Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

vrijdag 10 januari 2014

Ik ga het anders doen

 Ik ga het anders doen wat betreft mijn boodschappen. Tot voor kort pinde ik iedere week 35 euro en daar moest ik me maar mee zien te redden in de supermarkt. Tja, je moet een stapje terug doen als je op bijstandsniveau moet leren leven. En ik was in het begin echt bang, bang voor schulden en bang voor de voedselbank. En bang dat ik me niet kon redden. Gelukkig kan ik nu concluderen dat ik aardig maat kan houden. Dat vaste bedrag van 35 euro aan boodschappengeld pinnen op de maandag ging op zich heel goed. Ik had het ook echt nodig om mezelf een vast bedrag per week te geven, om mezelf een nieuw uitgavepatroon aan te leren en het overzicht te behouden. Ik vind het ook een aanrader voor een ieder die grip wil krijgen op z'n uitgaven.
Maar het vervelende is, dat er maar één bank in de buurt is die briefjes van vijf euro in de geldautomaat heeft. En het is een paar keer voorgekomen dat die briefjes op waren en ik alleen 30 of 40 euro kon pinnen. Ik begon het een beetje beu te worden, miss controlfreak dat ik dan kan zijn.
Ik heb voor het komende jaar besloten om geen vast bedrag meer te pinnen, maar gewoon in de supermarkt m'n boodschapjes aan de kassa af te rekenen met mijn pinpas. Ik denk dat ik nu wel zo bewust ben van wat ik uit kan geven en er wel een soort van vast patroon in zit gesleten. Vanaf nu dus hier op dit blog een maandelijks lijstje van mijn uitgaven aan boodschappen en 'zakgeld'.
Rest alleen nog mijn uitgaven v/d laatste week van het jaar:

Uitgaven week 52

Maandag 23/12: Boodschappen € 18,20 + postzegels € 6,00

Zaterdag 28/12: Boodschappen € 18,05

Totaal Boodschappen: € 36,25. Uitgegeven december totaal: 138,95 (perfect!) Budget is € 140,-

Totaal Zakgeld: € 6,00. Ik had mijn zakgeld al verbrast, postzegels werden weer duurder per 1 januari, dus toch maar een velletje gekocht. Uitgegeven aan zakgeld totaal in december :
€ 91,96 Eindstand zakgeld € -11,96 (oeps).. Budget is €80,-

Vanaf deze maand heb ik mijn zakgeldbudget aangepast naar 50 euro per maand i.p.v 80 euro. Dit omdat ik graag meer wil gaan sparen. Mijn boodschappenbudget blijft 140 euro per maand.
Ik ga het nu maandelijks bijhouden i.p.v wekelijks!


12 opmerkingen:

 1. Hoi, je bent goed bezig hoor! Ik zelf haal het altijd 1x per maand bij de bank, kun je zelf aangeven in wat voor briefjes je het krijgt. Werkt super!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Netjes hoe je het verwoordt! En ook mooi dat je nu weet dat je extra wilt gaan sparen "ten koste van" je zakgeld! Ik zelf pin elke week 70 euro, dus het vijfjesprobleem heb ik niet, alleen bij onze bank kun je alleen binnen dus 5jes pinnen en buiten niet. En zo heel af en toe heb ik ook eens 15 euro nodig en dan moet ik idd naar binnen te pinnen. Ik hoop voor je dat je goed uitkomt met het pinnen in de supermarkt. Ik zat zelf ook al eens te denken om elke maand in 1 keer mijn maandbedrag te pinnen en dan per week daar dus mijn 70 euro uit te halen. Maar ik laat het eerst nog even een jaartje zo, kijk volgend jaar wel verder.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zelf zat ik ook met een weekbudget wat eindigde op een 5 en ik pinde toen altijd voor twee weken. Maar nu pin ik de boodschappen in de winkel en dat gaat prima. Het is een kwestie van discipline hebben en als je al een tijdje zuinig doet, dan heb je dat wel. Gaat je zeker lukken.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed bezig!!
  Dat pin probleem hier ook, maar dab met de tientjes. Ik pin 1 x per maand al het boodschappen geld en heeft de automaat geen tientjes meer. Ook vervelend en voor mij het idee iets minder overzicht te hebben...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je binnen bij de bank geld opneemt, kun je aangeven in welke briefjes je het hebben wilt! Zo doe ik het ook, maak dan potjes voor de hele maand, werkt perfect!

   Verwijderen
  2. Welke bank?? In heel veel plaatsen zijn inmiddels geen bankgebouwen meer. Bij ons zat een R.abo, I ng en A bn. Inmiddels alleen nog een servicepunt van de oranje leeuw. Bij ons is het zelfs zo erg dat inmiddels het r.abo pinapparaat is geplaatst op een stil hoekje van een parkeerplaats met auto's in je rug.

   On topic: ik herken het probleem dus met het niet kunnen pinnen van het gewenste bedrag. Alleen met heel veel geluk vind ik een automaat met tientjes.

   Verwijderen
  3. Als je bij de R.abobank pint kan je met biljet keuze aangeven welke briefjes je wilt hebben, je hoeft hiervoor geen klant bij ze te zijn.

   Verwijderen
 5. Ik hou mijn uitgaven in een excelsheet bij en zie dan precies hoeveel ik nog kan/mag uitgeven. Moet wel zeggen dat echt geld fijn is, maar het is maar net wat voor jou werkt. Ik probeer zo min mogelijk naar de winkel te hoeven, want ik merk dat ik het moeilijk vind om maar één ding te halen. Kom ik toch terug met die 3 potten pindakaas uit de Hamster-aanbieding. Die wel goed zijn natuurlijk, maar echt nodig??

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nuttige blog heb je. Ik heb je genoemd op mijn blog.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dank voor de reacties. Het is zeker een idee om op de 1e van de maand het hele bedrag aan boodschappengeld te pinnen. Dat ga ik doen op 1 februari en die maand proberen. Deze maand doe ik verder alles met de pin. En dan kijken wat me het best bevalt om voort te zetten.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ongelooflijk knap dat je voor (om en nabij) de 35,- euro per week rondkomt qua boodschappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het fijn om een vast bedrag per week te pinnen, dat geeft me overzicht en rust. Als ik bij de winkel pin en op de markt contant afreken, dan loopt het me teveel door elkaar.

  Soms geeft de automaat geen tientjes en dan kan ik alleen 20 of 40'pinnen. Dan pin ik 40, 'breek' een 20'je bij de eerstvolgende aankoop en stop de 10 teveel dubbelgevouwen achter mijn weekgeld. De week erop pin ik dan 20 en doe de 10 er weer bij. Gelukkig kan ik heel goed de discipline opbrengen om niet aan het dubbelgevouwen tientje te komen.

  Groetjes,
  Lies

  BeantwoordenVerwijderen