Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zondag 3 augustus 2014

Sparen bij AH

Een leuke manier om wat extra geld bij te verdienen vind ik het sparen van koopzegels. Het is een soort sparen waarbij je niet tot het eind van het jaar hoeft te wachten tot je rente ontvangt….
Eindelijk heb ik afgelopen vrijdag mijn boekje ingewisseld en er 52 euro voor ontvangen! Ik heb het direct gestort bij de bank en op de spaarrekening gezet. Dat voelt goed! 
Hoe werkt het?
Bij de Albert Heijn kun je zegels sparen bij al je aankopen. Bij elke euro die je uitgeeft kun je een zegel van 10 cent erbij kopen. Zodra je boekje vol zit (je moet dan 490 zegels hebben) kun je ze inleveren. Je krijgt voor een vol spaarboekje 52 euro, dus 3 euro extra. Dit is iets meer dan 6% rente dat je ontvangt! Er is geen enkele spaarrekening in Nederland die zo’n hoge rente aanbiedt.
Ik heb er dan wel een aantal maanden over gedaan. Dat komt omdat ik alleen ben en natuurlijk veel minder geld kwijt ben aan boodschappen dan een echtpaar of gezin. Daarbij haal ik niet al mijn boodschappen bij de AH, al is het wel mijn favoriete winkel. Omdat ik vrij prijsbewust ben geworden ga ik ook geregeld naar andere supermarkten.
Toch is het een leuke manier van sparen, ik ga ermee door! Er ligt alweer een nieuw zegelboekje in de la.

14 opmerkingen:

 1. de winst van de AH is als je je zegeltjes kwijtraakt of in de la laat liggen......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik spaar sinds kort ook deze zegels. Het gaat inderdaad niet hard als je alleen bent en niet al je boodschappen bij A.ppie doet maar het is wel een leuk spaarpotje.
  Natuurlijk doet A.ppie er goede zaken mee: de klanten geven geld uit dat pas (soms veel) later met rente geïnd gaat worden. In de tussentijd gaat A.ppie zélf met dat geld aan 't werk, neem ik aan. Neemt niet weg dat ik het toch een leuk systeem vind. Want inderdaad, 6% rente krijg je nergens anders.
  Daarbij voel ik het niet direct in m'n portemonnee als ik zegels bijkoop maar is € 52 ineens ontvangen wél heel voelbaar! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Toen ik nog in Nederland woonde spaarde ik ook altijd de AH zegels. Veel mensen sparen de boekjes het hele jaar op, maar je kunt ze beter direct inleveren en het geld op je spaarrekening zetten. Dan krijg je er gelijk weer rente over.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik spaar ze niet. Ik vind het voor mij alleen niet de moeite. Je moet eerst voor €490,00 boodschappen doen. Ik doe daar bij AH denk ik een jaar over. Ik heb een groentetuin en verder koop ik veel bij de natuurvoedingswinkel. Ik weet ook dat 6% rente op een jaar nog steeds aantrekkelijk is maar ik vind het voor 1 kaart per jaar te veel gedoe. Mascha

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb net mijn derde boekje volgemaakt. Ga ze volgende week inleveren en stop er dan mee. Ik doe namelijk mijn boodschappen bijna niet meer bij albert. Ik ga tegenwoordig naar de h.oogvliet waar ze precies hetzelfde systeem hanteren alleen dan digitaal op de klantenkaart en de boodschappen zijn vele malen goedkopere. A merken maar ook de huismerken zijn goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik doe dit al jaaaaren, maar ben dan ook ouder dan jij. Ik vind het altijd een heerlijk idee dat ik zo'n boekje achter de hand heb. Ik stort het niet op een rekening maar bewaar het. In het verleden haalde ik plm 2 soms 3 boekjes per jaar omdat we toen nog met zijn vieren waren. En ik haal maar een klein deel bij de AH, alleen de bonus of speciale dingen. Ik zorg dat ik er altijd twee heb liggen. Eentje voor noodgevallen (in het verleden) en eentje om in de decembermaand bij de feestdagen te leggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik doe dit ook al jaren en zo tikt het toch nog lekker aan en wordt het bij ons vaak gebruikt voor iets extra's of vakantie.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik heb dit altijd gedaan maar sinds de zelfscan er is en we die altijd gebruiken voor de weekboodschappen die we bij Appie doen omdat dit zoveel sneller gaat (doen hier niet alle boodschappen), toch niet zo handig dus ondertussen geen boekjes meer.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Voor mij is het mijn geheime spaarpotje en ik heb er al vaak 'brandjes' bij of een kind of mijzelf mee kunnen blussen. Ik doe er wel lang over, want zoveel boodschappen heb ik niet meer in mijn eentje en met een veul kleiner boodschappenbudget, maar ik blijf het leuk vinden.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik gebruik de 52 euro om de 13e week per kwartaal door te komen. Het salaris moet namelijk 1x per kwartaal voor 5 weken gebruikt worden. Het gaat nu wat minder snel, want ik ga tegenwoordig veel liever naar de Plus. Heeft ook zegels trouwens.
  Groet,
  Mara

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Mara, wat ik vaak doe met de dertiende week is hem doorknippen. Ik kijk per kwartaal hoe de weken vallen, en dan haal ik bv de helft van het huishoudgeld voor die ene week nét voor het eind van de maand, en de andere helft als de nieuwe maand begint. Dan verdeel ik de lasten over 2 maanden. Of je zou het huishoudgeld voor die ene week in drie kunnen splitsen en de eerste en de tweede maand dat deel reserveren. Dan valt in je derde maand met de dertiende week ook éénderde van die week. Niet bemoeizuchtig bedoeld hoor, alleen een idee en een voorbeeld hoe ik er mee om ga.

   Verwijderen
 11. Een goede tip! Ik koop niet zo heel veel bij de AH, maar zegeltjes sparen levert wel wat op. Ik heb in het verleden wel gespaard, ik herinner mij nog dat mijn dochters het zegeltjes plakken zo leuk vonden. Ik moet er misschien maar weer eens mee beginnen. Ik zal eens uitrekenen hoeveel ik per jaar bij de AH uitgeef, dus hoe lang het duurt voordat ik een zegelboekje vol heb.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb het nagerekend, ik geef ca 1200 euro per jaar uit bij de AH. Alleen voor hele euro's kun je zegeltjes kopen, dus waarschijnlijk kom ik op bijna 2 volle kaarten per jaar = 6 euro rente.

   Verwijderen
 12. Bij Plus gaat het langzamer maar maak je 50% winst! Per uitgegeven euro kun je een zegel voor 2 cent kopen. Een kaart is na 200 zegels vol. Je hebt dan 4 euro voor de zegels betaald, maar krijgt er 6 euro voor terug. Ik doe vrijwel al mijn boodschappen bij Plus en spaar de kaarten (en statiegeldbonnetjes) op voor de zomervakantie en de decemberfeesten

  Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen