Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

woensdag 2 oktober 2013

Ditjes en datjes

De herfst lijkt nu toch echt hebben ingezet. Gisteren heb ik voor het eerst de winterjas weer aangehad. Het is 's morgens echt te koud op de fiets in een zomerjas of vest. Vorige week kon dat nog prima. De temperatuur hier in huis is nu ook gezakt naar 19 graden. Dit is nog prima te doen en de verwarming staat nog steeds uit, op 5 graden, volgens mijn thermostaat.
En wat ben ik daar blij mee! Als ik bij andere mensen over de vloer kom is vooral  's avonds bij iedereen de verwarming wel aan. Niet nodig nog hier en de Zuidlaardermarkt is nog niet geweest....(traditie van vroeger uit dat je in het noorden pas de verwarming aan gaat als die markt geweest is) Die markt is altijd op de derde dinsdag van oktober. Dit jaar dus op 15 oktober. Dat ga ik hier wel volhouden in mijn bovenwoning annex appartement. Door te besparen op gas hou ik meer geld over voor andere leuke dingen.... voor sport bijvoorbeeld (ben nog aan het bedenken wat ik wil gaan doen, want ik voel dat mijn lichaam dat wel weer nodig heeft) en voor af en toe een leuk uitje.
Ik heb trouwens helemaal niks gewonnen in de staatsloterij gisteren. Die € 7,50 is weer weggegooid geld gebleken. Ik ga ook geen loten meer kopen. Ik laat me elke keer weer verleiden door die reclames! En dan koop ik een dag van te voren tóch maar weer een lot. Want je weet maar nooit.. Die postcodeloterij ga ik ook nog een keer opzeggen. Dat geld wat ik ermee bespaar kan ik in een spaarpotje doen en aan het einde van het jaar heb ik ook een mooie prijs. Een gegarandeerde prijs!
Verder had ik vanochtend ineens zo'n blij moment toen ik wakker werd. Een hele dag vrij en lekker zelf bepalen wat ik ga doen. De nieuwe (nou ja, 5 weken oude) leesmap komt straks, ik wil nog even een paar boodschapjes doen en even naar het kruidvat lopen voor zo'n treinkaartje van € 13,99. Om een dagje vrij te reizen dit najaar op een zaterdag of zondag...Leuke acties zijn dat! En verder nog wat kleine klusjes in huis en dat was het eigenlijk wel. Beetje relaxen is soms zó lekker.
Omdat mijn leventje in rustiger vaarwater is beland voel ik me nu zoveel beter als in 2011 en 2012. Geen stress meer van andere woonruimte zoeken en verhuizen en geen verdriet meer om die verbroken relatie. Ik dacht dat ik er nooit meer overheen zou komen en heb me weken depri, leeg en mezelf niet meer, gevoeld. Wat fijn dat ik mijn werk had, want anders was ik echt mijn bed niet meer uitgekomen. Ik hoop het nooit meer mee te maken, mijn hele mooie toekomst(plaatje) was kapot en ingestort. Mijn werk gaf me die afleiding en gezelligheid die ik zo nodig had.  Pas toen ik een eigen stekkie kreeg in januari dit jaar ben ik tot mezelf gekomen en lacht het leven me weer toe! En ben ik ineens blij dat ik van die vent verlost ben waarvan ik dacht dat het mijn grote liefde zou zijn. Nee, ik was uiteindelijk toch niet gelukkig geworden met een onattente, egoïstische hork. Gelukkig is mijn roze bril op tijd afgegaan. Dat is iets waarvoor ik nu dankbaar ben.
Wel ben ik er financieel dik op achteruit gegaan. Elk weekend uit eten zit er niet meer in. En vakanties mis ik ook, of zomaar een weekendje of dagje weg. Maar je gaat leven naar wat je hebt en ik vind dat ik nog genoeg kan en heb. Een dak boven mijn hoofd, een gezellig warm huisje en een bed om in te slapen. Leuke mensen om me heen en geen financiële zorgen. Bovendien een gezond lichaam zonder pijnen en ook in de bovenkamer is het redelijk op orde. Ik ben misschien arm, want dat ben je toch als je op bijstandsniveau leeft.... Maar zo voel ik mij niet. Echt niet. Ik voel me eigenlijk best wel rijk! Gek he?

6 opmerkingen:

 1. Helemaal niet gek. Er is een tegeltje:
  Wie tevreden is met wat hij heeft
  Is de rijkste die er leeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tja, wat is arm? Je zegt zelf: ik heb alles en ben gelukkig... dan voel je je niet alleen rijk, dan bèn je het ook!! Geniet van dit nieuwe zinvolle leven!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Financieel had het rijker gemogen maar jezelf waarderen en het leven toelachen naakt je rijker dan die gevulde knip!!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geluk is onbetaalbaar! (misschien kun je ook wel zeggen dat ongelukkig zijn duur is, dan koop je meer "troost" dingetjes.)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Je staat positief in het leven op dit moment! En dat is het enige wat telt. Oke, je huur en vaste lasten moeten betaald worden, maar dat kun je en je kunt eten en drinken! De rest is maar "bijzaak". Ook ik heb 1 jaar in de bijstand gezeten omdat ik toen ging scheiden en geen werk had. Ik kon me er prima mee redden.
  Ik heb trouwens de kachel al wel aangehad, mn pa zei al: pas derde dinsdag in oktober he? Ik woon ook in het noorden ;-)
  Ik laat me niet verrekken in mn eigen huis, maar ik overdrijf ook niet hoor. Ik heb het al gauw te warm.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 6. leuk je blog ook maar even bij jou gekeken.
  Een lot genoot ..
  Er is inderdaad nog veel leuks te beleven ook zonder geld Ik heb
  mijn verwarming ook al aan gezet..18 graden en woon namelijk ook in het noorden. Het heeft wel wat als het buiten kouder wordt en ik weer lekker kan huismussen.

  BeantwoordenVerwijderen