Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zondag 18 januari 2015

Waterverbruik

Om eerst even terug te komen op mijn vorige blog..ik heb inmiddels een leuke portemonnee gespot bij Hema. Een zwarte huishoudportemonnee voor 15 euro. Deze wil ik gaan kopen, ik wacht nog even op de kortingsstickers die een aantal keer per jaar bij de reclame zitten. Dat zijn die stickers van 20% korting. Dat scheelt weer 3 euro, zo gaat die leuke portemonnee me 12 euro kosten. Geen idee wanneer die stickers weer komen, maar ik heb wel even geduld. Tot die tijd bewaar ik mijn kleingeld in een vakje met ritssluiting van mijn tas. Ik ben eigenlijk best wel een vrek aan het worden;-) om  die aankoop uit te stellen zodat ik 3 euro korting krijg. Maar ja, in de bijstand telt iedere euro. En hoe leuk ik een Fab. portemonee ook vind, het is me het geld gewoon niet waard.

Ik heb de afrekening van mijn waterverbruik van 2014 inmiddels binnen. Verbruikte ik in 2013 nog 35 m3, in 2014 is dit schrikbarend gestegen! 44m3 in mijn uppie. Ik heb gewoon veel te lang en te vaak gedoucht. Dat is een genietmomentje voor me en tevens ook noodzaak. Ik kom altijd kouwelijk uit m'n werk en als ik niet direct ga douchen kom ik echt niet meer op temperatuur. Het kan me verder ook niet zoveel schelen dat mijn verbruik zo gestegen is, in 2013 heb ik de eerste maand hier  niet gedoucht omdat ik aan het verhuizen was. In 2014 was ik alle weken thuis, op één vakantieweek na. En ach, water op zich is hartstikke goedkoop. Het vastrecht + belastingen erop maken het duur en natuurlijk het gasverbruik om dat water te verwarmen ook. Maar dat gasverbruik is bij mij nog steeds erg laag. Ik moet nu 46,75 euro betalen voor een half jaar water. Dat is nog geen 8 euro per maand. De aanslag waterschapsbelasting moet nog komen, die was vorig jaar €10,08 per maand. Maar ik verwacht hier nu kwijtschelding voor te krijgen.
Wel heb ik me voorgenomen om de douche-zandloper er weer bij te pakken, om het toch een beetje in de gaten te houden. Het gemiddelde van een eenpersoonshuishouden is overigens 45m3 per jaar. Dus daar zit ik nog 1000 liter onder. Dus zo slecht heb ik het ook weer niet gedaan.

Hoe staan het met jouw waterverbruik?onderstaand plaatje: Waar gaat het waterverbruik aan op? (gemiddeld per persoon per dag)

17 opmerkingen:

 1. Hier een lager verbruik. Maar, zoals je ook al schrijft, water is spotgoedkoop. Je betaalt maar heel weinig per kubieke meter. Wat bij mij heel goed helpt tegen de kou: een warm voetenbad (ca 38 graden). Soms gebruik ik een lekker bruistablet. Bij het afdrogen masseer ik mijn voeten en crème ze lekker in met een heerlijk ruikende vette crème. Echt voor mij een moment om mezelf te verwennen. Hierbij gebruik je maar een beetje water en je wordt er weer lekker warm van!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hier ook een laag waterverbruik maar meer om milieuredenen dan om mijn portomonee, want zoals je al opmerkt, water is wondelijk goedkoop. Ik verbruik rond de 1 kuub voor 2 weken. Ik woon ook alleen.

  Vwb de hema, als je online een account maakt kun je heel vaak met 20 of 15 procent korting bestellen. Volgens mij vaker dan de stickers.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. klopt ineke ik had een korting van 7.50 maar moest wel voor 40 euro kopen , ik lees eerste ook de kleine lettertjes

   Verwijderen
 3. Wij gebruiken hier tussen de 1,6 en 1,8 kuub per week. Dat is voor 3,5 persoon.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik gebruik in mijn eentje ongeveer 19m3. Ik douche ongeveer drie keer per week op de sportschool. Toch betaal ik maandelijks €12. WML heeft erg hoge vaste posten. Als er vrije keuze was in welke watermaatschappij zou ik zomaar de helft goedkoper uit kunnen zijn. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hier verbruiken wij meer maar per persoon veel lager :)

  Keer met 6 personen 49 M3 maar zitten nu op 53 M3 nog niet slecht met 6 personen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Als je naar huis fiets kan je ook een muts opzetten. Via je hoofd verlies je de meeste warmte namelijk. Vooral een wollen muts helpt goed want die zweet niet zoals synthetisch enzo. Maar een fleece doet het ook goed.
  Ik probeer vanwege het milieu op waterverbruik te letten. Wat veel uitmaakte hier was het doorspoelen van de wc, daar zit nu een begrenzer op zodat er minder water doorloopt.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wij hebben afgelopen jaar 45 kuub gebruikt voor 2 (soms 3 ) personen. Valt op zich mee, maar het is de belasting en afvalstoffenheffing die het duur maakt.Bij mij zijn die €15 terwijl ik voor water €8 betaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik zit op ong. 25 kuub per jaar, 1 persoonshuishouden. Ik heb ook mijn relaxmoment onder de douche daarom ben ik maar om en om gaan douchen (de ene dag wel de andere dag niet) want ik ken mezelf veel te goed, blijf te lang staan. Zo haalde ik het totaal verbruik toch naar beneden.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij verbruiken een 2 kub per week voor 4 personen. Is dus 104 per jaar. Ook wordt het zwembad gevuld, 9 kub. In totaal zitten wij rond de 115 per jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. natuurlijk is water goedkoop,maat toch probeer ik zuinig met water om te gaan , niet voor het geld maar oor het milieu. zo vang ik bij het douchen het water op om er het toilet mee door te spoelen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik zat met de laatste afrekening op 29 kuub en ik woon alleen. Dus ik vind het wel netjes. :-) Ik doe altijd zuinig met water. Er is maar zo weinig drinkbaar water op de wereld. Van elke dag douchen ben ik al lang afgestapt en als ik douche is dat nooit langer dan een minuut of zes a zeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben gek op portemonnees. Hopelijk komt er nog een foto?! En ben je niet bang dat de portemonnee verkocht wordt?

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bang dat deze verkocht word ben ik niet, zit volgens mij wel al langer standaard in het assortiment. Een foto is een leuk idee, misschien doe ik dat wel!

   Verwijderen
 13. Van do 29 januari t/m zondag krijg je bij Hema online 15% korting, bij aankoop van 5 artikelen. Kortingscode is NBWK5XKD. Misschien een mogelijkheid om de portemonnee te kopen..?!
  Tineke

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hoi,

  Ik wil even zeggen dat ik je blog ontzettend inspirerend vindt en dat het dus wel mogelijk is om van een klein budget rond te komen.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Hoi Julia,

  Ik ben journalist en schrijf voor de Volkskrant over alleenstaanden. Ik vind je blog heel interessant en wil graag met je in contact komen. Kun je me mailen? mail at maartjeduin punt nl. Hoop van je te horen!

  Hartelijke groet, Maartje

  http://www.volkskrant.nl/singleblog-storystream/

  BeantwoordenVerwijderen