Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

zondag 4 januari 2015

Per ongeluk 186.000 euro gekregen.

Een mens die werkt maakt fouten....Dit artikel kwam ik zojuist tegen:
AMSTERDAM – De gemeente Amsterdam heeft per abuis 186.000 euro gestort op de bankrekening van een man uit Noord-Brabant.
De fout kon gebeuren door een verkeerd rekeningnummer op een factuur, bericht AT5. De gemeente had het bedrag op de bankrekening van de man gestort, op basis van een factuur waarop het rekeningnummer gewijzigd was.
Niet teruggeven
Amsterdam wil het geld terug, maar de Brabander weigert omdat hij niets met het veranderde rekeningnummer te maken zegt te hebben.
De man heeft met een deel van het geld zijn schulden afgelost. Ook zou hij een camper hebben gekocht.
In verband met het opnamelimiet heeft de man ook geld naar kennissen overgemaakt, zodat zij voor hem konden pinnen. De gemeente eist ook dat geld terug, maar zij zeggen niets met de zaak te maken te hebben, omdat ze het geld al contant aan de Brabander zouden hebben teruggegeven.
De zaak komt donderdag voor de rechter.
Ik vind het toch wel een interessant verhaal en ben heel benieuwd naar de afloop. Hoe zal de rechter oordelen? Op de eerste plaats vind ik het raar dat het kan gebeuren dat er met zulke grote bedragen iets fout gaat met overschrijven! Dit komt doordat rekeningnummer en naam rekeninghouder bij de meeste banken niet automatisch gecontroleerd wordt. In mijn ogen is dit toch iets wat veranderd moet worden. Bovendien is het zo dat als je zélf geld overmaakt (Ideal/telebankieren) je het nooit kunt storneren, dit kan alleen bij incasso-opdrachten (hypotheek, huur, verzekeringen etc) Dus de ambtenaar van de gemeente die deze opdracht uitvoerde kon het helaas niet terughalen. Foutje, bedankt!
En om het nog erger te maken is het nét weer bij die ene persoon terecht gekomen die anders zou handelen dan de gemiddelde mens... Al moet ik wel gniffelen om de acties van die man. Je moet het lef ook maar hebben!
Ik zat net te denken: wat zou ik hebben gedaan als ik die 186.000 euro op mijn rekening gestort had gekregen? Ik zou me kapot schrikken, haha. Zoveel cijfertjes zie ik nooit op mijn saldo. Waarschijnlijk had ik daarna vrij snel in de gaten dat het hier om een vergissing moest gaan. Ik denk dat ik het een paar dagen op mijn spaarrekening zou zetten om te kunnen profiteren van de rente en zou het daarna terugstorten. Want het is niet van mij. Ik zou er nog geen cent van dúrven uitgeven. Verder geloof ik sterk in karma. What goes around, comes around. Het kan mij immers ook gebeuren dat ik per ongeluk geld overmaak naar het verkeerde rekeningnummer. Het zou toch heel fijn zijn dat ik het dan ook terug krijg.
Dit verhaal gaat wel een staartje krijgen. De man heeft het geld niet meer. En van een kale kip kun je niet plukken..
Hoe denk je dat dit afloopt en wat zou jij doen als je zoiets overkomt?

20 opmerkingen:

 1. Ja niet opmaken natuurlijk, wat niet van jou is, is niet van jou toch? Maar ik zou ook wel even raar zitten te kijken. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

   Verwijderen
 2. als ik niet betrapt zou kunnen worden dan zou ik het geld gewoon houden en spenden opmaken, maar wel verantwoord heel
  zuinigaan;-]].
  Met dank aan het karma dat mij zo goedgezind was.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. mijn dochter zou zeggen karma is a bitch en waarschijnlijk levert dat zelfde karma jou dan een keer een nare streek

   Verwijderen
 3. Ik hoorde het ook van een collega van mij, die ten tijde van het invoeren van IBAN geld overstortte van haar betaal- naar haar spaarrekening. Alleen was het IBAN-nummer dus verkeerd berekend (een fout van de bank), en kwam het geld (drieduizend euro) ook terecht bij iemand die het weigerde terug te storten. De bank vond zichzelf niet aansprakelijk De rechter heeft mijn collega inmiddels in het gelijk gesteld, dat het geld terug moet gestort worden door de ontvanger, maar mijn collega krijgt het geld misschien toch niet terug, omdat de ontvanger het heeft opgemaakt en verder ook alleen maar schulden heeft. Auw...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Petra, tegenwoordig schijnt de Staat dan de betaling over te nemen en het terug te claimen bij de schuldige.
   Laat je vriendin daar eens naar vragen !!
   Dan is het haar zorg in ieder geval niet meer,,,,

   Verwijderen
 4. Natuurlijk zal de rechter oordelen dat het terug moet. Het was nl. een onverschuldigde betaling. Ik heb het artikel ook gelezen en vind het belachelijk zoals de ontvanger daarmee omgesprongen is. Hij heeft zichzelf willens en wetens nog meer moeilijkheden op de hals gehaald. Geen medelijden mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zou mezelf kapot schrikken, het geld op de spaarrekening zetten tot het bericht van de gulle gever/bank komt het terug te storten. Uitgeven zou ik niet kunnen, het geld is niet van mij

  BeantwoordenVerwijderen
 6. moet ook weer lukken , zo wel mooi zijn , direct van mijn hypotheek af (droom droom droom) , ik zou het direct terug storten en contact opnemen met de gemeente (als de gegevens bij de overschrijving zitten)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik kreeg ooit als uitkeringsgerechtigde, al het vakantiegeld van heel deze woonplaats op mijn rekening. Een gigantisch bedrag,en ik voelde echt wel aan dat het een foutje was. Wel even snel op de spaarrekening gezet(toen hadden we nog rente op spaarrekening) en gewacht tot er contact met me opgenomen werd. Daarna netjes teruggestort. Van de gemeente kreeg ik een bos bloemen.
  Zo kan het ook...maar dat soort verhalen halen de Telegraaf natuurlijk niet.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Volgens mij staat het er altijd bij van welke instantie het geld afkomstig is. Bij mij wel in ieder geval: belastingdienst, werkgever, zorgverzekeraar (vergoeding ingediende declaraties).
  Hoe kun je dat geld nu opmaken?
  Ik zou denken, het geld is niet van mij, maar van de gemeente Amsterdam en ik zou wachten totdat ze contact op zouden nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb ook ooit al eens leuke bedragen 'gekregen' : eerst werd er 3000,00 overgemaakt. Ik heb het maar op mijn spaarrekening gezet en afgewacht. Was gewoon benieuwd hoe er mee om zou worden gegaan. Later kwam er nog eens 2000,00. uiteindelijk een brief van de bank gekregen met verzoek het geld terug te storten vanwege een foutief rekeningnr. Heb ik natuurlijk direct gedaan, maar vond het heel raar dat je 3000,00 overmaakt en niet door hebt dat het fout gaat en daarna (echt zo'n maand later!) nogmaals diezelfde fout maakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Dat is nog eens een leuke verassing! Maar ik zou het geld niet opmaken, het lijkt me logisch dat je daar later problemen mee krijgt...

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Het was geen fout van de gemeente, het betrof fraude met een factuur: http://www.nu.nl/binnenland/3966393/overboeking-186000-euro-amsterdam-geen-fout-maar-fraude.html

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Fout was idd niet gemaakt door de gemeente, maar stond verkeerd op de factuur die ze (gemeente) ontvangen had.

  Volgens mij is er al een keer zoiets geweest. Iemand, een privépersoon, had geld naar een verkeerd rekeningnummer overgemaakt en het geld kwam bij een vrouw met een uitkering. Vrouw had het geld opgemaakt, schulden afgelost en een auto en wat niet meer gekocht. Geld moest terug van de rechter. Auto werd ingenomen om verkocht te worden en volgens mij werd er ook beslag op de uitkering gelegd.

  Je weet dat het geld niet van jou is, dus waarom dan toch opmaken. Ze komen er echt wel voor. Ik zou het op een spaarrekening zetten en als ze ervoor komen, terugstorten. Heb ik in elk geval de rente ervan gekregen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Per jaar maken tienduizenden mensen per ongeluk geld over naar een verkeerde rekening. Banken slaan de deur vaak dicht als je ze om hulp vraagt. Veel consumenten weten niet waar ze terecht kunnen om het geld alsnog terug te krijgen (voordat het definitief weg is). Lees hier wat je moet doen: https://www.invorderingsbedrijf.nl/blog/verbintenissenrecht/geld-naar-verkeerde-rekening-overgemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Dit was gewoon een ordinaire fraude!!! Zijn meerdere personen bij betrokken en hopelijk worden ze flink gestraft.

  Groet Marlinda

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik zou het geld apart houden want het is niet van mij immers. En dan afwachten tot het terug gevraagd wordt.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 16. ik zou het zelf meteen terug storten.. om niet in de verleiding te komen.
  want ze komen er toch wel achter.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Volgens mij zijn dit soort dingen al vaker voorgekomen en moest er altijd terugbetaald worden. Het is alleen de vraag of je het ooit terug krijgt, want van een kale kip kun je niet plukken. Ik zou er zelf niets van uit durven geven en gewoon aan de bel trekken. Het is niet van mij en ik heb geen zin om de rest van m'n leven onder een steen te wonen omdat ik me zoiets heb toegeëigend en het niet meer terug kan betalen.

  BeantwoordenVerwijderen