zondag 11 juni 2017

Geld toe krijgen op de zorgverzekering

Kijken jullie weleens op dinsdagavond naar het t.v-programma Deurwaarders betalen of leeghalen?
Ik kijk het iedere week met interesse.
Het valt me op dat het wel heel erg vaak voorkomt dat de deurwaarder op pad gaat om beslaglegging te doen bij iemand die de zorgpremie niet betaalt. Of een forse betaalachterstand heeft.
Er word dan ook aangegeven door de betreffende persoon dat het gewoonweg niet te betalen is die zorgverzekering.
Dan hoor ik het verhaal aan en dan zijn het heel vaak mensen met een uitkering. Ze zitten in de bijstand, of  ww, wao, wia, wajong of whatever.
Natuurlijk is dat nooit een feest.
Maar wat ik wel weet is dat iemand die leeft van het sociale minimum (net als ik) een enorme smak zorgtoeslag krijgt van de belastingdienst, namelijk 89 euro per maand.
 Mijn zorgpremie is 78 euro. Ik krijg dus geld toe, 11 euro 'winst' maak  ik iedere maand op deze manier. Dat kan dus ook nog. Juíst omdat die zorgtoeslag heel erg hoog is. Nu moet ik er wel bij zeggen dat in mijn geval het eigen risico verhoogd is van 375 naar 875 euro per jaar. Daarom betaal ik een iets lagere premie. Maar dan nog.
Wat ik wil zeggen is dat mensen met een laag inkomen echt enorm gecompenseerd worden in de zorgkosten. Waarom er dan toch zo veel problemen zijn met betalen van die premie is mij een raadsel.


23 opmerkingen:

  1. Je bedoelt vast een eigen risico van 875 euro per jaar, niet per maand.
    Mijn dochter krijgt ook die 89 euro zorgtoeslag. Zij studeert.
    Mijn man is volledig afgekeurd, krijgt WIA en ik werk part-time (zou wel fulltime willen maar niet mogelijk in het bedrijf, en met elke week een ander rooster is een 2e baan niet te combineren).
    Wij krijgen 11 euro zorgtoeslag.
    Mijn man krijgt een deel van zijn medicijnen niet vergoed, wij betalen aan premies + eigen risico + eigen bijdragen meer dan 5000 euro per jaar.
    Wij leven zuinig, consuminderen al vele jaren, maar ik kan me zo goed voorstellen dat zo'n bedrag per jaar niet voor iedereen is te betalen.
    Dus ik begrijp dat het voor jou een raadsel is, maar als je medicijnen nodig hebt die niet vergoed worden, kun je snel in de financiële problemen komen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb het even aangepast, bedankt

      Jeej, hier schrik ik van, kan het bijna niet geloven Eigen bijdrage van 5000 per jaar? Ruim 400 extra aan medicijnen per MAAND? Na de 375 eigen risico per jaar zou toch niks meer bovenop moeten komen. Waarom worden die medicijnen niet vergoed? Is er geen alternatief?
      Dit lijkt me wel een uitzonderlijke en heel vervelende situatie!

      Zorgtoeslag is laag, maar dan zitten jullie samen op wel een best aardig inkomen, ondanks wia, anders zou de toeslag hoger zijn

      Verwijderen
    2. Heel vervelend is vooral de ziekte, financieel hakt het er natuurlijk wel in, maar met ongeveer 2400 euro netto per maand samen, is het wel op te brengen.
      Mijn zwager is alleenstaand, heeft dezelfde (erfelijke) ziekte en voor hem is het een stuk moeilijker om rond te komen met die ziektekosten.
      En 89 euro per maand is voor hem dus lang niet voldoende om de extra kosten te compenseren.
      De ziekte is zeldzaam, medicijn staat niet op de officiële lijst met te-vergoeden-medicijnen, en een alternatief is er niet voor.

      Verwijderen
  2. Als je een uitkering hebt van de gemeente stelt die verplicht dat je de meest uitgebreide collectieve zorgverzekering neemt, zodat als je wat mankeert de gemeente niet verantwoordelijk is in de vorm van bijzondere bijstand. Deze zorgverzekering kost zo'n 150-170 euro pp. Met een maximale zorgtoeslag van 88 euro. Moet je alsnog zelf de helft betalen.En vergeet niet dat als mensen zelf de zorgverzekering niet meer betalen, dat de belastingdienst automatisch je zorgtoeslag uitbetaald aan het cjib. En er ook allerlei kosten en boetes bijkomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit is niet waar.Het is mij nooit verplicht om de meeste uitgebreide collectieve zorgverzekering te moeten afnemen. En toch zo'n 4 jr een uitkering van de gemeente gehad. Ik weet zeker dat dit in mijn gemeente dus echt niet het geval is.
      Zou ook een mooie bak zijn zeg! Had ik ook echt niet geaccepteerd.

      Verwijderen
    2. Helaas wordt de participatiewet per gemeente anders uitgevoerd en ingevuld. Dus het kan wel degelijk waar zijn wat Leven zonder Schuld schrijft.

      Verwijderen
    3. De zorgverzekering staat los van de participatiewet. Wel zijn er collectieve verzekeringen af te sluiten met korting en vaak is er een tegemoetkoming in de kosten naast de zorg toeslag.
      Vaak wordt het eigen risico per maand op de premie betaald. Deelname is niet verplicht maar meestal wel een voorwaarde om aanvullende bijzondere bijstand te krijgen. De collectieve zorgverzekering is dan een voorliggende voorziening.
      Ilse

      Verwijderen
  3. Wij kunnen gelukkig onze zorgverzekering wel betalen, wegens goed inkomen en hebben geen zorgtoeslag. Maar het zit inderdaad bij veel mensen juist in het feit dat ze wel ziek zijn, Dus dan geen lagere premie, het eigen risico elk jaar en dan hier en daar nog wat zelf betalen voor medicatie of zelfs zorg. Wij zijn elke maand ca 1200 euro kwijt, dat is dan 2x premie, 2x eigen risico, diverse medicatie en hoge eigen bijdragen voor zorg uit de WLZ (wet langdurige zorg) wegens mijn spierziekte. Gelukkig wonen wij erg goedkoop en geen kinderen, anders zouden wij ook in de problemen zijn gekomen. Dit even ter aanvulling op de post over hoge zorgkosten, die dus bij ca 1,5 tot 2 x modaal op kunnen lopen tot inderdaad 15.000 euro per jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik denk dat een deel van de mensen dat geld gewoon gebruikt voor andere dingen, die meer zichtbaar of dringend zijn. Ik hoorde laatst in een van die programma's dat je 'ongestraft' 1 tot 2 jaar je zorgpremie niet kunt betalen. Ze schijnen daarvoor pas heel laat aan de bel te trekken. Als jij dan moet kiezen tussen bijvoorbeeld eten of iets dat wat 'acuter' is, of je zorgpremie, dan sneuvelt blijkbaar de zorgpremie.

    Ik zou het zelf niet snel zo goed, zeker niet als ik daar toeslag voor kreeg, maar ik denk dat het zo gaat. De toeslag wordt toch vaak bij het inkomen gerekend, dus niet speciaal gezien als 'Oh, daar betaal ik dan dat mee'.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 'Ongestraft' zolang niet betalen klopt niet helemaal. Sowieso gaat een zorgverzekering incassokosten en rente vorderen en loopt de schuld verder op door een rechtszaak en beslag.

      Maar het grootste probleem waar je tegenaan loopt, is dat wanneer je een achterstand van 6 maanden op je zorgpremie hebt, je aangemeld wordt als wanbetaler bij het CAK. Dat houdt in dat je de bestuursrechtelijke premie moet gaan betalen, waarvoor je alleen de basisverzekering krijgt (evt. aanvullende verzekeringen eindigen). Deze premie is vanaf 1 januari 2017 € 134,38 per persoon, per maand. Je zorgtoeslag gaat daarheen, er wordt beslag op je inkomen gelegd voor deze verhoogde premie (zonder dat daarvoor een rechtszaak nodig is) en je bent je aanvullende verzekeringen dus kwijt en kan daarvoor alles zelf gaan betalen. Dus als je hier eenmaal in zit, is het bijna onmogelijk er weer uit te komen.

      Leuk bedacht van de overheid: als je geen geld hebt om te betalen, verhogen we gewoon je premie nog een heel eind...

      Verwijderen
    2. Daarom had ik het inderdaad ook tussen aanhalingstekens. Het is niet echt ongestraft, maar ik had wel eens begrepen dat ze pas na een jaar ofzo echt flink aan de bel gaan trekken. Ik kan me enigszins voorstellen dat als het kiezen is tussen eten of zorgverzekering, dat je voor het eerste kiest. Hoor je dan vervolgens niets, is het misschien makkelijk dat weer een keer te doen.

      Handig is het natuurlijk sowieso niet, onder meer om de redenen die jij ook noemt!

      Verwijderen
  5. De zorgtoeslag zou rechtstreeks naar de zorgverzekering moeten gaan zodat de mensen die de zorgverzekering niet (kunnen) betalen in elk geval geen torenhoge schuld bij de zorgverzekering opbouwen.
    Als jouw toeslag hoger is dan de kosten van je zorgverzekering klopt het systeem niet. Het is niet bedoeld om iemand te "verrijken"!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Wat is verrijken??? Ze heeft korting gekregen op haar premie omdat die in een keer is betaald.
    Noem ik geen verrijking hoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Een gezond persoon met een minimum kan inderdaad een goedkope zorgverzekering nemen en kan dan zelfs winst maken. Iemand die wat mankeert met een minimum en ook nog kinderen heeft die wat mankeren, is veel slechter af.

    Dan moet je wel een uitgebreide en dus duurdere zorgverzekering nemen. En veel medische kosten en medicijnen worden tegenwoordig niet of maar gedeeltelijk vergoed. Gezonde mensen die hier nooit mee te maken hebben, denken nog steeds ten onrechte dat alle medische kosten vergoed worden. Chronisch zieken met een minimum zijn niet alleen 385 euro per jaar kwijt aan eigen risico, hier komen meestal nog veel kosten bij. Deze kosten worden tegenwoordig niet meer vergoed door de bijzondere bijstand.
    Dat mensen betalingsachterstanden of zelfs schulden hebben is in de meeste gevallen niet door verkeerd uitgeven van geld, maar door het niet kunnen opbouwen van een buffer met een minimum en hoge (zorg)kosten en de hoge huren waar mensen mee te maken hebben die de afgelopen jaren verhuisd zijn.
    huishoudboekje chronisch zieke WIA op bijstandsnivo:
    zorgverzekering gemeente: 161 per maand
    bijbetalen steunzolen kind: 144 per jaar
    2 paar goede stevige schoenen kind: 440 per jaar
    2 paar goede stevige schoenen voor mij: 440 per jaar
    laten aanpassen 2 paar schoenen :74 per jaar
    huur , servicekosten : 603 per maand
    hoorbatterijen en droogtabletten: 40 per jaar

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het is mij ook een raadsel hoe die betalingsachterstanden kunnen ontstaan. Ik ben een alleenstaande moeder en ik leef al jaren van een lage WIA uitkering en ik heb inderdaad ook te maken met extra zorgkosten. Daarnaast moet ik aflossen omdat er een restschuld is ontstaan na verkoop woning na de echtscheiding. Toch kan ik zeggen dat ik m'n financiën prima op de rit heb en nooit in het rood sta. Nee, een mooie buffer opbouwen lukt niet echt, maar er staan geen deurwaarders te trappelen. Ik denk dat er hele andere problemen bij de betalingsachterstanden komen kijken. Groetjes Annette

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Mensen zijn erg bang om te switchen van zorgverzekering. Een slechte verzekering voor zorg wil je niet. Vooral ontwetendheid.

    Basisverzekering is hetzelfde bij alle vezekeraars
    Extra Eigen risico wordt door mensen ook niet begrepen. Als je beetje eigenrisico gebruikt iedere jaar.
    375 euro ben je zowiezo kwijt. Het loont dan nog om extra eigen risico te nemen. Wat je daarbij in 1 jaar uitspaart. Dek je het volgende jaar de extra eigen risico mee af.

    Als je ziek bent dan betaal helaas wat meer. Het is niet anders. Zorgverzekering moet dragelijk blijven voor iedereen. Men verwacht altijd dat je alles gratis krijgt. Zorg is niet gratis en iedereen zou daar bewust mee om moeten gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Winst door de zorgtoeslag? Laat me niet lachen. Val een keer per ongeluk van je fiets, breekt een been en je moet met de ambulance naar het ziekenhuis worden gebracht. Eens kijken waar je 11 euro "winst" met een eigen bijdrage van € 875,- blijft. Kip zonder kop gelul...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmmm, kip zonder kop gelul. Niet prettig uitgedrukt.

      Laat me dan het volgende uitleggen:
      Die eigen bijdrage (eigen risico) is helemaal niet zo hoog als dat het lijkt. Door de maandelijkse korting van 24 euro op de premie is die geen 500 euro extra (van 385 verhoogd naar 885) maar eigenlijk: (12 mnd x 24,-= 288) 500-288= 212 euro.
      Mijn extra eigen risico van 212 euro t.o.v iemand zoals jij die dat niet doet durf ik wel te lopen omdat ik al jaren geen zorgkosten maak.
      Er is een veel hogere kans dat ik op die manier 288 euro uitspaar/extra te besteden heb door mijn eigen risico van 385 naar 885 te verhogen.
      En natuurlijk kan ik vallen en met een ambulance naar het ziekenhuis moeten..leven brengt altijd risico's met zich mee. Maar dan kan ik die 212 euro ook gewoon betalen.
      Helemaal als je kijkt dat ik 11 toekrijg iedere maand (zorgpremie 78-zorgtoeslag 89 = 11) Per jaar is dat 132. Haal die 132 van die 212 af = 80 euro.
      Dus bekijk het op die manier: Snap je dan dat ik dat kleine risico echt wel aandurf?

      Mensen schrikken vaak van het een eigen risico van 885 euro. Maar in feite is het vanwege de premiekorting die je krijgt veel minder hoog. Ik kom uit op 597. Klinkt een stuk beter he?


      Verwijderen
    2. Precies! Zo doen wij het ook. Dit jaar toevallig de sjaak door onbekende omstandigheden, maar in voorgaande jaren zeker "bespaard" !
      Slimme kip ;-)

      Verwijderen
    3. Mensen met een hoog inkomen nemen vaak een vrijwillig eigen risico. De redenatie is dezelfde als die van jou, Minima. Ik heb (al ligt mijn inkomen niet ver boven het minimumloon) al drie jaar een vrijwillig eigen risico van 500 euro. Bovendien betaal ik de premie in een keer. De eerste keer kreeg ik een korting van 3% bij betaling vooruit. Nu helaas niet meer.

      Verwijderen
  11. als er geen huur wordt betaald word je uit huis gezet. betaal je geen internet word je afgesloten maar als je de zorgverzekering niet betaald word je nog steeds geholpen als je naar de dokter moet. misschien is het daarom dat de zorg de eerste is niet betaald wordt. en zo de meeste schuld oplevert.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. inderdaad, zo had ik het nog niet bekeken. Dank voor je reactie.

      Verwijderen
  12. mensen gebruiken het snel om een ander gat te vullen denk ik.
    dat hoor je vaak als mensen al schulden hebben gemaakt.
    dan loop je vast op een gegeven moment.

    BeantwoordenVerwijderen