Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

vrijdag 28 februari 2014

Hoe gaat het financieel met deze Minima?

Financieel gaat het goed met mij. Al had ik deze week wel weer een tegenvallertje; ik krijg wederom geen vrijstelling van de gemeentelijke belastingen. Het is afgekeurd vanwege de waarde van mijn auto. Je mag best een auto hebben als minima, alleen mag deze niet meer waard zijn dan € 2269,-. Nou ja, jammer dan. Nee had ik, ja kon ik krijgen. Gelukkig kan ik het betalen.
Verder kwam er nog een tandartsrekening van € 95,49. Gelukkig heb ik dit jaar weer een tandartsverzekering genomen, waardoor er 'maar' € 23,87 overbleef voor mijn rekening. Ik had een periodieke controle, één gaatje. En ik wilde een verdoving natuurlijk, slappeling dat ik ben, maar die € 3,50 (lees ik nu op de rekening) had ik er wel voor over...en ik kreeg tot slot nog een gebitsreiniging. Wat precies 'etsen t.b.v composietvulling' op de rekening betekent weet ik niet precies. Maar ben blij dat ik nu weer voor een half jaar verlost ben van tandarts.
Verder zijn inkomsten en uitgaven in balans. Ik sta nooit meer rood en kan goed sparen. Echte grote tegenvallers heb ik nog niet gehad, maar mocht de wasmachine stuk gaan of de auto een flinke reparatie nodig hebben, dan heb ik nu ruim voldoende achter de hand. Vorig jaar rond deze tijd stond ik rood, nu heb ik een buffertje. Ondanks mijn bijstandsuitkering. Ik had zelf nooit gedacht dat ik zou kunnen sparen van een minimaal inkomen. Maar het kan. En het geeft lucht. Bovendien is het erg fijn om spaardoelen te hebben. Zo lukt het me ook om geen geld over de balk te smijten (wat ik 2 tot 10 jr geleden altijd deed, had ik toen maar de discipline en het verstand van nu, dan had ik een vette spaarrekening gehad!!...het is gewoon echt zo dat je uitgeeft naar wat je hebt....)
Waar ik nu nog op wacht is het 'extraatje' (eigenlijk een sigaar uit eigen doos, denk aan huurverhoging, zorgtoeslagverlaging etc) die de regering ons als minima beloofd heeft, misschien zijn ze mij vergeten of hebben ze ons blij gemaakt met een dooie mus! klik hier. Het gaat om de eenmalige tegemoetkoming voor minima (tot 110 procent van het minimuminkomen) in 2014 is 100 euro voor een paar, 70 euro voor een alleenstaande en 90 euro voor een alleenstaande ouder.
Heeft iemand hier al iets van gehoord?

3 opmerkingen:

 1. Wat ben je goed bezig! Ik val volgens mij niet onder de minima, dus weet niets over die extraatjes (hoewel ik meende dat elke Nederlander €1000 ging krijgen? Daar ook natuurlijk nog niets van gehoord), helaas.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. ja waarblijft het geld.. ik kan die 70 euro goed gebruiken.
  Helaas ben ik nog steeds niet uit de rode cijfers. ik zal vaker jou gaan lezen. want enige inspiratie en decipline kan ik wel gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nee, net soos gebeld, zij wisten van niks, zou via de overheid of cfk gaan, heel vaag, want ik had eind vorig jaar gelezen dat de gemeenten het toch uit moeten betalen..

  BeantwoordenVerwijderen