Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

maandag 17 maart 2014

Extraatje voor minima.

Het komt er gelukkig toch aan! Ik dacht even blij te zijn gemaakt met een dooie mus (nou ja, blij gemaakt....door die lastenverzwaring is het voor velen gewoon nodig) maar ik las zojuist onderstaand bericht op de website van de telegraaf. Fijn voor deze minima en alle minima met mij.

Akkoord over extraatje voor minima

DEN HAAG - De laagste inkomensgroepen krijgen dit jaar een extraatje. Een echtpaar krijgt eenmalig honderd euro, een alleenstaande ouder negentig euro en een alleenstaande zeventig euro. Staatssecretaris Jetta Klijnsma van Sociale Zaken heeft maandag overeenstemming bereikt met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten over de uitvoering van deze maatregel.

Jetta KlijnsmaFoto: ANP
Het wetsvoorstel waarin het extraatje wordt geregeld, gaat nu voor advies naar de Raad van State. In de begroting voor 2014 is daar 70 miljoen voor gereserveerd.
Het extraatje is bedoeld voor bijstandsgerechtigden. Gemeenten krijgen daarnaast de mogelijkheid om mensen van boven de 21, met een inkomen van maximaal 110 procent van het sociaal minimum, een tegemoetkoming te geven. Dat betekent dat naast mensen met een uitkering ook werkenden met een laag inkomen in aanmerking kunnen komen

25 opmerkingen:

 1. Ik gun een ieder een extraatje, maar had toch bij dit bericht het idee dat het zo weinig oplost en wel heel veel kost. Ik ben toch bang dat dit extraatje niet gebruikt gaat worden voor achterstallige rekeningen. Voor twee volwassenen is het bedrag 100, voor allenstaande ouder 90. Is het niet beter om eventuele achterstallige betalingen mee te doen? En degene die geen achterstand heft (nog), die kan het dan zelf investeren in de aanschaf van iets wat fijn en/of nodig is

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Leuk, dus degene met 111% kan weer de pot op. Al jaren zit ik drie euro per jaar boven de 110% en laat daar nu niets aan te doen zijn..
  Wat die drie euro per jaar mij kosten?
  Allereerst de kwijtschelding van gemeente en waterschap. Ruim 600 euro per jaar. Daarnaast mag ik niet In de gemeentelijke verzekering . Nog eens 500 euro. En oja, geen scf, geen bijstandpas, geen uitdeelkaarten en nu ook geen bonus. Ik ben al met al net geen1600 euro slechter af. Nog een jaar en dan, eindelijk niet langer in de ww., maar eindelijk in de bijstand. En dan maak ik ieder jaar winst! Wel bijna 1600 euro. En als mijn wasmachines het alsjeblieft pas over 13 maanden wil begeven, vraag ik daar bijzondere bijstand voor.

  Petra

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Winst???? Je bent het waarschijnljk niet maar door je tekst zo te formuleren kom je op mij wel wat dubieus over. Een uitkering is is niet in ieder land gewoon. Ik verdien ook niet veel en heb ook ergens recht op. Recht op hebben is ook raar en ze moeten ergens de grens leggen. Wees blij dat je ergens woont waar je tenminste nog een uitkering krijgt... Van dit soort reacties breekt echt mijn klomp....

   Verwijderen
 3. Nou Petra, gefeliciteerd dat je over een jaar in de bijstand mag komen. JE denkt dat dat zo leuk is, nou vergis je niet! Als je wasmachine stuk gaat krijg je heus geen nieuwe, de bijzondere bijstand daarvoor is een lening die je van je uitkering (alleenstaande = 900 euro) terug moet betalen. De gemeentelijke verzekering is maar 2% korting, en soms kun je gewoon via een ander collectief goedkoper verzekerd zijn. En wat denk je van het "girogluren". Maar jij hebt er zin in zo te lezen. Veel plezier dan met je winst! Echt ik vind je reactie oerdom, maar goed......

  Groet Koos Werkeloos

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 100 euro verdeeld over 12 maanden = 8,33 euro per maand voor een echtpaar (met eventuele kinderen, neem ik aan)
  Kijk, daar heb je dus echt wat aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nou...lekkere positieve reacties weer zeg! Ik heb zelf ook in de bijstand gezeten en ik ontving 100 euro als alleenstaande ouder. Ik was er op dat moment ontzettend blij mee, ik ontving het in de maand december....Dus het is zeer zeker welkom op het moment van het uitkeren ervan!!
  Geniet lekker van het bedrag wat je krijgt, of je het nu spaart of een openstaande rekening van betaald...het is voor jou omdat je er recht op hebt....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Boukje, wat ik probeerde te zeggen is dat ik het schandelijk vind om mensen met zo'n laag inkomen af te schepen met zo'n schamel bedrag!
   Petra: je kunt ook gedeeltelijke kwijtschelding krijgen bij een relatief laag inkomen!

   Verwijderen
 6. wanneer komt het eigenlijk ik kijk er halsrijkend naar uit. jammer dat je er nergens kunt lezen wanneer het komt.
  voor mij is het 70 euro geloof ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ..en hoe krijg je het, als je bijv. zoals ik helemaal geen inkomen hebt?
  Ben benieuwd. Julia

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja .... je kunt ook op bed gaan liggen wachten Julia of voor de tv liggen en hopen dat je 2 miljoen wint door te kijken en af te wachten.
   Benieuwd waarop of waar naar?? Antwoorden moet je zelf zoeken meissie.

   Verwijderen
 8. Petra, heb jij de voorwaarden van zo'n gemeentelijke verzekering wel eens doorgespit? Ik was slechter af, als in de gewone verzekering. Ik heb lange tijd tandheelkundige kosten, zoals een beugel en een kaakcorrectie, gehad. Deze werden door het CZ volledig vergoed. Die gemeentelijke verzekering had datzelfde traject nooit goedgekeurd. Ik heb Bijstand en geloof me, ik ben blij dat ik gewoon verzekerd ben.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Heej, ik kwam je blog vandaag tegen en ga je volgen :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. http://www.stichtingclip.nl/html/nieuwsbrief/nr95/leesmeer01.php
  het extraatje komt er aan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tja wat zullen we van die Klijnsma zeggen he??
   Geen drol beter dan al die "bloedzuigers" of geldzuigers in de politiek ..... hoe meer ze op tv grijnzen des te beter gaat het ze ...... hahhaha ...... Apenheul is leuker om naar te kijken!!!

   Verwijderen
 11. Het is toch een afschepertje mensen die 70 euro. Leef al jaren noodgedwongen van een bijstandsuitkering. Het gekibbel om dat aalmoesje duurt nu al maanden lang voort. De heren bij de staatsbank ABN zijn er sneller uit.
  Met zijn allen 20 procent (!!) salarisverhoging wat bij een laag aangehouden salaris van 2 ton per jaar toch een extraatje van 40.000 euro op de bank brengt. De top zou er dan 70.000 euro bijkrijgen bovenop het toch al exhorbitant hoge salaris.

  We zouden die 70 euro die ons toebedeeld is eigenlijk gewoon uit protest met zijn allen terug moeten storten.

  Gr. Harry

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Nee Harry, dan krijgen ze 70.070 euro en dat gun ik ze niet ..... hahahahaahha ....

   Verwijderen
 12. de vraag is of het direct met jullie komt, het is welkom, dit extraatje maar ik weet dat het toch misleiding is, volgend jaar gaat bij onze gemeente de categoriale bijstand er af, dat is een enorme tegenvaller voor mensen die een tandartsverzekering hebben, het extraatje maakt dit niet goed maar misschien moeten we het toch accepteren, zolang er bijstand is , leve de koning!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Alleen jammer .... eigenlijk buitensporig dat het koningshuis geen belasting betaald.
   Zelfs verkeersboetes worden geseponeerd??!!!

   Verwijderen
 13. Het wordt in de maand juli uitbetaald...maar welke datum...

  BeantwoordenVerwijderen
 14. De politiekis misleidend en zitten ècht voor zichzelf en NIET voor de burger daaro.
  Zie een mooie belofte, in mijn geval, 70 euro, maar aan de andere kant schieten ergens anders de prijzen omhoog.
  70 euro gedeeld door 12 = 5,83 euro per maand, kijk eens naar de huurverhoging alleen al, bij mij is dat van 350,78 naar 363,97 per maand gegaan.
  Woon in het Noorden, dus het is hier ietsjes goedkoper dan in bv Utrecht waar ik 4 jaar terug heb gewoond.

  Maar ok .... NL heeft goede voorzieningen ...... totdat de VVD en de PVDA en die andere Bonobo-aapjes zich er mee gingen bemoeien.

  Voor de politici in de kamer mogen komen, is het beter dat zij zelf 2 jaar in de bijstand moeten gaan leven.
  Moet echt verplicht gesteld worden!!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Volgens berichtgeving zou het extraatje in juli uitbetaald worden, maar ik las zojuist op de site www.rijksoverheid.nl dat men probeert het in het najaar voor te leggen aan de Eerste Kamer en dat er getracht zal worden uit te betalen voor de Kerst.
  Er zal nog informatie gegeven worden over de manier van uitbetalen.

  Heel erg teleurstellend, m'n huur is per juli met 22 euro omhoog gegaan, verzekering ook duurder per juli, goedkoop abonnement (eerste 9 maanden internet/tv/telefoon 20 euro) van Tele2 is afgelopen, dus ook dat kost per juli eens zoveel.
  Dat alleen al is 44 euro per maand, is 528 euro per jaar! hogere vasten lasten en dan duurt het wachten op die schamele 70 euro wel erg lang.
  Schamel omdat het in geen verhouding staat tot de verzwaring van de vaste lasten.

  Ik wil nog opmerken dat een collectieve verzekering via de gemeente erg duur is, Petra hoe kom je erbij dat dit 500 euro per jaar scheelt? grote lariekoek.
  Laat je eerst eens beter informeren! het is echt geen pretje in de bijstand.
  Bijstand voor een alleenstaande is 70% van het minimuminkomen, dat is nog wel iets anders dan je huidige 111%!
  En wat is een bijstandpas??? nooit van gehoord, evenals van uitdeelkaarten.
  Wat wordt er dan uitgedeeld? is hier geen sprake van.
  Bovendien kun je voor de aanschaf van een nieuwe wasmachine niet zomaar bijzondere bijstand krijgen, in deze gemeente helemaal niet meer sinds er langdurigheidstoeslag is.
  Dat krijg je overigens ook niet zomaar, daarvoor moet je eerst 3 jaar of langer rondkomen van het bestaansminimum.
  Ik vind het een luie gedachtengang dat je er vanzelfsprekend van uitgaat dat je van de WW in de bijstand terecht zult komen en dat je daar nog naar uitkijkt ook! weg privacy, ze willen alles in duizendvoud van je weten en je kunt niet zoals nu achterover leunen, nee, je MOET vrijwilligerswerk doen en niet zo'n beetje ook!
  Doe je dat niet, dan krijg je te maken met dwangmaatregelen: verlaging of zelfs stopzetting van de uitkering.
  De lijst is nog veel langer, maar 1 ding is zeker: je hebt geen idee waar je het over hebt!


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Tsja, iemand die uitkijkt om in de bijstand terecht te komen???? Van welke planeet kom je???

   Maar v.w.b. het extraatje van 70 euro: die is bij mij zeer welkom!!!
   In feite is ieder tientje welkom, toch??
   En het kabinet had dit niet hoeven doen, en een gegeven paard mag je niet....

   Verwijderen
 16. Nog steeds dat extraatje niet, terwijl het al in juli uitbetaald zou worden.
  Alles is duurder geworden, die 70 euro is een schijntje omdat het lang niet opvangt wat er meer betaald moet worden aan vaste lasten.
  Ik weet zo langzamerhand niet meer hoe ik de maand door moet komen, bijna alles gaat op aan vaste lasten en dan duurt dat wachten wel heel erg lang.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Overigens Petra: ik moest van mijn vakantiegeld een wasmachine aanschaffen, dus vergeet het maar dat je dat gratis kunt aanschaffen als je in de bijstand zit.
  De tweehonderd euro die toen nog over waren moesten naar het aflossen van een lening, die lening moest ik wel vragen (particulier, want geen bank leent je wat) omdat de regels van de belasting veranderd werden in januari en de RABObank bovendien ook de regels aanscherpte, waardoor de voor de limiet te hoge rekening teruggestort werd (dat deden ze voorheen niet) en er door die veranderingen die maand geen geld was voor de huur van 555 euro.
  Het is niet zo simpel, een kleine verandering heeft meteen grote gevolgen als je zo weinig inkomen hebt, dus veel plezier in de bijstand waar je zo halsreikend naar uitkijkt Petra!

  BeantwoordenVerwijderen