Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

woensdag 11 september 2013

Te dure Auto..

Vandaag is het 11 september...alweer 12 jaar na die vreselijke dag van 11 september 2001. Ik sta er echt bij stil vandaag. Gek toch dat je nu nog precies weet waar je was op die dag, de 11e september in 2001, op het moment dat je het zag of hoorde.... Ikzelf was bij een buurvrouw die ik iedere dinsdagmiddag hielp met huishoudelijke klussen in haar boerderij. Dus het moet toen dinsdag zijn geweest. Zij zette de tv aan en riep me. Samen zagen we, staand voor de tv, herhalingen van hoe het eerste vliegtuig zich in een van de twin towers boorde. Ik weet nog precies hoe en waar we stonden in die woonkamer. En die beelden van de mensen die we zagen wuiven uit die torens en die geen kant opkonden.....Afschuwelijke beelden die je niet meer vergeet. Het is een vreselijke dag in de geschiedenis. 9-11.

Maar nu even tot de orde van de dag. Ik heb een auto. En eigenlijk kan het op zich wel uit, althans: ik kan het (nog) betalen, maar is het een duur kreng. Ik heb 'm gekocht in 2010. Toen had ik 'm echt nodig! En nu eigenlijk niet meer, ik kan namelijk op de fiets naar mijn werk sinds ik verhuist ben. Op zich is het geen grote kostenpost. Ik betaal € 17,15 aan verzekering. Dan is de auto allrisk verzekerd en zit ik al op 75% noclaim-korting aangezien ik 9 schadevrije jaren heb opgebouwd. In 2005 kocht ik mijn eerst auto, mijn vorige autootje dus, voor maar 700 euro op marktplaats. Ik het er nog 5 jaar in gereden! Die kleine heeft me nooit in de steek gelaten, ik heb daar geluk mee gehad. Die auto heb ik weggedaan omdat het niet meer vertrouwd was, die had allerlei kuren en ik moest er mee naar mijn werk en mijn toenmalige vriend woonde ook niet in de buurt. Iets meer dan 19 jaar oud is die auto geworden. Het werd hoogtijd voor een betere auto en die oude kleine is naar de sloop gegaan. Helaas de toenmalige sloopbonus van 1000,- die je kreeg als je een nieuwe(re) auto kocht, net niet gehaald. Ik was aan het sparen voor mijn huidige auto en ineens was er op het nieuws dat "het potje" van de slooppremie op was! Dat was begin 2010. De regering wilde alle oude vervuilende, milieubelastende auto's van de weg af hebben er kwam toen met die regeling dat je 1000,- terug kreeg aan inruil. Het was toch wel gaaf geweest, maar ik had de 7500 á 8000,- nog nét niet bij elkaar die nodig waren voor mijn huidige auto.. Terwijl ik dezelfde week nog van een garagehouder hoorde dat dat nog minstens een half jaar zou duren, die sloopbonus, was het in ene keer afgelopen! Balen joh, toen. Maar uiteindelijk in mei mijn huidige auto gekocht waar ik al een tijdje verliefd op was. Op de kleur en de vorm. Als ik een doel heb om voor te sparen kan ik héél goed sparen.... Auto is er één van "de drieling", Bouwjaar november 2006, heeft airco en een spoiler. Een mooi, sportief bakkie. Er stond maar 31.000 km op de teller, vandaag staat er 80.000 km op! 
Op zich valt het allemaal wel mee met die kosten, omdat ik er nog nooit motorrijtuigenbelasting voor heb hoeven te betalen voor deze. In 2014 wel weer, zo'n 19,- per maand. Maar dat duurt nog even. Benzine is nu zo'n €15,- per maand en dan de verzekering van € 17,15 nog.  APK hoeft dit jaar ook niet, die is 2 jaar geldig. Vanaf volgend jaar moet hij elk jaar. Maar weet je wat nou het allerduurste is van die auto? Doordat ik die auto bezit, kom ik níet in aanmerking voor de vrijstelling van gemeentebelastingen! Ik heb een aanvraag ingediend begin dit jaar. Ik voldoe aan alle voorwaarden, behalve dat ik een motorvoertuig bezit die duurder is dan zo'n 2300 euro. Dat mag niet van de gemeente. En dat heb ik dus wel. Helaas moet ik daarom wel gemeentebelastingen betalen en daar vallen de waterschapslasten ook onder bij onze gemeente. Want die vrijstelling zou voor beide gelden! Dat betekent voor mij dat ik, voor dit jaar, een meevaller van in totaal 437,- misloop. Dat is geen kattepis! Ik heb het net allemaal uitgerekend. Ai ai ai, Dat is best wel zuur, zonde en véél geld.  Ik zit er nu over na te denken om volgend jaar die auto op een andere naam te laten zetten. Dat is misschien wel slimmer. Maar ik heb geen idee of ik dan al mijn opgebouwde schadevrije jaren verlies?...en of er familie/ vrienden zijn die dat voor me willen doen....Even uitzoeken dus.
Mijn auto wegdoen vind ik heel moeilijk. Ik heb er voor gespaard en ik wist 3 jaar geleden niet dat ik nu rond bijstandniveau zou leven. Mijn leven en toekomst zagen er toen veel rooskleuriger uit. En bovendien is een auto handig als je zoals ik op zoek bent naar een andere baan. Nu is mijn werk om de hoek, maar dan waarschijnlijk niet. Openbaar vervoer is hier niet als in de randstad. Dus ik heb excuses genoeg om 'm te houden. Maar het is wel een duur grapje omdat ik die kwijtscheldingen ben misgelopen!!

13 opmerkingen:

 1. Ik vind het erg sneu voor je dat je die kwijtscheldingen misloopt. Maar... om de auto dan op de naam van een ander te zetten vind ik absoluut niet eerlijk. Volgens mij is dat echt fraude. Wat als je een bekeuring krijgt? Hoe gaat het met je schadevrije jaren? Bovendien zou je iemand moeten hebben die zelf geen auto heeft. Ik zou er zelf nooit in trappen om de auto van iemand anders op mijn naam te zetten, je kunt er volgens mij alleen maar gezeur van krijgen. Ik ga liever eerlijk door het leven met minder geld,dan te moeten frauderen. Hoop dat je een goede beslissing neemt. groetjes Riekie

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kreeg dat advies van iemand gisteren. Het schijnt wel veel vaker gedaan te worden, net zoals en auto verzekeren op een andere naam (ouders bijvoorbeeld) vanwege een lagere premie. Zie je dat dan ook als fraude? Ik zou zelf ook niet een auto van iemand op mijn naam willen hebben, idd geen zin in trammelant. Het is maar een overpeinzing he, en echt frauderen vind ik het niet. Ik vind dat ook een heel groot woord. Dan zijn er wel grotere en échte fraudeurs om me heen. Ik weet niet hoe hard mijn auto zakt in dagwaarde, misschien dattie in 2014 wel onder de 2300 gezakt is. Of anders 2015..

   Verwijderen
  2. O ja. e zegt dat je dan iemand moet hebben die zelf geen auto heeft, dat is niet zo. Je mag meerdere auto's op naam hebben staan.
   Hoe het zit met schadevrije jaren weet ik niet. Heb ik nog niet uitgezocht.

   Verwijderen
  3. Er bestaat een woord voor mensen die een auto op hun naam hebben staan omdat het voor een ander te nadelig is: katvanger. Volgens mij zit er wel een verschil tussen:

   - binnen een huishouden de auto op de naam van degene met de meeste schadevrije jaren zetten
   en:
   - tussen de auto op naam van iemand anders buiten jouw huishouden zetten omdat je op die manier geen gemeentelijke- en waterschapslasten hoeft te betalen.

   Verwijderen
  4. Noem je het geen fraude, maar gewoon diefstal van alle medeburgers die daardoor ook weer meer belastingen moeten betalen want het geld moet wel ergens vandaan komen natuurlijk. En bij de overheid zijn wij dat nu eenmaal met z'n allen. Je hebt er gewoon geen recht op, dat is jammer maar helaas.

   Verwijderen
 2. Ik heb even nagedacht over je reactie op mijn opmerking over fraude. Natuurlijk kijken we bij fraude naar de hele grote fraudeurs dat ben ik zeker met je eens. Maar als je 1000 euro steelt of 10 euro steelt, in beide gevallen ben je een dief. En voor mij geldt dat in het geval van frauderen net zo. Als je je belastingformulier niet eerlijk invult fraudeer je toch ook? Ik vindt alles wat je op een niet-eerlijke manier krijgt fraude.

  groetjes, Riekie

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik sluit me aan bij Riekie, fraude is en blijft fraude!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als je het eerlijk wil zou je misschien je auto met iemand kunnen delen dan kun je ook niet gepakt worden
  Gewoon een agenda in de auto en dan afspreken wie wanneer hem mag gebruiken natuurlijk ook de verzekering delen en de benzine een vriendin deed dit en betaalde dan per kilmeter een x bedrag en daar werd ook het onderhoud van gedaan het zalje dan ook in kosten schelen

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Heb het even uitgezocht, maar na 1 jaar vervallen al mijn opgebouwde schadevrije jaren al! Dat zou erg jammer zijn. Want een auto moet op dezelfde naam staan als de verzekeringshouder (of diens partner). Ik vind het bovendien geen fijn idee dat die auto op een andere naam staat dus ik laat het voor volgend jaar net als nu.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. is het geen idee omdat je toch een auto wilt houden voor een kleiner model gaat? Verkoop je auto en gebruik daar een deel van voor een andere en heb je ook gelijk een extra bedrag op je rekening. Je hebt genoeg leuke kleine wagentjes voor een leuk prijsje. Die laag in wegenbelasting-verzekering en verbruik zijn. Ik snap erg goed dat je emotionele waarde hebt aan je auto, maar als je de auto een te grote kostenpost vindt is het wel de moeite waard om hierover na te denken. En ik zou het niet op iemand anders zn naam zetten..stel er gebeurt wat...je weet het tenslotte nooit.. trouwens, in de toekomst als het misschien weer wat beter gaat kan je altijd nog een leuxere auto kopen toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, is een optie. Maar inderdaad: het is de emotionele waarde.

   Verwijderen
 7. Emotionele waarde in een auto is nooit leuk. Lastig als je de keuze moet maken. Hopelijk heb je wel de juiste keuze gemaakt?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Inderdaad maurice, heb je wel de juiste keuze gemaakt? In ieder geval bedankt voor het delen van de informatie..

  BeantwoordenVerwijderen