dinsdag 15 oktober 2013

10 tips om energie te besparen

In de Telegraaf van gisteren stonden de volgende tips om energie te besparen. Doe er je voordeel mee!

Een dikke trui dragen zodat u de verwarming lager kunt zetten scheelt geld, maar u kunt meer doen. 10 tips om te besparen op gas, water en licht.

    Volgens de Consumentenbond kun je zo'n 40 euro per jaar besparen door de thermostaat een uur voor vertrek, of voor het slapen gaan, op 13 tot 15 graden te zetten.Foto: ANP

    Heroverweeg uw energieleverancier

    Energieleveranciers veranderen regelmatig hun tarieven. Maak hier gebruik van. Consumenten stappen niet zo vaak over, maar dit kan wel een goed idee zijn. Uit onderzoek van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) blijkt dat er tot 464 euro per jaar te besparen valt door over te stappen naar een andere energieleverancier.
    Vaak kunt u binnen een maand overstappen. In het gebruik van energie zult u niets merken en de energieleveranciers regelen dat u tijdens de overstap niet zonder komt te zitten. Het enige dat wellicht verandert is de service.
    Tip van Koningin Minima: Stap over via prizewize.nl of gaslicht.com. Via deze energievergelijkingsite krijg je een welkomstbonus van soms wel € 300,-. Bovendien regelen zij de overstap voor je.

    Zet uw energietarieven vast

    Als u toch overstapt, kan het ook lonen om energietarieven vast te zetten. Vooral als energiekosten stijgen bespaart u hiermee geld. Zet de tarieven niet al te lang vast, voor het geval dat de tarieven toch dalen.

    Onderhoud uw huis en apparaten goed

    Dodelijk voor uw energierekening zijn gebreken aan uw huis. Denk daarom aan uw energierekening als u onderhoud pleegt. Zorg dat het in uw huis niet te veel tocht en isoleer dak en vloer. Ook het aanbrengen van isolatieglas kan warmteverlies voorkomen.
    Als u een oude cv-ketel heeft, dan is het verstandig om hem te vervangen voor een zuiniger exemplaar. Breng deze aan dichtbij douche en/of keuken zodat warm water niet afkoelt.
    Ook voor een koelkast, televisie en andere oude elektronica geldt dat nieuwe exemplaren veel zuiniger zijn. Let op energielabels.

    Vervang uw lampen

    Ook al zijn gloeilampen niet meer te krijgen in Nederlandse winkels, veel consumenten gebruiken ze nog wel. Dit terwijl ze bij dezelfde lichtintensiteit 80 procent meer energie verbruiken dan spaarlampen. Bij regelmatig gebruikte lampen kunt u per jaar tot bijna 5 euro besparen door de lamp te vervangen. Een spaarlamp gaat overigens ook langer mee.

    Standby of uit

    Om zuiniger om te springen met energie wordt vaak geopperd om apparaten niet in standby te laten staan maar helemaal uit te zetten zodat ze geen energie meer verbruiken. Dit is handig, maar nog slimmer is het wellicht om bijvoorbeeld uw computer automatisch standby te laten gaan als u hem een bepaalde tijd niet gebruikt. Dan kunt u hem vervolgens snel uitzetten.

    Zet de verwarming niet te hoog

    Besparen op de kosten van verwarming is gemakkelijk,  maar niemand wil hele dagen in een koud huis zitten. Daarom zijn er andere manieren om te besparen. Zet de verwarming uit in ruimtes waar niemand is. Zet de thermostaat eerder omlaag, dus niet pas als u vertrekt of gaat slapen, maar een uur eerder.
    Als u de verwarming overdag een jaar lang 1 graad lager zet scheelt dit een gemiddeld huishouden 7 procent van de kosten voor verwarming, ofwel bijna 40 euro per jaar.

    Ventileren en gordijnen sluiten

    Om de verwarming een handje te helpen is het verstandig uw gordijnen te sluiten, dan blijft de warmte beter hangen. Op het moment dat de verwarming laag of uit staat doet u er goed aan de ruimte te ventileren. Anders blijft de lucht vochtig en duurt het langer voordat een kamer warm wordt.

    Ontdooien kan ook in de koelkast

    Als u eten wil ontdooien, doe dit dan door een (halve) dag van tevoren het in de koelkast te leggen. Daardoor kost het minder energie om de koelkast koud te houden en hoeft u de magnetron niet onnodig aan. Als u na het eten restjes in de koelkast of vriezer wil bewaren, is het verstandig om het eerst goed te laten afkoelen. Dit spaart de koelkast en zorgt er ook voor dat uw eten minder snel bederft.
    Bij het bereiden van eten is het energiezuinig om op gas te koken. Volgens onderzoek van de Milieu Centraal is op gas koken per jaar 20 euro goedkoper dan op een elektrische kookplaat.
    Om nog wat geld te besparen is het verstandig om de koelkast of vriezer niet te dicht bij de muur te zetten (zo kan de warmte die het apparaat produceert goed weg). Zorg verder dat uw koelkast of vriezer vol zit en dat u de ijsvorming beperkt houdt om de koelementen vrij te houden.

    Geen halve wasjes draaien

    Schoon wassen kan ook op lagere temperaturen. Door op 30 graden te wassen in plaats van op 60 graden kunt u per jaar zo'n 30 euro besparen.
    Belangrijk is ook om de wasmachine vol te gooien, dan hoeft u minder vaak te wassen. Vermijd zo veel mogelijk het gebruik van de droger. Dit apparaat vreet stroom (gemiddeld zo'n 7 procent van het verbruik van een huishouden), terwijl kleding aan de waslijn gratis opdroogt.

    Meten is weten!

    Waar u nog op kunt besparen? Als u bovenstaande tips al hebt geprobeerd dan is het vaak onduidelijk hoe u de energierekening verder omlaag kunt krijgen. Hiervoor zijn energiemeters erg handig.  Er zijn meters die het totaalverbruik per uur dag of jaar registreren om te laten zien wanneer u het meest verbruikt. Maar misschien nog wel handiger zijn energiemeters die per apparaat het verbruik meten. Zo ziet u direct of de waterkoker of juist de breedbeeldtelevisie stroom vreet.

    1 opmerking: