Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zondag 17 januari 2016

Het gat van januari

Het is weer januari..
Ik heb de pest aan deze maand. Koud, donker en er lijkt geen einde aan te komen
Maar gelukkig zijn we nu al halverwege..
Morgen is het Blue Monday, de meeste depressieve dag van het jaar. De derde maandag van januari.
Ik kan daar wel inkomen. Het is zo genoemd vanwege:

-het donkere koude weer
-goede voornemens die alweer opgegeven zijn
-de vakantie is nog ver weg
-geldgebrek vanwege de dure decembermaand
-eerste rekeningen komen weer binnen

Zelf vind ik het altijd heel vervelend als de decembermaand afgelopen is. Kerst en oud & nieuw en de gezelligheid met vrienden en familie daarbij, en die laatste week van het jaar dat ik een week vakantie heb. De kerstboom heb ik ook pas afgelopen woensdag opgeruimd,(erg laat, ik kreeg er al opmerkingen over van mensen die hier over de vloer komen ;-) Want het zou ongeluk brengen om de boom na 6 januari (drie koningen) nog te hebben staan... Maar ja, ik wilde nog even dat decemergevoel vashouden. De lichtjes van de kerstboom mis ik en het huis is ook zo kaal

Ik val zoals gebruikelijk weer in een gat in januari. Gisteren bij de drogist vitamine d pilletjes gekocht, om het gebrek aan zonlicht een beetje op te vangen dat misschien wel invloed heeft op mijn humeur en hoe ik me voel. Niet dat ik depressief ben, verre van dat, maar ik snap dat hele blue monday verhaal heel erg goed.
Goede voornemens heb ik niet, wel een doel: om dit jaar 5000 euro te sparen, dás net als vorig jaar mijn doel. Dit jaar ook weer flink sparen van mijn inkomen (dat ietsje boven de bijstand ligt ) Ik wil daarnaast ook een weekje op vakantie in juni.
Geldgebrek heb ik geen last van en rekeningen zijn er ook in andere maanden. En het idee dat de vakantieperiode nog ver weg is heb ik niet zo. Ik heb eind februari een week vrij gevraagd en dat is goedgekeurd. Ook weer iets om naar uit te kijken, krokusvakantie! Oh, was het al maar weer lénte!

Herken jij dat Blue Monday - gevoel ook zo?

12 opmerkingen:

 1. De kerst- oud en nieuw periode is inderdaad erg gezellig. Toch verlangen wij altijd wel weer naar de rustige periode erna. Weer rust en regelmaat.
  Hoewel het dit jaar wat anders is. Y. herstelt thuis van een operatie en kan nog niet veel, de dagen lijken dan veel op elkaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit jaar heb ik er gelukkig weinig last van, maar ik herken het wel van voorgaande jaren. Maar nu slik ik antidepressiva vanwege PMS klachten en blijkbaar helpt dat ook tegen blue monday ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, eigenlijk niet, ik hen er geen last van in januari. Ik plan ook altijd bewust een paar leuke dingetjes in deze maand. Dus donderdag lekker uit eten geweest met een vriendin en gisteren een vriend op bezoek. Ik heb het idee dat mensen zichzelf ook dingen aanpraten eigenlijk...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geen last van blue Monday. Had geen voornemens voor het nieuwe jaar anders dan gezond en sterk worden. Val nog regelmatig af (geen doel op zich) en oefeningen doen gaat goed. Ook ga ik regelmatig even wandelen als het weer het toelaat en vooral als het even zonnig is. De zomervakantie is al geboekt en waarschijnlijk gaan we in mei nog een weekend weg. Genoeg om naar uit te kijken. De sombere regenachtige dagen die ook bij januari en februari horen neem ik gewoon op de koop toe. Zit ook niet echt op ijs en sneeuw te wachten door de overlast die dit geeft.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vandaag is het echt lekker winterweer, naar buiten gaan zal goed zijn voor ons.
  Ik wordt normaal niet depressief van deze maand maar door veel gezondheidsklachten die al 6 weken duren, waaronder oogvirus, ga ik niet echt lekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Knap om zoveel te sparen van zo'n inkomen! Vandaag heerlijk zonnig, gratis Vitamine D!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Blue Monday is alleen Blue Monday als je het dat laat zijn ;-).
  Ik ben altijd blij als december over is, de feestdagen hebben weinig historische hoogtepunten gehad in mijn verleden. Januari is weer lekker een nieuw jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Zelf heb ik geen last van de maand januari...heb het altijd erg druk met mijn werk dus de dagen/weken vliegen voor mij zo voorbij...De maand december mogen ze van mij wel skippen...heb dr niks mee...Ik zeg altijd eind november: was het eerst maar weer eind maart. Ben totaal geen wintertypje, meer lente en herfsttypje. Ik doe nooit aan goede voornemens, heb voor het eerst dit jaar een financieel doel gesteld, dat zou ik moeten kunnen halen....geen dikke tegenslagen dan moet het lukken. En super van jou dat je zoveel kunt sparen zeg van je inkomsten! Dit is ook mijn doel ongeveer voor dit jaar...

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Nergens last van! Juist een maand van nieuwe plannen maken voor het jaar. Dromen van vakanties of leuke dingen die we gaan doen. En waarom zou januari niet net zo gezellig kunnen zijn als december. 't Is maar wat je er zelf van maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Een beetje wel. Januari is gewoon niet zo'n leuke maand inderdaad. Maar het zonnige weer gisteren hielp!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. ik ben ook niet zo gevoelig voor donkere dagen, gelukkig...maar die regen, daar word ik wel moe van.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Superknap hoe je dat wil gaan doen 5000 euro sparen en maar net boven bijstandsnivo zitten, Kun je een tip van de sluier oplichten en met ons delen waar je zoal op bezuinigd?

  BeantwoordenVerwijderen