Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zondag 23 februari 2014

Eindafrekening energie is binnen!

Dank voor jullie reacties op mijn vorige blog. Ik heb uiteindelijk besloten om de droger niet over te nemen. Het comfort van zachte was, vooral de handdoeken, zijn me niet de 100 euro waard van een tweedehands droger. Om over de bijkomende energiekosten nog maar te zwijgen. Toen ik de buurvrouw vertelde dat ik niet op haar aanbod inging, verlaagde ze de prijs spontaan naar 80 euro. Maar dan nog hoef ik 'm niet.

Gisteren kreeg ik een mooie meevaller in de brievenbus. Ik krijg € 205,18 cent terug van e.ssent! Dit is exclusief de overstapbonus, want die heb ik een aantal maanden geleden al ontvangen.
Ik krijg zoveel terug omdat ik in het begin ben begonnen met een voorschot van 90 euro en dit in de loop van het jaar elke maand een stukje naar beneden heb bijgesteld naar 45 euro. Wist ik veel dat ik zo weinig zou gaan verbruiken in mijn huis.... Gelukkig was daar online energiemanager waarbij je altijd je voorschot kan aanpassen.
Nu zit ik bij e.nergiedirect. De overstap is prima gegaan. Ik ben overgestapt via prizewize en na mijn verwachte verbruik (900 kWh en 400 m3)  in te vullen, kwam ik zelf uit op een voorschot van 45 euro per maand. Lekker laag en helemaal goed...dacht ik. Ware het niet dat je voorschot berekend wordt op basis van het gemiddelde verbruik in de voorgaande 5 jaren van het adres waarop je woont. Dus energiedirect bepaalde mijn voorschot op 80 euro. Gelukkig hebben zij ook energiemanager online. Alleen kun je daar je voorschot met maar 6 euro per maand naar beneden bijstellen. Dat schiet niet op natuurlijk. Ik heb mijn uitgaven per maand zo strak gebudgetteerd, dat het m'n hele overzichtje in de war zou schoppen. Ik vind het wel lekker om zoals nu, op de eindafrekening, zo'n bedrag terug te krijgen. Maar ik parkeer mijn geld dan liever op de spaarrekening dan bij de energieleverancier. Ik heb een mailtje gestuurd naar e.nergiedirect en werd daar later over teruggebeld. Ze passen het voorschot aan, hartstikke fijn!
Ik betaal dus nu € 45 voor gas en stroom. Dat is weinig, maar als je het verbruik bijhoud, kom je ook niet voor verrassingen te staan. Ik weet nu al zeker dat ik geld terug ga krijgen op mijn eindafrekening volgend jaar. Dit zal sowieso de overstapbonus zijn van 130 euro, die wordt verrekend met de eindafrekening deze keer.
Voor mensen die twijfelen om over te stappen zeg ik: Doen! Je bent een dief van je eigen portemonee als je het niet doet. Alleen wacht nog eventjes, want de bonussen zijn op dit moment erg laag.

7 opmerkingen:

 1. Ik krijg rond de 50 euro terug, dus dat is niet veel. Volgend jaar wil ik toch eens de overstap wagen, maar wij hebben ook krachtstroom en ik weet niet of je dat apart moet aangeven.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt het hardstikke goed gedaan. Een mooi laag energieverbruik! Mijn complimenten! Die overstapbonussen zijn al een tijdje erg laag. Ik vraag me af of ze nog wel weer hoger worden. Dat hoop ik wel natuurlijk!
  @ Vlijtig met zuinigheid: bedoel je nachtstroom? Of bedoel je krachtstroom en wat is dat dan?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Krachtstroom is stroom met een hoger vermogen, voornamelijk bedoeld voor bedrijfsmatige activiteiten die veel vermogen vragen zoals bv een lopende band.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed zo!! Netjes gedaan....Ik betaal 100 euro pm meer voor alles... Maar woon dan ook met nog 2 meer in huis. Lekker weer geld voor op de spaarrekening.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik mag binnenkort ook overstappen en twijfelde nog, ik ga toch maar is rondkijken. leuk blog trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen