Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zaterdag 6 december 2014

Overstap naar Anderzorg en bonus

De zorgverzekering voor 2015 is nu geregeld. Ik zit nu nog bij Zekur en ben overgestapt naar Anderzorg. Ik twijfelde tussen PMA, Hema en Anderzorg. Uiteindelijk is het Anderzorg geworden, vanwege de bonus die je krijgt. Een leuk extraatje! Bovendien zijn de recensies die ik lees over die zorgverzekering erg goed.
Ik ga per maand € 76,25 betalen. Daarbij ben ik ook nog aanvullend verzekerd voor tandarts en fysio, al ben ik nog nooit van m'n leven bij een fysiotherapeut geweest, als je het ineens wel nodig hebt is het een duur geintje.
Ik heb het maximale eigen risico van 500 euro genomen bovenop de verplichte 375 euro die iedereen moet betalen volgend jaar.
Nu denk je misschien dat dat heel dom is voor een minima om nu met een eigen risico van 375+500=€ 875 euro te zitten. Maar door de korting van € 27,- per maand op de zorgpremie vanwege het verhogen van het eigen risico is het eigenlijke riscio 'maar' 875-324= € 550 euro.
Dat valt best mee toch? Omdat ik afgelopen jaren niet of nauwelijks zorgkosten heb gemaakt en inmiddels een spaarpotje achter de hand hebt durf ik dat risico wel aan.
Ik bespaar op die manier veel geld als er geen gekke dingen gebeuren. Ik betaal nu € 101,25 bij Zekur per maand, dat is een fors bedrag in vergelijking wat ik volgend jaar ga betalen. Een verschil van precies 25 euro per maand is niet mis.
Nu alleen deze maand nog even naar de opticien om mijn ogen te laten controleren voor eventueel nieuwe brillenglazen. Ik draag vaak een bril als ik televisie kijk of  in de avonduren als mijn ogen vermoeid worden. Die bril krijg ik bij mijn huidige verzekeraar nog wel vergoed en straks niet meer. Ik heb zo'n gevoel dat mijn linkeroog veranderd is qua sterkte, dan is het wel handig om dat binnenkort even te laten checken.


Nu mijn nieuwe zorgverzekering is geregeld ga ik verder met het uitzoeken van een nieuwe energieleverancier. Per 2 februari loopt daar mijn contract van af. Zo blijf je bezig...al vind ik het erg leuk om alles uit te zoeken en te vergelijken. Het is echt niet veel gedoe, zeker niet in deze tijd waar alles via internet snel, duidelijk en gemakkelijk geregeld kan worden. Het scheelt je vaak zoveel in de portemonnee dat het écht de moeite waard is om er als consument even voor te gaan zitten. En niet te blijven slapen zoals de meeste mensen doen. Zonde!

11 opmerkingen:

 1. Goed idee van Anderzorg om zo'n systeem op te zetten. Dat zorgt weer voor een hoop gratis reclame :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik stap dit jaar niet over, niet voor de zorgverzekering en ook niet voor de energieleverancier. Ik weet exact hoeveel voordeel/ nadeel ik zou hebben bij het overstappen.
  Ik moet dit jaar nieuwe steunzolen en een kroon over een kies hebben. Qua vergoeding en gedoe met vergoeden zit ik bij CZ het beste. Daarnaast krijg ik zo'n mooie collectieve vergoeding dat mijn premie slechts € 4 per maand omhoog gaat. Elders zou ik veel meer gaan betalen.
  Que energieleverancier loont overstappen zich ook niet voor mij. Ik laat ieder jaar de vergelijkingssite van de consumentenbond erop los. Daarna ga ik per leverancier exact uitrekenen wat ik kwijt ben. Tevens lees ik op internet eventuele commentaren van klanten. Op basis van dit geheel kijk ik of overstappen de moeite waard is. Voor een tientje op jaarbasis ga ik geen moeite doen om over te stappen. Vooral ook omdat ik in een zogenaamd "achtergebleven gebied" woon. Diverse energieleveranciers kun je hier niet eens krijgen, net zoals kabel. Dus dit jaar geen veranderingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Anderszorg heeft voor mij te weinig fysio, ik heb lymfedrainage nodig en dat betekent 27 behandelingen omdat dat duurder is dan fysio.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo!

  Wil graag op je aanbod ingaan maar heb meer gegevens van je nodig. Zou je mij jouw email adres willen geven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

   Verwijderen
  2. Zie mijn reactie hieronder over eerdere ervaringen met de aanbrengbonus van AZ. Het bedrag was toen overigens idd 30 euro, niet 40 euro.

   Verwijderen
 5. Ik heb grosso motto eens naar de vergoedingen van Anderzorg gekeken en de tandartsverzekering is niet zo geweldig. Veel tandartsvergoedingen zijn voor maximaal 80% verzekerd. Daarbij komt nog een maximaal bedrag per jaar wat je aan budget krijgt. Als je een goed gebit hebt, is dit geen probleem. Is je gebit wat minder, dan is goedkoop duurkoop, omdat je zelf nog moet bij betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb zelf de budget aanvullende verzekering. Fysio+tand genomen. Die is maar 10,25 per maand extra. Meer heb ik niet nodig. Dan krijg ik 75% vergoed tot aan 250 euro.
   Je hebt gelijk, die andere tandverzekering waar jij het over hebt is te duur (17,85) in verhouding met wat je ervoor terug krijgt. Dan kun je beter naar Hema gaan. 100% vergoeding voor 12,- per maand.

   Verwijderen
 6. Eh, ik hoop dat het beter afloopt dit jaar met die uitkering van 40 euro. Ik ben in voorgaande jaren bij AZ verzekerd geweest en kon, dacht ik, 4 keer 40 euro incasseren vanwege aanbrengen van 4 nieuwelingen. Eind april nog steeds niets ontvangen. Bellen met een duur betaalnummer, nou, je raadt het al, doorverbinden, terugbellen, etc. Of ik de burgerservicenummers van degene die ik aangebracht had, kon geven. Nee, dat kon ik niet. Nou, dan konden ze niets beginnen. Ik protesteren, dat hadden ze me bij aanvang van de actie nooit verteld. En het zou wat moois zijn als iedereen zomaar over elkaars burgerservicenummers kon beschikken (ik ben jurist). Uiteindelijk is het uitbetaald, maar aan een goedkoop prijskaartje zit ook een slechte servcice, weet ik nu.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Aanvulling: op de site van de Consumentenbond lees ik dit over de goedkoopste (in mijn geval) PMA.

   2 januari 2014

   Premie berekening is MISLEIDEND ! De premie wordt berekend INCLUSIEF de z.g. "eenmalige" bonuskorting die echter pas eind van het jaar is op te vragen:( Wij kregen een polis van Menzis waaruit bleek dat de premie dik 10 Euro per maand MEER was. Bellen met PMA 0180 320264 en dan krijg je het antwoord dat er pas EIND van het jaar een bedrag van € 128,-- als bonus terugbetaald zal gaan worden.
   U begrijpt zeker wel waarom PMA bij praktisch alle vergelijkingssites bovenaan staat? Pure MISLEIDING want in geval dat dit duidelijk aangegeven was geweest had ik nooit voor deze verzekering gekozen. Is dus weer terug naar de oude zorgverzekering met alle narigheden (opzeggen en weer aanmelden) van dien:( Mensen kijk uit voor deze bedriegers en stap (eventueel na het ontvangen van de bonus) over naar een andere zorgaanbieder ! Zal ook zeker een klacht indienen bij de consumentenbond.

   Aha, dit geintje lijkt Zekur ook uit te halen. Als ik inga op een aanbieding via Qassa: een restitutiepolis 2015 met alleen de basisverzekering en het hoogste vrijwillig eigen riciso, dan kom ik uit op 83.30 per maand. Maar ga ik naar de tarievenlijst 2015 op de website van Zekur, dan kom ik zo 10 euro per maand duurder uit. En ik mag toch aannemen dat ze de juiste tarievenlijst op de website hebben staan.

   Oppassen dus met die budgetpolissen, het venijn zit soms in de staart.

   Verwijderen