Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

maandag 25 november 2013

Overstappen energieleverancier; vast of variabel tarief?

Natuurlijk stap ik dit jaar weer over van energieleverancier. Omdat het me geld scheelt, ondanks dat ik een kleinverbruiker ben. De overstapbonus/ welkomstpremie is vaak een lekker bedrag en dat maakt het de moeite waard om over te stappen. Toen ik twee maanden geleden keek naar de site van Prizewize, een vergelijkingssite die de overstap voor me regelt, kreeg ik bij BudgetEnergie zelfs een overstapbonus van 320 euro en bij EnergieDirect 285 euro. Dat waren behoorlijke bedragen. Maar juist nu ik toe ben aan een overstap zijn de bonussen erg karig. 120 euro is de hoogste op dit moment. Wat is er aan de hand dat de energieleveranciers niet meer zo scheutig zijn?  Komt het doordat het (bijna) winter is en dat ik op een verkeerd moment overstap? Of kan het niet meer uit voor de energiemaatschappijen om met welkomstbonussen te strooien? Misschien omdat de consument steeds slimmer word en tegenwoordig iedereen wel lijkt over te stappen..
Per 1 februari ga ik wel weer overstappen. En uiterlijk twee maanden van tevoren kun je het huidige contract opzeggen. Dat betekent voor mij dus volgende week al. De goedkoopste op dit moment voor mij is Nuon met een variabel contract voor een jaar, ik betaal dan het actietarief met 5 procent korting op gas en 20 procent op stroom. Plus dan de welkomstbonus van 120 euro.
Ik heb nu bij Essent een vast tarief voor een jaar. Ik betaal nu 62,00 cent per kuub aan gas en 19.87 cent per kWh aan stroom (= totale levering, inclusief energiebelasting)  Bij mijn lage verwachte verbruik van 950 kWh en 450 m3 per jaar zal het niet zo veel uitmaken of ik voor vast of variabel kies, denk ik. Tarief van Nuon staat op 60,67 cent en 20,15 cent. Maar dat zal zowel  in januari en juli een keer veranderen, want de tarieven worden twee keer per jaar aangepast. Volgens o.a dit bericht dalen de energieprijzen in 2014, dus dan zit je bij een variabel tarief toch beter.
Wat heeft jullie voorkeur? Een variabel of een vast tarief?

10 opmerkingen:

 1. Hier precies hetzelfde. Elke maand vliegen de bonussen je om de oren behalve in de maand, dat ik over ga stappen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wij hebben het nu voor drie jaar vastgezet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oei dat is meestal wel duurder neem bv 3x de welkomsbonus.

   Verwijderen
 3. Ik heb het vorig jaar voor 3 jaar vastgezet, en heb er totaal geen spijt van!! Ik zie mensen om me heen overstappen voor die "bonus". Mijn vriend had zijn eindafrekening gehad, hij ontving 80 euro terug, das lekker natuurlijk, maar daar was de overstapbonus van 300 euro ook al in verwerkt!! Hij heeft nog nooit iets bij hoeven te betalen, dus in hoeverre spreek je van een extraatje van 300 euro als het "verrekend" wordt met je eindafrekening. Ga jij alles bijlangs om alles te checken of het allemaal correct gebeurd is?? Dus...denk er goed over na en laat je niet leiden door die "bonus".

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Trouwens, ik werd laatst aangesproken door een meneer van de essent en die vertelde me dus dat als ik "iets" wil als vaste klant, ik hun moet bellen en zeggen dat ik een goed aanbod van een ander heb gehad. Zij zijn dan verplicht om mij een aanbod te doen in de zin van eenmalig een geldbedrag geven, of 1 of ander zuinig apparaat toe te doen.....Ik ben al zolang als ik op mezelf woon bij essent en voor vaste klanten doen ze eigenlijks niets. Heel af en toe een leuk aanbod als je er belang bij hebt. Ik heb nog niet gebeld, maar ik ga het zeker proberen. Nee heb je, ja kun je krijgen.

   Gr. Boukje

   Verwijderen
 4. Ga in ieder geval voor 1 jaar contract en niet voor 3 jaar. Tegenwoordig worden de bonussen vaak juist wel apart uit betaald. Zo kreeg ik geld terug en apart nog de bonus. En ik ga wel alles na om te kijken of het klopt. Ik kijk naar de tarieven incl alle bijkomende kosten, en daar baseer ik mijn keuze op. Ik reken uit bij welke ik het goedkoopste ben.
  Maar vergelijk ook je huidige variabele tarieven. Wanneer je contract afloopt, zal het doorlopen met variabele tarieven. Wanneer deze ongeveer hetzelfde zijn als van nieuwe aanbieders, kun je nog even wachten op een goede bonus. Na je contract mag je elke maand opzeggen!

  Gr. Immy

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik stap ook ieder jaar over. Ik doe dat in april en neem dan een vast tarief..Omdat ik weinig verbruik, is voor mij de overstapbonus heel aantrekkelijk. Daarmee "betaal" ik een deel van het verbruik. In april krijg ik 275 euro terug. Daar "betaal" ik ongeveer een kwart van mijn jaarverbruik mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik ben 1x overgestapt vanwege groen gas & electra. De echte, bij greenchoise. Ik vind het lastig weer terug te gaan naar "grijs" ook al spreekt de bonus me erg aan. Las ook dat die bonus vaak tegenvalt en dat je alles inderdaad zelf moet narekenen om verborgen kosten te voorkomen. Iemand een goede tip voor mij?

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Stiekem valt het nog wel mee. In 2014 is ongeveer 13-14% van Nederlandse huizen overgestapt van energieleverancier

  BeantwoordenVerwijderen