Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zaterdag 10 december 2016

Huishoudboekje Minima 2017


Hoe ziet mijn huishoudboekje er uit komend kalenderjaar?


Inkomsten Netto er maand:

937 (vaste baan + bijbaan) Ter vergelijking: Bijstand 2017 = 933
228 (huurtoeslag)
088 (zorgtoeslag)
-------------------------+
1253 euro


Uitgaven per maand:

479  Huur
078  Zorgverzekering
050  Gwl (gas water licht)
046  Ziggo (internet, tv, vaste telefoon)
025  Verzekeringen (auto, inboedel, w.a)
020  Wegenbelasting
020  Benzine
120  Boodschappen
010  Drogist
010  Netflix
005  Mobiele Telefoon (sim only)
002  Betaalpakket bank
030  Reservering kapper/kleding
058  Vrij te besteden ="zakgeld"
300  Sparen
................................................+
1253

Er zijn een paar dingen veranderd. Vorig jaar betaalde ik mijn zorgpremie in één keer. Dit deed ik met de eindejaarsbonus van mijn werk + een klein beetje spaargeld. Ik betaalde als jaarpremie i.p.v maandelijks omdat ik dan 2% korting kreeg. Dit jaar doe ik dit niet. Ik ga van de bonus een nieuwe fiets kopen.
Overigens, mensen die een zelfde inkomen hebben als ik (bijstandsniveau) krijgen elk jaar een langdurigheidstoeslag, ook wel bekend als Individuele Inkomenstoeslag. Gelukkig krijg ik een eindejaarsbonus die iets hoger is. Dus loont het financieel nog nét om uit werken te gaan. Of eigenlijk ook niet echt, maar gelukkig zijn er meer redenen waarom ik werk dan alleen het financiële.

Mijn uitvaartverzekering heb ik opgezegd. Ik heb inmiddels voldoende spaargeld achter de hand om het zelf te kunnen betalen en mijn familie niet op kosten te hoeven jagen. Door het af te kopen kreeg ik ruim 400 euro terug.

Ik ontvang reiskostenvergoeding. Maar omdat ik altijd op de fiets ga zie ik dit als extra inkomen, netto bijna 20 euro (niet meegerekend in bovenstaande berekening).


26 opmerkingen:

 1. Ben altijd blij om te lezen dat er meer mensen zijn die met weinig uit kunnen komen. Mijn zoon is wajonger en kan daar ook goed mee uitkomen en spaart ook elke maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hier ook een zoon met een Wajong. Fijn he, dat ze zich er mee redden! Natuurlijk wel huurtoeslag, maar dat moet ook wel met de huidige huurprijzen...

   Verwijderen
 2. Spaar je in een jaar 3600 euro? Of geef je toch een deel van dat geld weer uit?

  Ik vraag me af, of je bijv. qua ziektekostenverzekering misschien "beter" uit zou zijn, als je een iets duurder pakket zou nemen, waarmee je dan wel echt beter verzekerd bent (dus niet onzin-extra dingen maar echt betere kwaliteit van de zorg).

  Verder ziet het er heel goed uit. Mijn complimenten!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, komend jaar verwacht ik 3600 te kunnen sparen. Ik geef dat niet uit. Is bestemd voor de toekomst. En het voelt heel fijn om een buffer te hebben en dat te zien groeien

   Duurder pakket kan niet uit voor mij tot op heden. Ik maak niet of nauwelijks zorgkosten. Daarom mijn aanvullende pakket opgezegd. Waarom zou je je verzekeren voor dingen die je niet (verwacht) nodig te hebben? Ik heb nog nooit van m'n leven een fysiotherapeut bezocht bijvoorbeeld.. En heb ook geen chronische ziekte o.i.d
   En mocht ik wel zorg nodig hebben, heb ik een spaarpotje achter de hand. Er kan altijd iets gebeuren natuurlijk. Maar de basisverzekering op zich vergoedt ook al heel veel.

   Verwijderen
 3. Hahaha jij bent multi inzetbaar! Ik vind het knap hoe je uitkomt met je geld.
  Ik vraag mij af hoe je het doet om met 30,00 je te kunnen kleden EN kapper te betalen. Ik vind de kapper best wel prijzig. Heb je lang haar en ga je niet zo vaak of heb je een thuiskapper?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik heb lang haar. Maar moet wel geknipt worden en soms gekleurd. Ik ga om de 4 maanden. Knippen 19,- Een kleurtjes erin kost 53 euro. Geen thuiskapper.

   30 euro per maand is 360 euro per jaar. Dat is veel geld! Ik koop gewoon weinig kleding. En als ik iets nieuws koop is het van Takko, H&M of Hema bijvoorbeeld. Niet zo duur. Ik heb een paar leuke setjes voor feestjes en verjaardagen en thuis draag ik graag gemakkelijke kleding of huispak. Op het werk verplicht kleding van het bedrijf. Elk jaar een paar leuke schoenen erbij en sokken komen van de Zeeman.
   Mijn beide skinny jeans komen van de H&M en waren 15 euro per stuk. Gaan nu voor het tweede jaar mee.
   Meeste kleding gaat jaren mee. Ik vind dat ik niet meer nodig heb.

   Verwijderen
 4. hoi koningin minima, wat ik mis op het lijstje is een aansprakelijkheidsverzekering. Dit vind ik naast WA 1 van de belangrijkste verzekeringen.

  Verder hartstikke knap dat je zo rond komt. Heb zelf zelfs onder bijstandsniveau geleefd. En dit werd niet aangevuld door gemeente. Daar werd ik echt moedeloos van.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. W.a. is aansprakelijkheidsverzekering en staat al opgenomen in het lijstje, 029. Dan gaat het om de wettelijke aansprakelijkheid voor particulieren. De WA voor de auto staat erin onder 'autoverzekering'.

   Verwijderen
 5. Wat een mooi lijstje en wat goed, dat het je lukt zoveel te sparen! Mijn inkomen is vergelijkbaar (ietsje hoger): 1000 pm en 368 huur- en zorgtoeslag. Maar op vrijwel alle posten kom ik hoger uit (mn huur en gas/water/licht), zodat mijn spaarbedrag per maand een stuk lager is. Je motiveert me hiermee nog eens heel goed naar de uitgaven te kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi om te zien hoe je net boven bijstandsniveau rond komt.
  ik zit zelf op ongeveer hetzelfde inkomen maar heb hele andere uitgaves (woon bij mijn ouders dus geen g/w/l of andere huiselijke kosten maar wel 2 kinderen)
  Ik zie dit echt als inspiratie om zelf goed naar mijn uitgaven te kijken en kijken waar het strakker kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Mooi om te zien hoe je net boven bijstandsniveau rond komt.
  ik zit zelf op ongeveer hetzelfde inkomen maar heb hele andere uitgaves (woon bij mijn ouders dus geen g/w/l of andere huiselijke kosten maar wel 2 kinderen)
  Ik zie dit echt als inspiratie om zelf goed naar mijn uitgaven te kijken en kijken waar het strakker kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Knap zeg hoe jij je uitgaven zo strak houdt.
  Wat ik me afvraag, je spaart 300 per maand. Betaal je daar ook onverwachte zaken van bv de wasmachine die kapot gaat en verwachte zaken zoals vervanging meubelen of een keer een nieuw behang, ik noem maar iets.
  Hoeveel van de 3600 verwacht je aan het eind van het jaar nog over te hebben?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, is ook voor onverwachte uitgaven.
   Ik denk wel 3600. Ik denk dat ik niets hoef te vervangen. Auto ging weer gemakkelijk door apk heen. Nieuwe fiets koop ik van eindejaarsbonus.
   En met alles in huis ben ik tevreden, niets is oud en versleten.. Alleen voor een verhuizing zal ik mijn spaargeld misschien moeten aanspreken. Maar daar heb ik mijn vakantiegeld van mei 2017 al voor bestemd.
   Is ook een beetje afhankelijk van wat ik eventueel kan overnemen gordijnen/laminaat o.i.d van huidige bewoner. Rest van interieur kan allemaal mee. Verwachting is dat ik over een half jaar aan de beurt ben, volgens iemand van de woningstichting. Vluchtelingen oftewel Statushouders gaan allemaal voor (en dat zijn er heel wat..)

   Verwijderen
 9. Heel knap hoe je zo uitkomt. Onze lasten liggen ook relatief laag, maar we hebben omdat we samen zijn wel een hoger inkomen. Dan heb je ook ruimte om groter in te slaan als iets in de aanbieding is, of om een investering te doen doe je geld bespaart. Dat leeft dan toch anders zuinig dan wanneer je met een relatief laag inkomen rond moet komen. Dan vind ik hoe jij het doet een stuk knapper!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ziet er netjes uit hoor! Hoeveel uur per week werk je voor die 937 euro per maand, als ik vragen mag? Ik verdien dat bedrag niet eens, maar ik werk dan ook maar 24 uur per week.

  Je krijgt in ieder geval in april 40 euro van Anderzorg, want wij hebben ons met 3 personen aangemeld bij Anderzorg via jouw link.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor het overstappen via mijn link!
   Ik werk er 25 uur voor in totaal. Laag uurloon, slechte tijd contract gekregen, dus slechte loonschaal. Bijbaan is onder de tien euro bruto per uur zelfs. Maar zelf zit je waarschijnlijk ook in een sector waar het minder goed verdienen is?

   Verwijderen
 11. mijn bruto uurloon is 9,59 per uur. En daar moet je dan heel hard werk tegenover zetten. Een aantal jaren is bij de CAO-onderhandelingen een minimum bruto uurloon van 10 euro gevraagd, maar dat is niet gebeurd, veel te duur. Vonden de hoge heren dan. Diezelfde heren die straks 2 weken vrij zijn, en van ons verwachten dat we elke dag de winkel draaiende houden. Onze manager heeft dit jaar gezegd 1e kerstdag en nieuwjaarsdag de winkel niet te openen, tenzij het hoofdkantoor de kosten ophoest, want het kan echt niet uit op zulke dagen. En zowaar, we mogen die 2 dagen dichtblijven, en hebben dus allemaal de gelegenheid die dagen te vieren met naasten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind alles onder de €10,- bruto veel te weinig, zeker als het werk zwaar is. Maar soms heb je geen keus. Ik verdien 9,76 bruto p/u met mijn bijbaan in de thuiszorg. Misschien stopt het werk binnenkort. Dan maar onder het sociaal minimum. Terug naar de sociale dienst voor een aanvulling doe ik niet. Dat is zeer stressvol en laat me niet weer kleineren. Ik kan me ook vreselijk nijdig maken om die hoge heren met hun bonussen en zij wel lekker kerstvakantie vieren en jij voor een hongerloontje het werk opknappen.. Daarom hoop ik ook dat het basisinkomen ingevoerd gaat worden op termijn. Voor een rechtvaardige samenleving.
   Fijn dat je nu wel lekker 2 dagen vrij bent, geniet ervan!

   Verwijderen
 12. Moet waarschijnlijk binnenkort bijstand aanvragen. Ik kan goed met geld omgaan (al zeg ik het zelf) en heb ongeveer dezelfde vaste lasten als jou koningin minima. Ben dus blij dat er rond te komen is van een bijstandsuitkering.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik zie hier regelmatig dat er mensen komen die onder bijstandstandsniveau leven. Ik in mijn naiviteit dacht altijd een inkomen werd aangevuld tot bijstandsniveau. Waarom wordt dat soms niet aangevuld? Kan iemand mij daar een antwoord op geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. ik kijk altijd op https://www.spydeals.nl/categorie/gratis hier zijn meestal heel veel gratis producten aan te vragen

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Wat knap de je maar 120 euro uitgeeft aan boodschappen. Zou je kunnen uitleggen hoe je dit doet? Wat koop je en waar? Wat kook je? Superleuke en inspirerende blog!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je voor het compliment!
   Ik geeft maximaal 30 euro per week uit aan boodschappen. Ik vind het normaal en helemaal niet weinig. Ik koop bij Aldi, Lidl, Jumbo en Albert Heijn.
   Ik hou niet van koken. Ik doe dat niet elke dag.
   Ik drink alleen water en thee (omdat ik dat het lekkerst vind, het gezond is en ik er slank door blijf)
   Zo'n dag als vandaag eet ik als ontbijt 2 plakjes tijgerbruin van Lidl (€ 1,- per heel brood) Ik smeer halvarine van de Aldi (kuipje van € 0,79) en Jopie Appestroop van Aldi (€0,65 ct)
   Als lunch eet ik een boterham met een gebakken ei. (wat kost een ei? een dubbeltje?
   Vanavond eet ik lasagne. De ingrediënten van lasagne kostten me samen 6 euro. Ik doe er 4 dagen mee. overmorgen eet ik weer lasagne en er gaan 2 porties in de vriezer. Mijn avondeten kost me dus €1,50. Morgen eet ik spinazie a la creme van Iglo. Een half pakje (450 gr) gaat geheel op. Voor dat pakje betaalde ik vanmorgen € 0,85. Een eitje erbij en misschien een aardappel en ik eet heerlijk. Als toetje eet ik de roeryoghurt van Aldi. Kostte me 39 ct voor een half liter. Doe er 2 dagen mee. Ben er dol op! Misschien doe ik er een banaan in plakjes door. Lekker voedzaam.
   Fruit komt vaak van de markt of Lidl.
   Ik hoef niet elke dag een stuk vlees, maar er gaat wel bv gehakt door de lasagne. Kaas eet ik ook niet iedere dag.
   Omdat ik niet van koken hou neem ik geregeld een kant en klaar maaltijd van de AH. Die verse stamppot andijvie bijvoorbeeld vind ik heerlijk. Smaakt echt anders dan andere kant en klaar maaltijden. Ik neem die alleen mee met een 35% korting sticker. Dan betaal je 3 euro ongeveer. Elke dag zijn er maaltijden met zo'n sticker.
   Ik eet trouwens elke dag wel iets van koek of chocola als tussendoortjes. Kan er prima van af. En op zondag doe ik vaak gemakkelijk, een soepje of een pannenkoek of iets in de airfryer als warme maaltijd. Het is echt makkelijk haalbaar van max. 30 euro p/w en ik kom niets tekort.

   Verwijderen
 16. Bedankt voor je uitleg. Kun je ook nog iets meer vertellen over je wasmiddel,shampoo,make-up, douchegel of zeep. Waar koop je die? Heb je een goedkoop merk of koop je altijd in de aanbieding?

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Ik heb in maart 2015 een stukje over geschreven:
  http://koninginminima.blogspot.nl/2015_03_01_archive.html

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Je kledingbudget kan je gigantisch verlagen door tweedehands te gaan kopen.
  In mijn omgeving zitten een aantal kringlopen waar ze prima kleding hebben, het ziet er gewoon als nieuw uit, echt niemand die dat kan zien.
  Ze wassen en strijken het zelfs eerst.
  Voor vijf euro of minder heb je dan een prima broek en zelfs schoenen koop ik daar nu.

  Een collega vertelde eens dat hij daar heel dure Italiaanse schoenen voor een tientje had gekocht die zo goed als niet gedragen waren.
  Het leek me een gek idee om je schoenen ook tweedehands te kopen maar ik ben toch maar eens op gaan letten.
  En zo waar heb ik al veel mooie schoenen voorbij zien komen, hele dure Meidl bergschoenen die er ook ongedragen uit zagen bijvoorbeeld, voor weinig.
  En nu loop ik op heerlijke lichte Ecco schoentje die ik voor 15 euro heb gekocht en die normaal 80 euro kosten, en die zagen er dus ook als nieuw uit en pasten ook prima.

  Ik kocht een jas van het ANWB merk Human Nature die normaal 130 euro kost (en daarna steeds goedkoper wordt als je gaat googlen, grappig om dat prijsverloop te zien, wie wacht betaald een stuk minder voor hetzelfde artikel) voor maar 7,50!
  En ook die zag er gewoon als nieuw uit.

  Ik doe regelmatig even een rondje kringlopen en heb geen haast maar vind dan echt de mooiste dingen voor weinig.

  BeantwoordenVerwijderen