. Tot nu toe heb ik pas € 50,- van mijn eigen risico verbruikt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. misschien is Anderzorg ook wel iets voor mij voor volgende jaar. Lijkt goedkoop.Ik hou het in de gaten. Maar zo'n hoog eigen risico durf ik niet. Kan ik niet opvangen. Wel lekker, nog maar 50 euro opgebruikt, dat doe je goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ander Zorg is een prima verzekering. Mijn man zit hier bij en zelf heb ik ook een aantal jaar daar gezeten. Declareren gaat makkelijk en ze betalen snel uit. Kijk goed uit met een aanvullende verzekering voor alleen een bril. Ik had mijn aanvullende verzekering opgezegd nadat ik alleen nog maar mijn bril declareerde. De vergoeding woog niet op tegen de premie. Nu mijn zoon ook een bril draagt, is het weer voordeliger om een aanvullende verzekering te hebben.
  Wanneer je een groot genoeg potje hebt gespaard, is anderzorg ook interessant vanwege de hoge korting bij verhogen van het eigen risico. Mijn man betaalt nog maar 72,25 per maand. Een korting van 20 euro per maand. Het eigen risico is dan 850 euro. Effectief gezien loopt hij maar 260 euro meer risico. (850-350 verplicht - 240 korting) Elke maand zetten wij het bespaarde bedrag op een spaarrekening en zo kunnen we de eventuele kosten opvangen. Inmiddels hebben de kortingen al veel meer opgeleverd dan het eventuele hogere risicobedrag. Maar zoals je zelf al zegt, dit is alleen een optie als je het op kunt vangen.
  Succes met je leuke blog!!

  Groetjes, Immy

  BeantwoordenVerwijderen