vrijdag 21 november 2014

Het geven van fooi

Afgelopen weekend was ik uit eten met twee vriendinnen. Daarna zijn we nog naar een leuke kroeg gegaan. Het was een erg gezellig uitje. Wel duur voor mij, maar eens in de zoveel tijd moet dat kunnen. Gelukkig kan ik dat betalen als ik de rest van de maand goed op blijf letten. Ik merk op zo'n avond wel dat ze veel meer te besteden hebben dan ik. Het gemak waarmee er glazen wijn en bittergarnituur besteld werd later op de avond zei me genoeg. Maar ik wil dan ook geen" knieperd" zijn en haal netjes mijn rondjes. Eerlijk zullen we alles delen. Beide dames zijn overigens gesetteld en leiden het leven waar ik op dit moment alleen nog maar van kan dromen. Leuke partner, gezonde kind(eren) , goedbetaalde baan en een koophuis in een nieuwbouwwijk. Ik ben blij voor ze en gun het ze van harte. Al knaagt het van binnen heus wel eens. Bij mij is het helaas allemaal wat anders gelopen. Op alle gebieden loop ik wat uit de maat, of een flink stuk achter inmiddels. maar daar wil ik het niet over hebben nu.
Het eten was erg lekker. De sfeer was top, veel gelachen en leuke herinneringen opgehaald. De rekening viel redelijk mee. Er werd voorgesteld om de rekening door drieën te delen. Dat vind ik zelf ook prima en gemakkelijk. Ik kijk echt niet wie een duurder hoofdgerecht of toetje heeft gehad. € 27,70 werd het dan. Maar ze wilden ook fooi geven. Alledrie afronden naar 30 euro. Toen heb ik geweigerd. (ook omdat we daarna de kroeg in zouden gaan en een van de twee is een behoorlijke zuipschuit, dus ik rekende wel een beetje vooruit op meer kosten die avond)
Ik heb tegen ze gezegd dat  ik tegenwoordig op de kleintjes moet letten. Erbij vermeld dat fooien vaak niet eens naar het personeel gaan (dit weet ik van een familielid die jarenlang in de horeca gewerkt heeft) Ze keken me een beetje meewarig aan maar of ze het begrepen? Ze vinden me misschien een dikke krent! Kan ook heel goed..
Wat ik me echt afvraag is of die fooi van ze wel bij het personeel terecht komt, aangezien ze het met de pinpas betaalden en het bedrag beide verhoogden van 27,70 naar 30 euro. Het komt dan toch op rekening van de baas? Het leek me handiger om te vragen naar de fooienpot. Maar goed, daar wilde ik me ook niet mee bemoeien, het zijn mijn centen niet. Ik heb gewoon de 27,70 gepind en daarmee af.
Ik weet dat personeel in de horeca geen hoog uurloon heeft en misschien is het ook wel gangbaar om wat extra te geven als het eten en de bediening goed is geweest. Ik vond het alleen een beetje gek om dan het pín-bedrag te verhogen, of redeneer ik dan zelf vreemd?
Maar ja, ik heb zelf ook een laag uurloon en krijg ook nooit fooi. (zegt de egoïst! haha)
Nee, zo'n avondje uit is al duur genoeg voor iemand op bijstandsniveau. Van dat bedrag aan fooi kan ik ook een heel brood kopen van de warme bakker. En er een week van eten.

Geef jij altijd fooi?
En doe je dat ook door het pinbedrag te verhogen?

19 opmerkingen:

  1. Mijn dochter van 16 had een bijbaantje in de horeca...hard werken voor een minimumloon...16 jarigen zijn uiteraard goedkope atbeidskrachten voor een horecaondernemer. Zij moest het echt hebben van de fooi...ze kreeg geen fooi als de eigenaar zelf de kas opmaakte, deed iemand anders dit dan werd de fooi verdeeld. WMT

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee, ik geef geen fooi, iedereen die werkt verdient een salaris, de 1 meer dan de ander maar goed, wij kunnen niet zomaar onbeperkt uitgeven.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb zelf 16 jaar in de horeca gewerkt en het heel goed gehad. Ik deed het werk graag en probeerde de gasten een fijne avond te bezorgen. Het was een kleinere zaak (40 zitplaatsen) met twee eigenaren. Deze vonden dat zij niet mee hoefden te delen, en de fooi was dus voor de drie personeelsleden. Als er fooi werd gegeven door gasten werd dit gelijk apart van de kas in een pot gedaan, ook als er gepind werd. Uiteraard is niemand verplicht om fooi te geven, maar ik was er altijd superblij mee.
    Josefien

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het geven van een fooi hangt bij mij af van de vriendelijkheid van het personeel en de kwaliteit van wat er geserveerd wordt. Meestal zijn deze in orde en laat ik mijn fooi achter op tafel na het afrekenen. Ik ga er eigenlijk altijd vanuit dat het personeel meedeelt in de fooien.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. In het restaurant waar wij regelmatig eten doen ze het verschil tussen pinnen en rekening waar je bijstaat in de fooienpot. Deze fooi gaat ook naar het personeel (ook een deel voor de koks) dat weet ik omdat een kennis van ons daar werkt.
    In het algemeen geef ik alleen fooi als ik tevreden ben en anders niet. De 10 procent haal ik niet, dat wordt me te gortig als we met 4 personen gaan eten.
    Ilse

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als een fooi wordt gepind gaat er belasting af, vind ik een beetje overdreven. Ik geef zelf altijd (een) fooi(tje) al is het maar 1 euro ofzo. Ligt aan de rekening en de service.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Wij pinnen eigenlijk altijd, dus ook als we uit eten gaan. Dus als we fooi geven dan gaat dat inderdaad per pin. Ik heb geen idee of dat dan ook bij het personeel terecht komt eigenlijk...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hier Curacao, gaat het fooienbedrag naar het personeel, ook de keuken deelt hier in mee. Zelfs soms het personeel wat de zaak schoon houdt. Wanneer er cash wordt betaald, gaat dit in een pot. Wanneer er wordt gepind, wordt meestal eerst het basisbedrag ingeven op de swipe machine, en er is een keuzeveld om een tipbedrag in te voeren. Dit gaat dan ook naar het personeel. Hier zijn de salarissen dan ook zodanig het deze mensen die tip nodig hebben. 10% is normal, maar niet iedereen geeft dat. Ik geef dat wanneer ik mij een verwende gast voel, daarvoor eet of drink ik tenslotte buiten de deur. Groetjes en fijn weekend Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  9. ik geef geen fooi als ik uit eten ga, puur omdat ik zelf ook een minimum uurloon heb en dus flink moet sparen voor ik uit eten ga. vind het zelf een beetje een raar systeem, want je krijgt maar in enkele beroepsgroepen wel eens een fooi, maar er zijn genoeg mensen die ook weinig verdienen en nooit eens een fooi of waardering krijgen.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Nee ik verhoog nooit het pinbedrag, want dat zien de medewerkers idd niet terug, heb zelf jaren als kok gewerkt. Als ik uit eten ga zorg ik dat ik wat kleingeld bij me heb voor de fooienpot.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Als de bediening vriendelijk is geef ik 5 %.bij pinnen geef ik contant bv 2 euro aan de serveerster/der.ik vind 5% netjes.voor verjaardagen besteed ik 15 euro aan cado s.voor grote feesten zoals bruiloften etc geef ik een cado of envelop naar de waarde van het diner, high tea, dansavond of zo.zo betaal ik wat ik ong.kost als gast.

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Bij de meeste restaurants waar ik eet gaat de pinfooi, gewoon contant in de fooien pot. En ik geef bij een goede bediening en goed eten 10%. Vind ik het minder is de fooi ook minder of helemaal niets.

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Bij pinnen zoiezo niet, en uitgaan zit er ook zoiezo hier niet ;-) dus hoef daar ook niet over na te denken, in USA is het trouwens normaal als je rond de 14-20% fooi geeft (weet ik van penpal maatje) maar daar leven ze er van hier niet, en sorry al zou ik het wel breed kunnen laten hangen... dan vind ik het om eerlijk te zijn vervelend en niet nodig om fooi te moeten geven, moeten is al een woordje waar mn nekharen van overeind gaan, en ze krijgen er ook niks van mee.
    En misschien is het ook dat ik op mijn oma haar verjaardag bij een wokrestaurant 10,- gegeven heb en achteraf hebben de meiden voro wie het was het NIET gehad. Sinds die tijd geef ik geen fooi meer.
    Dusse ik geef je groot gelijk dat je zo gehandeld hebt. Maar ik hoop ondanks dit alles dat je toch een fijne avond hebt gehad!

    Fijne avond nog
    Ruby

    BeantwoordenVerwijderen
  14. ps. en dat die meiden het "goed" voor elkaar hebben... Wees blij dat je niet bij hun binnen kan kijken, niet bij hun in het hoofd of hun financien, soms kan het perfecte zo imperfect zijn, dat jij achteraf blijer bent hoe jij het hebt als hun, want jij weet ook niet wat hun er voor moeten opgeven om, in jouw ogen, het perfecte leventje te leiden.

    Neem dat maar van me aan, ik zou met sommige die het zoooo goed voor elkaar hebben nog niet willen ruilen al kreeg ik er ik weet niet wat bij.
    Vreemdgaande echtgenoot, elke maand op de centen letten ondanks dat je het groot laat hangen, om maar niet door de mand te vallen, kinderen die wel echte etters kunnen zijn, en schulden die door eerder genoemde steeds groter worden.
    Zal niet verder gaan, maar om je een idee te geven dat niet alles is zoals het lijkt ;-)

    Dusse daarom ben ik dus blij hoe ik nu ben, alleenstaand, drie kids die misschien niet perfect zijn, maar perfect genoeg voor mij, nu pas aan het leren leven en kunnen sparen, maar gelukkig dat ik van ze kan en mag genieten, misschien niet met veel, maar veel genoeg om van hun te genieten.

    Maar ik kan begrijpen dat je dat ook allemaal wilt, maar kijk nu eens wat jij hebt, wees tevreden met wat je hebt, en je zult zien dat alles op zn tijd komt, op de momenten dat jij het niet meer verwacht.En nee op de centen letten is niet altijd leuk,maar het behoed je voor een val die je niet wilt meemaken.

    Dusse wees eens trots op jezelf, jij weet van te voren al hoe je de rest van de maand moet doen om van deze avond te genieten, jij staat op je strepen, misschien keken ze je wel zo aan, omdat zij ook eens graag gewoon zo nee wilde durven zeggen.

    Niet alles is wat het lijkt, dusse misschien ben je nu niet waar je wilt zijn, maar je bent wel zo wijs om er juist mee om te gaan!

    Ruby

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Da's wel een heel cynische reactie op mensen die het 'goed voor elkaar hebben'. Ik heb een leuk leven met prima baan en huis etc. Mijn vriend heeft een heel goede baan en daardoor kunnen we idd van leuke dingen genieten. Tot voor kort moest ik het met mn eigen salaris doen.
      Mijn vriend gaat niet vreemd. Mijn kind is geen etter. We laten het niet breed hangen. Maar we genieten wel. Je hoeft je toch ook weer niet te verontschuldigen als je wel meer verdient lijkt me.
      Ook prima als je een stap terug doet. Heb ik ook jaren gedaan als single mom, maar deze reactie is erg negatief.
      S.

      Verwijderen
  15. ik kan niet spreken voor alle horeca, maar mijn ouders hadden vroeger een cafe/restaurant. met een fooienpot. er werd bijgehouden welke dagen je gewerkt had en wat de fooi van die dag was. zo hield mijn moeder precies bij hoe hoog je bedrag aan opgebouwde fooi was en dat kon ze ieder moment dat je er om vroeg uitbetalen. ze hield dat apart. als iemand met pin betaalde en daar zat fooi bij, dan deden we de fooi cash in de fooienpot, zo uit de kassa. het totaal bedrag moest kloppen van pinbetalingen + cash in de kassa. dus op die manier kon je de fooi er cash uithalen en in de fooienpot doen. het totaal bedrag klopte dan gewoon.
    maar zoals ik al zei, geen idee hoe het er in andere horecabedrijven aan toe gaat..

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Toen ik als student in de horeca werkte werd de fooi 50/50 verdeeld, 50 voor de kok en 50 voor jou. Met de fooi erbij had ik een net uurloon.
    Als ik zelf uit eten ga, wat nog maar zelden voorkomt, geef ik 10% fooi, mits de bediening en de kwaliteit van het eten goed is uiteraard.

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Ik geef eigenlijk nooit fooi. Ik dacht dat dit in Nederland niet hoefde. Ik weet dat het in de VS wel de gewoonte is.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ik geef fooi als het eten en de bediening goed zijn, en dat komt in NL helaas niet vaak voor. In Amerika/Canada geven wij tussen de 15-18 procent als het goed is, en als het minder goed is dan 10 procent.
    Mariska

    BeantwoordenVerwijderen