Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zaterdag 14 december 2013

Waterverbruik

Nog een week of 2 á 3 en dan verwacht ik mijn waterverbruik door te moeten gaan geven. Dan woon ik hier een jaar. Het hele jaar door heb ik weinig aandacht geschonken aan mijn waterverbruik en watermeter. In de eerste plaats omdat water goedkoop is, dus daar kun je toch weinig op besparen. Gas en elektriciteit gaat veel en veel meer in de kosten lopen als je daar niet een beetje op let. Natuurlijk is het uit milieu-oogpunt altijd goed om op te letten en verspilling is gewoon zonde.
In de tweede plaats omdat mijn watermeter behoorlijk verstopt zit. Ik moet eerst een redelijk zwaar vloerluik omhoog tillen in mijn schuurtje. En zonder zaklamp zie ik nog niks van die stand.
Afijn, vandaag maar eens gekeken hoe zuinig ik met water ben. De conclusie is dat ik in totaal nu 36 kuub heb verbruikt. Daar zal nog wel een kuubje, misschien wel twee, gaan bijkomen. Dan heb ik in een jaar tijd zo'n 37 á 38 m³ verbruikt. Dat is onder het gemiddelde jaarverbruik van 45 m³ per persoon (volgens Nibud) Ik ben er trots op! Dat betekent dat ik, redelijk onbewust, zuinig ben met water. Ik douche wel gemiddeld 5x per week minstens 5 minuten, liefst 10 minuten...wel met een waterbesparende douchekop. Dat dan wel weer. Verder was ik niet elke dag af, eerder om de twee of drie dagen, heb ik een eco-programma op mijn wasmachine die ik bijna altijd gebruik en een spoelstop op mijn toilet. Het blijkt toch z'n vruchten af te werpen.
Wat verbruiken jullie per jaar aan water?

10 opmerkingen:

 1. We zitten tot nu toe vanaf januari op een verbruik van 69 kuub, met nog 3 weken te gaan denk ik niet boven de 75 kuub uit te komen. Als ik dan de nibud mag geloven vind ik dat we het netjes doen voor 4 personen, Mvg, blogaanmnbeen.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ons jaarlijks waterverbruik schommelt tussen 28 en 32 kuub voor een gezin met twee personen. Als ik de reactie van anoniem hierboven lees, dan hebben wij ongeveer eenzelfde verbruik.Ik vind ook dat we best zuinig omspringen met water.liesbet

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 58 M3 al jaren stabiel en dat voor een gezin met totaal 6 personen :) Nog geen 10m3 de man :)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik weet het niet precies, geloof gemiddeld de laatste keer dat ik keek. Ik wil met het water ook naar de categorie "zuinig", net als met onze energie... Actiepuntje...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. 132 m3 voor 5 personen is 26,4 m3 per persoon

  BeantwoordenVerwijderen
 6. ik werk thuis als gastouder, maak ondertussen dingen dus ook vaker schoon, langzamerhand wat meer was (beddengoed van oppaskids, slabbetjes, doekjs, maar ook omdat we zelf ondertussen 2 kids hebben) het loopt langzaam ietsje op maar we zitten nu op 65/70M3 per jaar geloof ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik schommel rond de 31m3 Maar besparen op water kan echt wel hoor! Ik kreeg de laatste keer zelfs geld terug. Voordat ik bewust werd van mijn verbruik en zuinig ging doen, was mijn waterverbruik o rond de 42m3 Dus je ziet: zuinig doen heeft weldegelijk effect. Zelfs met water.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hmmm, en ikke maar denken dat ik zuinig ben geweest met wtaer afgelopen jaar! haha.jullie zitten allemaal flink onder mijn jaarverbruik. Kan dus veel beter in 2014...

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb mn stand alweer doorgegeven en ik schrok er best wel van. Al zolang als ik het me kan herinneren zit ik op een gebruik tussen de 50 en 55 kuub. Nu heb ik over dit jaar 70 kuub verbruikt! Ik en mijn 2 kinderen telt mijn huishouden. Snap dr niks van. Maargoed. Ik vond dat ik altijd al laag zat omdat ze 50 kuub per persoon rekenen, wat ik overigens erg veel vind. De reden is bij mij denk ik dat mijn kinderen nu zelf alleen douchen....En voorheen douchte ik ze nog en was ik binnen 5 minuten klaar. Nu wil het wel eens voorkomen dat ze er langer onder staan. Dus daar werk ik wel aan.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik verbruik in mijn eentje 15 kuub per jaar.
  Ow, een Belg vertelde dat hun water erg duur is, en waarschuwde dat er vast meer belastingen gaan komen op water hier. Meer reden om nog meer te bezuinigen. Ikzelf wil regenwater meer gaan gebruiken, als het even kan een grijswaterleiding aanleggen voor de wc en was en douchen.

  BeantwoordenVerwijderen