Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

vrijdag 12 september 2014

Prinsjesdag; wat verandert er in jouw portemonnee?

Hoewel het nog een paar dagen duurt voordat het Prinsjesdag is, lekken de eerste kabinetsplannen voor volgend jaar al uit. Wat verandert er? 

  Belastingen

  Een meevaller voor iedere belastingbetaler: het tarief in de eerste schijf gaat met 0,25 procentpunt omlaag. Over de eerste 16.645 euro die u volgend jaar verdient, hoeft u dus minder belasting te betalen.
  Dat lijkt gunstig, maar per saldo gaat de belasting omhoog. Dit jaar werd het belastingtarief in de eerste schijf namelijk met 0,75 procentpunt verlaagd. Die maatregel loopt dit jaar af, en het kabinet heeft te weinig geld beschikbaar om dat tarief nog eens met een zelfde percentage omlaag te schroeven. Kruimelwerk,vinden economen.
  In april was al afgesproken dat de arbeidskorting omhoog gaat. Dat is een korting op belasting voor iedereen die werkt. Voor hogere inkomens wordt die korting minder snel afgebouwd dan eerder afgesproken. Mensen die tussen de 40.000 en 100.000 euro per jaar verdienen, gaan er op vooruit.

  Koopkracht

  Gemiddeld gaan Nederlanders er volgens uitgelekte Prinsjesdagstukken er met 0,5 procent op vooruit. De afgelopen jaren is de koopkracht alleen maar gedaald.

  Autorijden

  Het mes gaat in belastingvoordelen voor zuinige auto's. Er komen meer tarieven voor verschillende typen auto's en de bijtelling voor lease-auto's gaat op de schop. Zo verdwijnt naar verluidt de regeling van 14 procent bijtelling voor auto's die weinig co2 uitstoten.

  Senioren

  Een tegenvaller voor senioren. De belastingen voor ouderen gaan vanaf 2016 omhoog. Ook stijgt hun zorgpremie dan met 1 procent.

  Huis

  Goed nieuws voor mensen die hun huis willen uitbreiden of opknappen. Het lage btw-tarief op een verbouwing of renovatie, in maart 2013 ingevoerd om de mensen aan te moedigen in hun huis te investeren, blijft gelden tot juli volgend jaar.

  Schenken

  Gulle rijken hoeven niet te rekenen op nog een jaar belastingvrij 100.000 euro schenken, die in een huis gestoken moet worden. Volgens Staatssecretaris Wiebes zou het verlengen van de maatregel de woningmarkt verstoren.
  De grens voor belastingvrij schenken gaat dus weer omlaag naar 2.092 euro per jaar. Als u aan uw kind schenkt, is die grens normaal gesproken 5.229 euro per jaar. Tenzij uw kind tussen de 18 en 40 is, dan mag u éénmalig 25.096 euro belastingvrij schenken. Die grens is opgehoogd tot 52.281 voor kinderen tussen de 18 en 40 jaar, als zij daarvan een dure studie betalen of het geld in hun huis steken.

  Zorgpremie

  Zorg wordt duurder. De zorgpremie gaat naar verwachting met meer dan 100 euro per jaar omhoog. Volwassenen betalen dan 1215 euro per jaar voor hun zorgverzekering. Dit bedrag kan overigens per zorgverzekeraar hoger of lager uitpakken, het kabinet geeft alleen een richtlijn.
  Enkele verzekeraars hebben al beloofd dat een deel van hun winst naar een lagere premie voor volgend jaar gaat. Naar verwachting gaat ook het eigen risico omhoog.

  Bron: Telegraaf

  2 opmerkingen:

  1. Die gouden koets mag dan wel weer van stal komen, ik krijg hier niet echt een "gouden" gevoel van vooruitgang van ...

   BeantwoordenVerwijderen
  2. en naar verwachting gaan ze ook nog eens met de huurtoeslag aan de gang, leuk voor de huurders die graag naar een goedkopere huurwoning willen om zo minder huurtoeslag nodig te hebben,maar ja waar haal je een goedkopere huurwoning vandaan? hoe bedoel je we gaan er op vooruit in koopkracht, hogere zorgpremie, lagere huurtoeslag , hoger eigen risico !!!! baal altijd behoorlijk van dat voorschotelen van positieve berichten terwijl de meeste mensen gewoon weer moeten inleveren

   BeantwoordenVerwijderen