Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zondag 27 juli 2014

Gat in de hand.

Wat ik graag op zaterdagochtend doe (want dan is het nog vrij rustig) is de stad in gaan, beetje rondneuzen en alleen het hoognodige kopen, zoals boodschappen en verzorgingsproducten bij de goedkoopste drogist.
Ik kan slecht het hele weekend in huis doorbrengen. Ik ga er graag op uit. De stad in ga ik het liefst alleen, dat vind ik het prettigst.
Gisteren ging ik eerst naar de bibliotheek. Ik hou erg van lezen en zocht een paar leuke, spirituele boeken uit en een tijdschrift. Ik ben zelf geen lid van de bieb, maar haal boeken op moeders pasje. Is totaal niet handig overigens. Volgend jaar toch maar zelf lid worden van de bieb! Ik ga nu nog geen lidmaatschap aan, omdat ik nog zo'n 5 maanden vastzit aan een abonnement op de leesmap. Die ga ik dan opzeggen. De leesmap kost me iedere maand € 18,40. De bibliotheek zal me jaarlijks € 47,00 kosten, dat is omgerekend € 3,90 per maand, tel uit je winst! Dan kan ik onbeperkt boeken en tijdschriften lezen.
Ik snap ook niet goed waarom ik overstag ben gegaan, toen met de leesmap. Waarschijnlijk door de mooie kofferset die ik cadeau heb gekregen. Toch vind ik het achteraf bekeken het geld niet waard.
Ik doe nog ietsje te vaak domme dingen met mijn geld.
Zo ook gisteren!
Ik ging nog even de Action binnen voor een cadeaukaart voor een verjaardag. En bij de Action zag ik weer zulke leuke, goedkope prulletjes en spulletjes. Voor in huis en op 't balkon. En ook nog een heel leuk dekbedovertrek (ook niet nodig) die precies matcht met mijn slaapkamer en dan tik aan de kassa ruim 30 euro af.
Toen ook nog bij de Gamma en Kwantum geweest voor een tuinschilderij, een buitenklok en bloembakken. Want ja, het hek was toch al van de dam. Haha. Kan er nou ook wel weer om lachen. Maar het was niet de bedoeling en het waren wel mijn spaarcenten, die ik gelijk weer met internetbankieren moest terughalen naar mijn betaalrekening. Gewoon een gevalletje jammer, moet ik helaas concluderen.

Dan rij ik terug met de auto en probeer het voor mezelf goed te praten "Maar Juul, je rookt niet, je drinkt niet, je hebt geen huisdieren en je hebt (bijna) vakantie! En je leeft nú, wie weet of je morgen nog bestaat. Je had ook wel in dat vliegtuig kunnen zitten."

Hoe tegenstrijdig kan je zijn! het gaat de laatste tijd goed met sparen en een buffer opbouwen. Daar doe ik elke dag m'n best voor. Ik haal boodschappen bij verschillende supermarkten om goedkoper uit te zijn. Ik weet op de cent nauwkeurig welk bedrag er omstreeks welke datum van mijn rekening af word geschreven. Ik lees en zoek alle info om zo min mogelijk uit te geven. Dan ben ik bijna een echte vrek. Maar aan de andere kant kan ik dus zó van de een op het andere moment omslaan. En dan lijkt het wel of ik een gat in m'n hand heb.

Nu besloten heel erg te genieten van mijn nieuwe spulletjes en niet meer te balen omdat ik over de schreef ben gegaan. Dit waren niet ingecalculeerde uitgaven, daar hou ik niet zo van. Ik wil eigenlijk geen controleverlies.
 Het dekbedovertrek is al gewassen en hangt te drogen. Dus vanavond een heerlijk schoon en nieuw bedje! Mijn balkon ga ik mooi maken als het niet meer zo regent. Alles is hier nog nat.

Fijne zondag!

13 opmerkingen:

 1. Zolang je hier geen gewoonte van maakt gewoon lekker van genieten.
  Ik merk dat ik in de zomer altijd makkelijker ben met uitgeven dan in de winter. De zomer moet gevierd worden;-]]
  groet Linda

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Soms moet je jezelf gewoon even schandalig verwennen. En je had het geld ervoor liggen. Als je geen geld hebt en je koopt het dan toch dan ben je verkeerd bezig. In jouw geval is er dus niets aan de hand.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je had het natuurlijk terug kunnen brengen. Al die redenen die je noemt zijn nou precies de dingen die we tegen onszelf zeggen om onszelf te rechtvaardigen en te foppen. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Boeken op je moeders pas zetten is trouwens verboden.
  Pas maaropzoeken hier in de bieb controleerden ze pas geleden je identiteit met de pas. En de boete is niet mals...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik gebruik vaak de pas van mijn zoon [gratis] niemand kan je wat maken als je zegt dat je ze voor moeder/zoon enz. uitzoekt.

   Verwijderen
 5. Daarom ga ik, als ik zie dat ik er geen budget voor heb, niet naar de stad. Want de verleidingen liggen op de loer en het is vooral in winkels waar het allemaal zo goedkoop is, waar je de meeste lekkage in je budget ervaart. Maar al die kleine bedragen maken toch weer een vervelend gat.
  Wel ga ik dan kijken hoe ik een alternatief kan krijgen voor wat ik denk wat ik echt hebben moet (vaak erover nadenkend kom ik al tot de conclusie dat ik niets nodig heb; wel veel wil).
  En in mijn budget een potje zakgeld meenemen, wat opmag aan dit soort ongein.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik heb de afgelopen jaren flink gespaard en bijna niets uitgegeven, maar toch vind ik het leuk om eens wat uit te geven. nu ging mijn dochter in maart op zichzelf wonen en heeft niet zoveel geld, dus ik ging helemaal los, een vloer, een wasmachine , een oventje en nog een flink aantal losse spulletjes, aan de ene kant heel leuk vooral omdat zij er zo vreselijk blij mee is ,al is ze met de oude spulletjes die ook nog mee verhuisden net zo blij,aan de andere kant zie ik nu een gapend gat in mijn buffer en daar heb ik toch ook heel veel moeite mee , dus nu eerst weer eens flink sparen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Fijn dat je dat kan doen voor je dochter dit ben ik ook van plan om voor mijn zoon te doen.

   Verwijderen
 7. ach eens in de zoveel tijd moet kunnen ik was gisteren ook in de stad te vinden en het was echt een moeilijk , ik moet een cadeautje voor mijn nichtje van bijna 3 maar al die borden met Sale op zo verleidelijk lokkertjes , maar heb alleen een nieuwe kam die wilde ik en een doekje voor mijn bril en een rok die rok was eigenlijk niet nodig maar wel fijn en lang genoeg ! , maar nog geen cadeau voor mijn nichtje donderdag in herhaling maar proberen wel goed t bedenk helaas met mijn nieuwe sandalen ook een miskopen gedaan nu maar drie paar te koop gezet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je kunt misschien sommige dingen nog terugbrengen... Niet leuk, maar misschien wel beter voor je portemonnee.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik heb er een sport van gemaakt om de dingen die ik leuk vind voor in huis of tuin op te zoeken in de kringloop of op een rommelmarkt , zo vond ik vorige week een zinken gieter die ik al heel lang wilde op een rommelmarkt voor 10 euro , heel wat goedkoper dan in de winkel. je staat er versteld van hoeveel van die action of ikea spulletjes je een tijd later op een rommelmarkt of in de kringloop terugvind voor maar een fractie van de prijs en soms met de verpakking er nog om heen. op deze manier kun je toch lekker shoppen ,maar kost het je bijna niets

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Oké, 't was misschien niet nodig geweest om zo uit de band te springen maar je hoeft er geen boterham minder om te eten en je geniet wél van wat je gekocht hebt. 't Zou veel erger zijn als je dingen gekocht had die je vervolgens in een kast smeet om nooit meer te gebruiken.
  Je hebt inzicht in je inkomsten en uitgaven, houdt het allemaal goed in de gaten en ja, soms verlies je de controle eventjes een klein beetje. De boog kan niet altijd gespannen staan en over 't algemeen doe je het volgens mij heel goed!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Soms moet je jezelf ook wel eens wat toestaan! En die dekbedhoes klinkt erg leuk! Geniet er van!

  BeantwoordenVerwijderen