dinsdag 9 september 2014

Basisinkomen, een nieuw mensenrecht?

In deze economisch slechte tijd gaan er behoorlijk veel stemmen op voor de invoering van een zogeheten basisinkomen voor iedereen gelijk!
Volgende week, van 15 tot 21 september is het de week van het basisinkomen.

Wat is het?
Een basisinkomen is een vast bedrag per maand dat zonder voorwaarden door de overheid aan alle volwassen burgers wordt verstrekt: een onvoorwaardelijk basisinkomen van rond 1500 euro. Het is een bedrag waarvan je zonder luxe kunt rondkomen. Je mag daarnaast zoveel verdienen als je wilt.

Waarom?
De voornaamste reden is, dat er steeds minder banen zijn. Dat komt door technische innovatie en ‎automatisering: we kunnen steeds meer doen met steeds minder mensen. Het wordt dus steeds ‎moeilijker om iedereen aan het werk te helpen. Daar zouden we blij mee moeten zijn: we krijgen ‎steeds meer vrije tijd. Maar in plaats daarvan geeft de overheid veel geld uit aan het scheppen van ‎onnodige banen. Legers dure ambtenaren zijn nodig om de legers werklozen naar werk te ‎begeleiden en te controleren. Intussen zucht onze planeet onder de groeidwang van onze ‎economie, en zuchten we zelf onder de stress omdat we te hard werken en te weinig tijd hebben ‎voor elkaar. Een basisinkomen geeft ons en onze planeet de rust en de ruimte die we nodig ‎hebben. Het zorgt bovendien voor welvaartsverdeling: de armen worden verlost van de constante ‎worsteling om in hun levensonderhoud te voorzien, en kunnen hun positie gaan verbeteren. ‎Uiteindelijk zal dat de economie alleen maar ten goede komen. Je kunt beter burgers subsidiëren ‎dan banken!
Is een basisinkomen politiek haalbaar?Het basisinkomen is zeker politiek haalbaar! In de jaren 70 stond het al op de agenda van een aantal politieke partijen in Nederland (PPR en D66). Het huidige systeem bereikt duidelijk niet de juiste mensen, is ineffectief en ongelooflijk duur. Daarnaast biedt het geen oplossingen voor werkloosheid en toenemende armoede. Naarmate het draagvlak voor het basisinkomen onder de Nederlandse bevolking toeneemt, wordt het voor politieke partijen steeds interessanter – en noodzakelijker – om het onderwerp in hun programma op te nemen. De grootste zorg voor politieke partijen is namelijk het winnen van de eerstvolgende verkiezingen. De groeiende groep teleurgestelde mensen die zich afkeren van de politiek zullen weer gaan stemmen op het moment dat een politieke partij een positieve toekomstvisie uitdraagt in de vorm van het basisinkomen.

Heel veel vragen over en antwoorden op het basisinkomen lees je op deze website

Zelf ben ik een voorstander voor de invoering van het basisinkomen.

Je krijgt dan een eerlijker Nederland. Bovendien veel minder stress, meer keuzevrijheid. Mensen kunnen hun dromen najagen. Vrouwen bijvoorbeeld, nemen in onze samenleving nog steeds de meeste zorgtaken op zich. Het zorgen voor ‎anderen wordt echter vaak niet gezien als ‘echt werk’, hoe belangrijk en noodzakelijk het ook is, ‎omdat het onbetaald werk is. Ook na een scheiding ‎ben je als vrouw nog steeds slecht af als je geen eigen inkomen hebt. Het basisinkomen geeft ‎vrouwen dus een grotere vrijheid en zelfbeschikking. 

Zo las ik dat er in Canada, decennia geleden, praktijkexperimenten zijn gedaan. In een Canadees dorp kreeg elk van de 13.000 inwoners maandelijks een basisinkomen, vier jaar lang, en de resultaten waren heel goed: mensen stopten niet met werken zoals critice vreesden, maar gingen wel terug naar school, ze ontwikkelden zich. En hun gezondheid werd beter; de zorgconsumptie nam af met 10 procent. Ook in minder welvarende landen zoals India zijn experimenten gedaan, en ook daar was het effect gunstig.

Lijkt het jou wat, de invoering van het Basisinkomen?



11 opmerkingen:

  1. Doe maar, stop ik meteen met werken en ga alleen nog vrijwilligerswerk doen. Het is voor mij een fikse salarisverhoging. ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja van mij mag het ook. Ik heb dan ruim 400 (!) euro per maand meer te besteden, en van dat geld zou ik een studie gaan volgen zodat ik als de studie afgerond is, kan werken in het werk wat ik nu als vrijwilliger doe (kinderen met een rugzakje helpen op de basisschool)
    Femke

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Reacties
    1. Zie onder ander: http://www.nieuw-nederland.nu/wiki/themas/basisinkomen/hoe-financieren-wij-het-basisinkomen/

      Verwijderen
  4. Of het uitvoerbaar is dat laat ik in het midden, maar mocht het er komen dan ga ik zeker minder (betaald) werken en nog meer vrijwilligerswerk doen dan nu (vanwege tijdgebrek).

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Van mij mag het hoor. Maar het lijkt mij haast onmogelijk. Dan moeten volgens mij alle regels van de economie zoals we die nu kennen op de schop. Dat doe je niet even met een wetsvoorstelletje en verkiezingen.
    Groet, Lilian

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als het zou kunnen: graag. Ons gezamenlijke inkomen zou bijna verdubbelen daardoor. Het lijkt me heerlijk, voorlopig geen financiële zorgen of dingen. Wel vraag ik me ook af hoe haalbaar het is.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoe gaat dat gefinancierd worden?
    Straks zijn er geen betaalde banen meer, die worden dan
    allemaal ingevuld door vrijwilligers.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Als ik de website lees is er een hoog gehalte aan luchtfietserij. Ik ben bang dat iedereen die nu per maand iets meer verdient dankzij hard werken heel snel het land uitgaat als dit plan zou doorgaan

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Interessant artikel! Dat experiment in Canada ga ik eens opzoeken.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Van mij zou het mogen, maar dan zou ik er wel een tegenpresatie voor verlangen. BV 8 uur per week vrijwilligerswerk naar eigen keuze in te vullen. Dat zou ik heel redelijk vinden. Volgens mij zijn ze nu in Groningen aan het experimenteren.

    BeantwoordenVerwijderen