Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zondag 19 juli 2015

Vakantiegeld is op.

Ik kreeg m'n vakantiegeld halverwege mei van m'n werkgever en halverwege juni van de bijstand. Opgeteld was dit zo'n 850 euro netto. Een heerlijk bedrag.
Het is al leuk om te fantaseren over wat je daar zoal voor leuks mee kan doen. Het is behoorlijk veel poen ineens extra op je rekening. Ik voelde me rijk!
Ik had bedacht om het eens allemaal lekker uit te gaan geven, te verbrassen. Yeah!
Gewoon, omdat het kan. Ik word echt gelukkig van geld uitgeven. Nog steeds, ondanks mijn minimale inkomen. En hoewel ik me zeer bewust ben van elke uitgave die ik tegenwoordig doe, gun ik mezelf nog best veel. Omdat ik vind dat je vooral moet blijven genieten. Wie weet ben je morgen geschiedenis en wat moet je dan met je spaargeld of dat afgeloste huis? We hebben hier op aarde alles maar tijdelijk te leen. Zo denk ik er over. Sparen doe ik overigens wel. Iedere maand een vrij groot bedrag, zie mijn huishoudboekje. Als alles zo doorgaat heb ik in oktober de 5000 euro bereikt dat ik aan spaargeld wil bezitten. Als buffer, omdat het me een veilig en prettig gevoel geeft iets achter de hand te hebben. Ik moet zeggen dat het voor mij een vreemde gewaarwording is om nog te kunnen sparen van een bijstanduitkering.
Dus mijn vakantiegeld ging niet naar de spaarrekening. Maar waarheen dan wel? Ik had nog een wensenlijstje:

 • dagjes weg (pretpark/museum e.d)
 • smart tv
 • vriezer
 • droger
 • uitgebreid shoppen
 • nieuwe fiets

Nee, dat kon niet allemaal natuurlijk, maar ik kon kiezen.

Ik regelde alvast één dagje weg. Met de dagjes-uit zegel actie van Jumbo scoorde ik kaartjes voor Walibi, Je hoeft dan maar € 17,50 p.p entree te betalen i.p.v de prijs van € 34,50 p.p aan de kassa. Ik ga samen met een vriend die ook houd van pretparken. We gaan als de schoolvakanties voorbij zijn, want aan lange wachtrijen heb ik een gruwelijke hekel. 

Een smart tv wilde ik ook graag. Ik kijk altijd nog op een kleinere lcd tv. Een groter en duidelijker led beeld leek me erg fijn en 40 inch (101 diagonaal) is tegenwoordig de standaard maat. En daarbij wilde ik al een tijdje Netflix. Dat leek me geweldig en dat is zoveel gemakkelijker als je een smart tv hebt. geen gedoe met losse kastjes maar gewoon via de app. 
Dus die tv die is er gekomen! Ik gunde mezelf deze 4k smart tv. Er zit alleen geen 3D op. Maar voor de rest is het een genot om naar te kijken. Ik betaalde er € 539- voor. Op dit moment voor dat bedrag niet meer te krijgen. Ik wachtte op een goede aanbieding, want ik wilde persé dat model. Die had ik al weken eerder gezien bij de mediamarkt en vergeleken met andere tv's sprong deze er voor mij uit. Ik kocht 'm bij een internetshop en de tv werd gratis thuis afgeleverd. De prijs was zo laag omdat het een tv uit 2014 is. 

Een vriezer lijkt me ideaal, zo'n kleiner model met lades om op de bovenverdieping neer te zetten (want in mijn keuken is geen ruimte) Ik heb nu alleen een vriesvakje bovenin mijn koelkast. Soms kom ik ruimte tekort, eigenlijk is het altijd proppen. Als ik bijvoorbeeld een hele pan spaghetti maak, dan heb ik een aantal bakjes over om in te vriezen. Het past er niet altijd meer bij, want er zit ook altijd brood in, andere bakjes voedsel, ijsjes, spinazie, wokgroente, etc. 

Een wasdroger is een luxe waar ik altijd nog over twijfel. Het lijkt me zo fijn die zachte handdoeken. Maar echt nodig is het absoluut niet in een eenpersoonshuishouden. En qua energiekosten bespaar ik zonder droger een hele hoop. Maar misschien is een warmtepompdroger wel iets voor mij...

Uitgebreid shoppen zou ook wel super zijn. Niet kijken wat je echt nodig bent, maar gewoon alles kopen wat leuk is en mooi staat. Een extra paar zomerschoenen, nieuwe parfummetje, een hele berg nieuwe kleren...

Een nieuwe fiets, zo'n hippe met een mand voorop lijkt me helemaal top. De zogeheten transportfiets staat dan ook op mijn lijstje. Een Gazelle Miss Grace of zo'n Cortina.

Nou, en toen ging mijn laptop kapot en had ik niks meer te kiezen! Een goede nieuwe laptop koste me 489 euro. Daar heb ik de rest van mijn vakantiegeld maar aan besteed. Dus geen droger, geen vriezer geen nieuwe fiets en ook niet uitgebreid kunnen shoppen.

Ach er moeten altijd wat te wensen overblijven, toch?

12 opmerkingen:

 1. Goh, je heb je geld heel goed besteed, vooral die TV was een hele aanbieding.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ach joh volgend jaar weer een nieuwe kans. ;-) En je hebt je geld nu al leuk en goed besteed toch? Als je uitgebreid gaat shoppen, dan wil ik wel met je mee. Hahaha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat zul je altijd zien dat er dan iets stuk gaat, zelf ben ik ook binnenkort de pisang voor een andere laptop.. mijn deksel sluit niet meer waardoor hij niet meer dicht kan, en gammel is, ben bang de deksel op den duur afbreekt.

  Maarja al met al is je vakantie geld goed besteed ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wel heerlijk dat je je kon veroorloven om direct een nieuwe te kopen. En niet te hoeven sparen. En dromen van wat je zou willen blijft altijd fijn, toch?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat jammer toch dat op het moment dat je je rijk rekent er altijd iets onverwachts komt dat veel geld kost.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. mijn laptop begint ook slecht te worden , maar wil straks liever weer een desktop computer, ik kocht daarom van mijn vakantiegeld een mooie tablet, zodat ik toch onderweg kan internetten mocht dat nodig zijn , een tablet is dan toch ook een stuk handzamer dan een laptop.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Een goede laptop is in dit digitale tijdperk ook een prima investering.
  Echt toppie dat je binnenkort een buffer hebt van 5000 euro. Dat heb je heel goed gedaan, zeker omdat genieten van de dingen die je nu kunt doen ook niet uit het oog verliest. Heerlijk dat je zo "rijk" bent dat je èn kunt sparen en ook nog leuke dingen kunt doen. En dat nog steeds van bijstandsniveau! Petje af!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Leuk die wensen! Een diepvriezer is inderdaad erg handig en de fiets lijkt me ook leuk. De droogtrommel zou ik niet doen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heerlijk gevoel he om "zomaar" een nieuwe laptop en tv te kunnen kopen zonder je spaargeld hiervoor aan te breken! Mocht je wel overwegen om een wasdroger aan te gaan schaffen, doe dan geen warmtepompdroger. Deze moet je minimaal 3 tot 4 keer in de week aan hebben zodat ie uit kan zegmaar. Ik gebruik mijn droger 1 x in de week voor handdoeken en voor mij kan het dus niet uit. Koop een b of een a klasse. Kleding gaat er zowiezo niet bij mij in, beddengoed nog wel als mn waslijnen boven al vol hangen, maar dat kun je ook zo plannen wanneer je wat wast...

  Ik ben ook bijna op de grens dat ik moet betalen voor mn spaargeld dus ik "mag" ook meer uitgeven dan dat ik nu doe, maar ik zou niet weten waaraan! Ja, ik zou bijvoorbeeld kaas op de markt kunnen halen en wat vaker met de auto weggaan, maar het is allemaal niet nodig dus geen idee waar ik het aan op zou moeten maken, klinkt als een erge luxepositie, maar ik weet ook dat de kinderen moeten studeren dus ik ben al aan het rondneuzen voor bepaalde spaarprogramma's....Heel knap van je dat je die 5000 bijna bereikt hebt!! Top.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen