Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zondag 7 mei 2017

Terug de bijstand in

Ruim anderhalf jaar lang had ik een bijbaan in de thuiszorg waardoor de aanvulling van de sociale dienst niet meer nodig was. Ik kon mijn eigen broek ophouden. Naast mijn administratieve (vaste) baan kwam ik zo een paar euro boven het sociale minimum uit. Ik was er blij mee en vond het hartstikke leuk om erbij te doen. Nu is dit werk gestopt omdat iemand met een vast contract mijn uren heeft gekregen en ik dus nu met lege handen sta. Enorm balen.
Dat betekent dat ik weer onder het sociaal minimum uit ga komen iedere maand.

Nu kan ik opnieuw een bijstandsuitkering (aanvulling) aan gaan vragen..
Mag dat? ja
Moet dat? nee
Wil ik dat? NEE

Ik heb voor mezelf de afweging gemaakt en besloten om een tijdje onder het sociale minimum te gaan leven. Dat komt puur door de stress die het me de afgelopen jaren heeft opgeleverd. Die nare denigrerende gesprekjes, die buikpijn die ik had als ik me weer moest melden. Die klantmanager met haar venijnige lachje, die controles, o.a op je bankrekening en of je alles wel juist doorgeeft.
Het doet wat met je. Mijn ervaring is behoorlijk negatief. En dan is het bij mij altijd maar om een aanvullende uitkering gegaan, stel je voor hoe ellendig het is als je geheel afhankelijk van ze bent.

En afhankelijk van ze ben ik niet en misschien wel nooit geweest ook (maar dat wist ik toen nog niet)..
Ik red me wel. Ik kan ook zonder aanvulling prima rondkomen.
Dat geeft me een vrij gevoel en vooral rust.


31 opmerkingen:

 1. Sterkte! Ik hoop dat je nog een ander bijbaantje kan vinden (mocht je dat willen)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat fijn om weer wat van je te lezen! Wat vervelend zeg dat je je baan kwijt bent.... Hopelijk vind je snel weer iets leuks wat bij je past!

  En wat een verstandige keuze mbt de bijstandsuitkering. Velen zullen dit niet gaan overwegen. Mocht ik ooit in deze situatie komen, ga ik er ook ff heel goed over nadenken of ik het wil als het niet echt nodig is.

  Succes met het vinden van een nieuwe baan!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Begrijp je keus helemaal.
  Misschien kan je wat spullen verkopen op Marktplaats, zelf dingen maken. Maar voor die paar euro is het inderdaad de vraag of je je wil onderwerpen aan zoveel stress.
  Juist dat je voor jezelf hebt bepaald WEL een keus te hebben, dat moet al luchtiger en lichter zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik begrijp het wel dat je dat niet wilt al die rompslomp eromheen. En je privacy. gemeente wil veel weten dan.
  Hopelijk kan je ergens anders in de thuiszorg aan het werk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. He,leuk dat je weer schrijft! Interessant dat je probeert om het zonder bijstand te redden. Ik begrijp helemaal waarom. Hou ons op de hoogte hoe het loopt!

  Misty

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik kan me voorstellen dat je geen trek hebt in de controle van de bijstand, hun methodes zijn nogal vernederend maar wel noodzakelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kan het me heel goed voorstellen dat je er voor kiest om niet dat beetje aanvullende bijstand te willen. Met bijstand, ook al vormt het een fractie van je totale inkomen, zit je toch weer aan alle regels vast die de bijstand nu eenmaal kenmerkt.
  Ik kwam 17,5 jaar geleden uit de bijstand. Daarvóór verdiende ik ongeveer een halve uitkering uit werk en kreeg dus aanvullend een halve uitkering van de sociale dienst. Heerlijk om die controle en betutteling kwijt te zijn!
  Ik wens je veel succes met het vinden van een nieuwe bijbaan, die je boven bijstandsniveau brengt!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Al die reactie's die je beslissing verstandig vinden of begrijpen. Ik lees uit je blog dat je geen aanvullende uitkering wil aanvragen door nare ervaringen in het verleden met DWI. Jij hebt blijkbaar een keuze hierin omdat je heel zuinig leeft, alleenstaand bent of door spaargeld. Momenteel wordt er in de media een 'hetze' gevoerd[voornamelijk in de Telegraaf], waar anders[?] het mondstuk van de VVD over de uitkeringen. Deze zouden te hoog zijn in vergelijking met het minimum loon enz. Ik ga nu niet allerlei redenen opnoemen die alom bekend zijn omdat ik vind dat ze niet kloppen. Ik vind het jammer dat je niet gebruikt maakt van je grondrecht op deze regeling die bedoeld is voor mensen zoals jij. Je bent ontslagen [niet door eigen fout] en komt dus gewoon in aanmerking voor aanvullende bijstand. Volgens mij doen mensen die werken bij DWI expres lullig tegen iedereen die een uitkering aanvraagt ze geven je altijd een gevoel van uitvreter zijn. Als je weet dat het een grondrecht is, sta je erboven en probeert zo goed mogelijk hiermee om te gaan. Dit is wat de meeste mensen doen omdat ze hierin geen keuze hebben. Sterkte, ik hoop dat je snel een bijbaantje vind, ik weet niet of je na verloop van tijd alsnog een uitkering kan aanvragen omdat je het officieel moet doen direct na ontslag. "Vakbondsvrouw"

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat erg om te lezen hoe het er tegenwoordig aan toe gaat in de bijstand! Vreselijk. Ik heb ooit een poos in de bijstand gezeten (begin jaren 70) En toen was het een stuk beter. Nog niet leuk om je hele doopceel te moeten laten lichten. Ik wilde toen werken en heb gesolliciteerd maar omdat ik twee jonge kinderen had mocht het niet!! Kom daar nu maar eens om. Ik vind het heel erg dat mensen die bijstand nodig hebben zo afschuwelijk behandeld worden. Ik hoor dat wel vaker. Alles is tegenwoordig gebaseerd op wantrouwen. groet, Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lekker he, anomiem je gram halen bij iemand die een keuze maakt waar je geen zak mee te maken hebt. Zo dapper en zo stoer ook om dit soort lelijke dingen te zeggen. Ik hoop voor jou dat je nooit in financiele problemen komt want dan zie je dingen van een andere kant en kan je wellicht wat meer begrip op brengen voor mensen die het niet zo breed hebben, en de problemen die dat met zich mee brengt. Ik heb het goed en behoor niet tot deze groep maar dit natrappen wat je doet is echt beneden alle peil. Zuur en jaloers maar gelukkig heb jezelf ermee, want jij moet met jezelf leven....

   Verwijderen
  2. Troll go home!

   Verwijderen
  3. Wat een akelige reactie. Yasr

   Verwijderen
 11. Ik begrijp je keuze, maar het is toch eigenlijk belachelijk dat het zover komt. Dat er controle moet zijn is logisch, maar dat het op een manier gaat waardoor je nu niet eens meer wil dat vind ik echt te gek voor woorden. Succes komende tijd en hopelijk vind je weer een fijne bijbaan om het wat breder te hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Jammer dat je je baan kwijt bent. Maar kun je niet eerst WW (evt. + toeslag) bij het UWV aanvragen en pas als dat afloopt beslissen of je bijstand aan gaat vragen? Het UWV wil ook best wat gegevens van je, maar een hoop hebben zij al en er is geen vermogensgrens als het alleen om WW en geen toeslag tot aan sociaal minimum gaat. Het zal niet veel zijn, maar alle beetjes helpen?!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ga me er even in verdiepen. Dank voor de tip! Niet eens over nagedacht eigenlijk omdat het werk maar 4 uurtjes per week was

   Verwijderen
  2. En? Is hier wat uitgekomen?

   Verwijderen
 13. Ha,

  Leuke blog heb je, ik ontdek je pas net :)... Hopelijk vind je snel een nieuwe baan! Sterkte in de overbruggingsperiode!
  Ik ga je eens je archief induiken ;)...

  Groetjes,
  Adrianne
  aad-actief.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Fijn dat je het ook zonder kunt redden zeg! En misschien er nog wel een andere baan te vinden?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb ook een poos een bijstandsuitkering gehad, inclusief het voortraject en de controles. Bankafschriften van de afgelopen drie maanden meebrengen en zien dat de ambtenaar de bedragen controleert (vinger bij de regels). Zooo vernederend. Het verandert je karakter. Ik kende op een gegeven moment mezelf niet meer terug.
  Zo boos, zo verbeten. Ik begon - tegen mijn natuur in - te kankeren tegen iedereen over de manier van doen van de Sociale Dienst. Ik begrijp heel goed dat het die paar centen niet waard is. Je redt het wel. Hopelijk doorkruist deze situatie je wensen met betrekking tot een andere woning niet.

  Je hebt weer een trol, zie ik hierboven. Niks van aantrekken hoor. Ik denk dat zij haar bestaansrecht ontleent aan het afzeiken van anderen. Veel plezier ermee, muts!!!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik weet er helaas alles van..
   Ik kreeg er toen een angstig en opgejaagd gevoel van. Alsof je alles verkeerd doet en alles wat je doet continu onder een vergrootglas ligt.
   En dat was ook zo, want toen ik een wat afwijkend waterverbruik had, werd ik gelijk op het matje geroepen door het 'Team Controle en Handhaving".. ze vermoedden fraude door veel van huis te zijn/ stiekem samenwonen. Wat was er werkelijk aan de hand? Ik had halverwege dat jaar een nieuwe watermeter gekregen en de standen waren gewoon nog niet goed verwerkt/ doorgegeven. Sociale dienst/ uwv had bij het Waterbedrijf van alle uitkeringsgerechtigden de waterstanden opgevraagd en ik bleek toen de helft te hebben verbruikt van wat normaal is... doordat dus de standen van de oude en nieuwe meter niet bij elkaar opgeteld waren..
   Maar elke keer die ogen in je rug en op je bankafschriften en die klantmanager die jou het liefst kapot wilt maken. Ik ga echt daar nooit meer naar toe. Die stress dat is het me niet waard. Dan maar wat minder te besteden. Mijn gezondheid is belangrijker

   Het berichtje van die trol heb ik verwijderd. Sneu type.

   Die nieuwe woning komt er wel aan. Ik heb volgende week een bezichtiging en ben de eerste kandidaat. Dus wie weet!

   Verwijderen
  2. Hoe iemand iemand ook behandeld, met ziektes smijten is voor heel veel mensen ook erg hard en een manier om terug te vallen. Denk ook buiten je eigen straatje.

   Chapeau dat je het zonder gaat proberen. Welke reden dan ook. Het heft in eigen hand hebben maakt je des te sterker. Succes.

   Verwijderen
 16. Reacties
  1. Goedemorgen. En: is het wat (de woning)? Ben zo benieuwd.

   Verwijderen
  2. Helaas niet. Er moest heel erg veel aan gedaan worden, was een uitgeleefd hol. Daarom heb ik de woning niet genomen

   Verwijderen
 17. ik snap je keuze helemaal. Je wordt echt als een crimineel behandeld. En je wordt echt ziek van de stress die de controle heeft. continu proberen ze je een poot uit te draaien en loopt ook nog risico op boete.
  Vind echt schandalig hoe het nu gaat met sociale vangnet. En niet iedereen wordt hetzelfde behandeld. ik werd als persoon veranderd van een positief mens naar een grauwe zieke stress kip die niemand vertrouwd, waardoor je nog moeilijker aan werk komt.

  ik zou ook proberen het zonder te doen, zou zelf een soort ramadan dieet gaan doen. om er niet mee te maken te hebben.

  Sterkte en wens je een nieuwe baan toe

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Hoop dat je snel weer wat vindt! Geniet van je vrijheid.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi ik kwam even kijken of je al geschreven had hoe het nu met je gaat?

   Verwijderen
 19. Hier gelukkig niet dezelfde ervaring. Ook door omstandigheden in de bijstand, maar ze zijn gelukkig begrijpend. Voelt niet als controlerend. Het zijn ook wel bijzondere omstandigheden, maar dan nog. Ben blij dat deze mogelijkheid er is en gelukkig kan ik er prima van rond komen met mijn zoontje.

  Maar als het bij jou wel zo was, dan snap ik zeker je keuze wel!

  BeantwoordenVerwijderen
 20. The content of your blog is exactly what I needed, I like your blog, I sincerely hope that your blog a rapid increase in traffic density, which help promote your blog and we hope that your blog is being updated.
  ลาลีกา

  BeantwoordenVerwijderen