Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

woensdag 8 oktober 2014

Verhogen eigen risico zorg 2015

Ik denk dat ik behoorlijk kan besparen op mijn zorgverzekering volgend jaar!
Ik neig er steeds meer naar om mijn eigen risico volgend jaar maximaal te verhogen naar 875 euro. (slik, dat klinkt als véél geld...en dat is het natuurlijk ook, maar in feite is dat het ook weer niet..)
Iedereen in Nederland heeft volgend jaar te maken met een eigen risico van 375 euro. Dat is erg veel.
Door het verplicht eigen risco te verhogen met een vrijwillig eigen risico krijg je korting op de zorgpremie en dat kan je veel geld besparen!
Ik bijvoorbeeld,  heb dit jaar geen huisarts gezien, geen fysio en geen ziekenhuis van de binnenkant. Dat is al jaren zo. Alleen de tandarts heb ik 2 keer gezien. Periodieke controles, niks geks of ernstigs.
Ik heb het hele jaar tot nu toe 0,0 euro eigen risico hoeven te betalen. Dat is natuurlijk iets om heel erg dankbaar voor te zijn en dat ben ik ook! Vorig jaar, in het jaar 2013 heb ik mijn eigen risico heel licht moeten aanspreken. Een oogzalfje van een tientje en daarnaast de anticonceptiepil met een eigen bijdrage. Zilveren Kruis Achmea vergoedde deze niet volledig. Daarom zit ik nu weer bij Zekur, die het wel volledig vergoed (en inmiddels een voorraadje pillen tot 2016 gehamsterd!)
 Ook omdat bij die aanvullende verzekering een gratis reisverzekering zat switchte ik naar Zekur. Ik verhoogde mijn eigen risico met 100 euro naar 460 euro, maar niet maximaal met 500 euro naar 860 euro. De stap was nog te groot en de buffer te klein. Ik betaal nu 101,25 per maand en krijg een korting van 4 euro p/m.

Ik wil eigenlijk  zeggen dat ik bij lange na niet aan die 360 euro eigen risico kom van dit jaar en volgend jaar ook die 375 euro niet verwacht aan te spreken. Of misschien maar een heel klein deel van dat bedrag.
Natuurlijk, een ongeluk zit in een klein hoekje en ik kan ook wat krijgen. Maar de kans dat ik opnieuw weinig tot geen zorgkosten maak schat ik veel groter in.
Het leuke is dat ik nu wel een buffertje achter de hand heb, ik kan nu wel onverwachte kosten opvangen mocht het nodig zijn.
Eigenlijk loop ik maar een  riscio van 260 euro. Ik heb het vandaag berekend. Dat viel mee, dan zijn die 875 van volgend jaar een stuk beter te overzien:

Stel je voor: ik stap over naar PMA (Possitive Mental Attitude! van Menzis)
Ik hou voor het gemak de cijfers van 2014 aan, aangezien de premie van 2015 nog niet bekend is.
Ik neem dan het maximale eigen risico van 500 euro, ik krijg daardoor een korting van 20 euro per maand op de premie, dat betekent 240 euro per jaar minder te betalen.
Dat zou voor dit jaar betekend hebben:
 860 euro eigen risico - 360 die je sowieso zou moeten betalen - 240 die je dan uitspaart op de premie = 260 euro.

Dus het risico dat ik loop door mijn eigen riscico maximaal te verhogen is 'maar' 260 euro! En de winst die ik had kunnen maken zou 240 zijn geweest...

Ik durf het denk ik wel aan! Ik neig ernaar over te stappen naar PMA vanwege de collectiviteitskorting. Ik neem dan wel een klein aanvullend pakket, het jongerenverzorg-pakket (mag ook nog als je 32 bent ;-) Dat geeft net iets meer zekerheid omdat die zorg weer buiten het eigen risico verzekerd wordt.

Ik ga vanwege de clix van  Euroclix zeker weten weer overstappen naar een andere zorgverzekering! . Zo'n overstap via euroclix levert me ook weer rond een tientje op.
Bovendien geeft PMA een bonus van 46 euro voor nieuwe verzekerden en 18 euro voor alle verzekerden. Hopen dat ze dat in 2015 ook doen.
Mensen die nú verzekerd zijn bij PMA: die bonus moet je zelf aanvragen vanaf 1 november. Niet vergeten dus!


14 opmerkingen:

 1. Ik heb al 2 jaar het maximale eigen risico voor mezelf en heb het er nu dus uit, als ik niks krijg in de vorm van een gebroken been of erger in deze laatste maanden van dit jaar! Ik hoop op nog een paar jaar zonder extra kosten, zodat het me ook echt wat heeft opgeleverd! Voor mijn man bekijken we dit jaar ook of het een risico is wat we aandurven. Dochter doet het ook al 2 jaar en is dus ook al uit de kosten/heeft zoveel bespaard dat ze zonder het te voelen een extra eigen risico kan betalen. Fijn voor portemonnee en voor de gezondheid natuurlijk! We mogen in onze handjes knijpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Volgens mij kan het niet uit als je vervolgens het maximale eigen risico verbruikt. Ik heb altijd veel meer kosten dan het verplichte eigen risico.
  Fijn dat het voor jou wel kan! Mijn dochters nemen ook een maximaal eigen risico.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij zaten er vorig jaar ook aan te denken om voor Sander het eigen risico omhoog te doen, maar we zijn blij dat we dat niet hebben gedaan. Al zit hij nu nog niet aan de €360, maar dat komt omdat het ziekenhuis niet zo snel is met de kosten declareren. Wij zijn dus blij dat we het niet hebben gedaan... En Sander was ook echt nooit ziek.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wij hebben ditmjaar ook voor de maximale eigenrisico gekozen.
  Helaas werd ik dus halve wege het jaar ziek en zat regelmatig in het ziekenhuis bij div.specialisten. Nou de rekeningen stromen binnen.... Ik had het bedrag van de eigen risico op een aparte rekening gezet. Dus geen probleem. Maar toch.....

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Een voorraadje pillen tot 2016... Zijn ze tegen die tijd niet over de datum? Daar zou ik mee uitkijken, gezien waar je ze voor gebruikt...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zit er al jaren, wel met aanvullende verzekering. Bevalt goed, allleen vergoeden ze soms weer andere dingen wel/niet. Daar moet je even goed naar kijken. Gewichtsconsulenten bv niet.

  Heb ook het hoogste eigen risico.
  Je kunt ook nog punten sparen op Samen Gezond via PMA. Gaat best snel, die kun je inwisselen voor bv een box fruit. weegschaal oid wat met gezondheid te maken heeft.
  En in november iid een extra, bij ons 2 x 18 euro. Wel even aanvragen
  gr Nelle

  Succes

  BeantwoordenVerwijderen
 7. In mijn gemeente kunnen mensen die een inkomen hebben tot 130% van het minimum een verzekering afsluiten waarbij ze geen ER hebben en veel goedkoper uit zijn. Hoe zuur is dat als je er net boven zit maar ja, ze moeten ergens een grens leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Mijn man had ook hoogst eigen risico. Hij had al jaren nooit iets de huisarts kende hem niet eens!. Maar ja in augustus kreeg hij een hartstilstand door een hartinfarct. hij is toen gedotterd en heeft een stent gekregen. Gelukkig is het allemaal goed gekomen met hem. hij krijgt nog hartrevalidatie en heeft veel medicijnen. Ook heeft hij ergo-therapie gehad in het ziekenhuis. Maar als hij verzekerd was geweest via zekur(internetverzekering van unive) dan had hij hier veel niet van vergoed gekregen en nu we gewoon verzekerd waren via unive krijgt hij alles op het eigen risico na natuurlijk vergoed. Dus lees heel goed na wat wel en niet vergoed wordt. De ambulance is alleen al €795, 00 En daar zijn er twee van geweest 's nachts. Dus kijk goed na of je de ziekenhuizen in de buurt wel vergoed krijgt zeker als je een internet verzekering afsluit. Als je het eigen risico apart kunt zetten en houden en eigenlijk nooit wat hebt zou ik dat wel doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Klopt wat je zegt dat zekur niet met alle ziekenhuizen afspraken heeft. Een vriendin van me moest bevallen in een ander ziekenhuis dan haar voorkeur had, tevens de dichtsbijzijnde. Heel jammer. Door goede research en alles van te voren te lezen kun je dat ook weten. Zekur vergoed ook veel wat een andere verzekering weer niet doet, zoals de pil volledig. Het is dan ook meer een jongerenverzekering.
   Ik zou het trouwens ook niet meer durven om boven een bepaalde leeftijd m'n eigen risico omhoog te gaan gooien.
   Nu kan dat wel en het geld dat ik zo maandelijks bespaar zet ik op de spaarrekening, bovendien heb ik een potje achter de hand.
   Fijn dat het met je mand weer goed gaat!

   Verwijderen
  2. Dank je, klopt inderdaad dat je het goed moet doorlezen, ik ben blij dat ik dat wel gedaan had. Mijn man is nog maar 43 dus nog niet zo oud dus. Maar het eigen risico stond gelukkig apart op onze zorgrekening en als je dat ook kunt doen. Vind ik dat je het kunt wagen om een hoger eigen risico te nemen. succes met kiezen.

   Verwijderen
 9. Ik overweeg hetzelfde. En dan zet ik dat hoge bedrag op een spaarrekening. Zo heb ik het wel achter de hand, als het nodig mocht zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij overwegen het ook, net als de aanvullende verzekering voor tandarts en fysio er uit te gooien. (zitten collectief bij Menzis, pakket 'Budget Bewust') Dat kan in totaal meer dan 60 euro per maand opleveren aan besparing. Geen van allen hebben we de laatste tijd noemenswaardige kosten gehad. Eerst nog even over nadenken en tzt de nieuwe tarieven en vergoedingen eens op een rijtje zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. wij hebben het ook sinds dit jaar of vorig jaar. maximaal eigen risico . het kan alleen uit als je idd verwacht weinig zorgkosten te maken. als je al weet dat je veel zorgkosten hebt is het veel duurder idd. en het alleen doen als je het op kan vangen als je het uiteindelijk wel nodig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mochten er nog wat centen over zijn, dan kun je ook nog overwegen om de premie voor de basis en eventuele aanvullende zorgverzekering, per 1/2 of heel jaar te betalen. In de regel krijg je dan ook, op jaarbasis, een paar tientjes korting.

  De rente op de spaarrekening is niet zo hoog, dus een korting is dan meegenomen.

  BeantwoordenVerwijderen