Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

vrijdag 6 december 2013

tegenvaller: 16 euro per maand minder zorgtoeslag in 2014

Vandaag de beschikkingen gekregen voor 2014 van de belastingdienst. Nou, ik werd er niet vrolijk van. Natuurlijk had ik verwacht dat de zorgtoeslag ietsje zou zakken, omdat de meeste zorgverzekeringen ook goedkoper zijn geworden. Maar niet zo fors minder, 16 euro is veel geld. Ik krijg nu maximale zorgtoeslag, dat is 88 euro per maand. Dit wordt voor volgend jaar 72 euro per maand.
een fikse tegenvaller dus!
Gelukkig wordt de huurtoeslag ietsje verhoogd, 7 euro per maand om precies te zijn. Maar afgelopen juli is mijn huur wel met 17 euro verhoogd... dus eigenlijk viel dit me ook een klein beetje tegen.
Het is beide beroerd. Ik zal op andere dingen moeten gaan besparen om inkomsten en uitgaven volgend jaar in balans te houden. Roeien met de riemen die ik heb, het is niet anders.

15 opmerkingen:

 1. Hier idem dito! Mijn huur is per 1 juli verhoogd maar de huurtoeslag gelukkig ook meer geworden. De zorgpremie is 13 euro duurder omdat de gemeente minder te besteden heeft (ik doe mee aan een collectieve verzekering bij de gemeente omdat ik een minimum loon heb). Al met al ga ik dus volgend jaar 29,- euro meer betalen en de afgelopen jaren is dat ook stapsgewijs zo gegaan. de vaste lasten zijn haast niet meer te betalen! En ik werk 34 uur per week! (Voor het minimumloon dus). Dat wordt weer puzzelen en schuiven met de rekeningen ;-) Groetjes, P.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is best veel zeg! Dat is inderdaad een flinke tegenvaller. Zou er per 1 januari misschien nog wat belastingverlaging tegenover staan? Ik reken zelf al nauwelijks meer op zorgtoeslag. Ik ontvang dit jaar nog 40 euro per maand. Ik ben er qua inkomen al jaren niet op vooruit gegaan, maar volgens mij bouwt de regering de zorgtoeslag voor mensen die wat boven het minimum zitten helemaal af. Voor mij is het niet heel erg. Juist voor mensen op het minimum vind ik het erg zuur. Waar compenseer je die tegenvaller nu weer mee?
  Ik heb overigens nog geen bericht ontvangen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als je inlogt op mijnoverheid.nl dan zie je de nieuwe beschikkingen staan.
   Gr. Boukje

   Verwijderen
  2. Klopt, ik had gisteren een mail gekregen van mijnoverheid dat er nieuwe post was. De blauwe brief zelf heb ik nog niet thuis in m'n brievenbus gehad.
   Zuinigaan, ik heb nog niet echt een goed plan hoe ik dit ga compenseren. Mijn zorgpremie zelf wordt iets minder, maar dat is maar 1,25. En verder komt mijn auto weer in de belasting, wat ook weer 20 euro extra per maand is. Ik denk dat ik sowieso de postcodeloterij op ga zeggen en mezelf minder zakgeld en kleedgeld ga geven. En minder naar de spaarrekening iedere maand. Ik heb nog wel wat speling gelukkig. Mijn geluk is dat ik weinig stookkosten heb en geen ziektekosten maak. Daar zit mijn "winst". Maar het moet niet gekker worden met die bezuinigingen op alles van de regering. Ik zie mezelf 2014 nog wel redden. Als ze in 2015 nog meer gaat korten dan dit, ga ik wel een probleem krijgen.

   Verwijderen
 3. Inderdaad veel geld. Balen.
  Kun je op de één of andere manier je inkomen niet iets verhogen door meer uren te gaan werken? Ergens in een huishouden helpen ofzo?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, hier net zo! Ik had al ingelogd op mijnoverheid.nl en zag daar mijn nieuwe beschikking staan! Ik ontvang precies hetzelfde als jij. Nu hoef ik me gelijk geen zorgen te maken, maar met alles wat er tot nu toe bekend is bij mij, heb ik vanaf januari 50 euro per maand minder te besteden! Nu ontvang ik nog wel mijn periodiek in januari, maar daar hou ik netto ongeveer een 15 euro aan over, dus dat zet ook niet echt aan! Mijn gedachten gingen ook gelijk naar die mensen die nu al op het randje zitten...waar halen die nu weer dit verschil weg?? Denk je blij te zijn dat je premie naar beneden gaat, hoppa, gaat de toeslag met nog meer omlaag!!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Boukje, dat is voor jou ook balen zeg! Inderdaad, ik denk ook aan al die mensen die het nu net aan rond kunnen breien. Die gaan echt tekort komen volgend jaar. Ik heb nu de hoop dat de bijstandsuitkeringen per 1 januari een stuk omhoog gaan, dan wordt mijn aanvulling vanzelfsprekend ook verhoogd. Van mijn werkgever hoef ik niks te verwachten, mijn periodieke verhogingen zijn al 3 jaar bevroren, vanwege die rotcrisis.

   Verwijderen
  2. Hier ook even schrikken, de zorg en kindertoeslag zijn mijn enige inkomsten. Toch draai ik het maar even om, ik 'geniet 'nog maar even van wat er nog is, want ik denk niet dat deze toeslagen nog lang bestaan. Julia

   Verwijderen
 5. Hier ook €17 pm minder! Wel wat meer huursubsidie, maar die dekt de laatste huurverhoging niet! Weer een stapje dichter bij de voedselbank waar gezonde groente en fruit dungezaaid ijn. Dankzij de pvda die de vvd lekker in het zadel houdt!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik krijg net de beschikking binnen ik ga van 88 euro zorgtoeslag naar 68 dat is 20 euro per persoon per maand, en ik heb een bijstandsuitkering? De huur is flink omhoog gegaan 36 euro. Ik weet onderhand niet meer hoe ik het redden moet.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hoe komen mensen erbij dat de huurtoeslag omhoog gegaan is ik heb 16 minder zorg en 9 minder huurtoeslag !

  BeantwoordenVerwijderen
 8. 25 euro minder per maand als wajonger door de huur en zorgtoeslag verlaging!
  300 euro cak compensatie geschrapt omdat ik niet in een instelling woon!
  En het uwv extratje van 342 wordt 242 dus reken maar uit !
  Welkom in nederland!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. we hebben alle twee AOW, krijgen bijna 35 euro's minder schande.
  Huur is weer meer, etc etc. ben je boven de 65 jaar met alleen Aow, dan heb je hier geen leven meer alleen maar schuld.

  BeantwoordenVerwijderen