Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

vrijdag 5 september 2014

HR-ketel anders ingesteld en gasverbruik stuk lager!

De afgelopen 2 weken was m'n gasverbruik 3,3 m3 per week. Dat is best behoorlijk als je weet dat ik eigenlijk alleen maar gas verbruik door te douchen. Ik douche gemiddeld zo'n 5 dagen per week. Maar niet heel lang. Verder gebruik ik nooit warm water voor handen of gezicht wassen oid. De verwarming heb ik uiteraard sinds april niet meer aangehad en koken doe ik hooguit twee keer per week, echt niet vaker. En dan vries ik porties in. Als vrijgezel is een kant-en-klare maaltijd(salade) zo gehaald en lekker makkelijk en de magnetron verbruikt geen gas.
Dus vanwaar dat hoge gasverbruik in de zomermaanden voor 1 persoon?
 Ik schreef er al eens over na terugkomst van mijn vakantie, zie dit blogje. Ik had bijna hetzelfde gasverbruik als dat ik thuis was gebleven.
Ik had ook niet zo'n goed gevoel over dat hoge verbruik. In de wintermaanden zit ik juist heel erg laag en nu heb ik een hoger verbruik dan een gezin met 2 kinderen...... dat klopt gewoon niet. Misschien had ik inderdaad wel een gaslekje ergens zoals sommige lezers dachten? Ik vond het een beetje eng. Maar vooral heel raar.
Mijn verwarmingsketel, Intergas HR Kombi Kompakt, daar zat geen boekje of handleiding bij. Maar die heb ik aangevraagd en kreeg ik vorige week thuisgestuurd.
Ik wilde die handleiding ook hebben omdat ik vind dat ik niet heet genoeg kan douchen naar mijn zin. Ik hou ervan om tijdens het douchen die thermostaatknop steeds ietsje verder te draaien zodat het water nog weer warmer wordt. Dat kan bij mij niet. En helaas....dat is me ook niet gelukt om in te stellen met de handleiding erbij. De ketelwatertemperatuur stond al op 60 graden en kan niet hoger. Maar met douchen krijg ik echt maar hooguit 40 graden voor mijn gevoel. Via de woningstichting komt er elk jaar een monteur langs voor onderhoud en ik zal hem eens vragen de volgende keer waarom ik niet heet kan douchen.
Maar wat ik wel voor elkaar heb gekregen en waar ik heel blij mee ben.............ik heb de tabwaterfunctie uitgeschakeld en heb deze week maar 1,4 m3 verbruikt! Dat is toch bijna 2 m3 per week minder. Dat scheelt een boel.
Die functie staat dus standaard op 'aan'. Dat betekent dat de ketel altijd direct warm water geeft en dat water continue op temperatuur gehouden moet worden... Vandaar ook dat de ketel zo vaak aansloeg en ik er soms 's nachts, tegen de ochtend als ik lichter slaap, weleens wakker van werd.
Dat is nu verleden tijd! Ik heb de tabcomfortfunctie uitgezet. Nu wordt de warmtewisselaar niet meer continue warm gehouden waardoor de levering van warm tabwater even op zich laat wachten. De ketel slaat nu niet of bijna niet meer aan.
In de praktijk duurt het misschien 10 seconden dat ik langer moet wachten op warm douchewater. Dat merk ik  niet eens. Wat ik wel merk is een veel lager gasverbruik!

Had ik het maar eerder geweten dat je door het anders instellen van de hr ketel je gasverbruik echt kunt verminderen. Maar liever daar laat achterkomen dan nooit natuurlijk.
Een interessante stukje over hoe het maximale rendement halen uit je cv ketel lees je hier25 opmerkingen:

 1. Dát heb je goed gedaan en toch weer snel verdiend Handige Harry! Erg jammer dat je kraan niet warmer wordt, ik kan daar
  ook zo van genieten. Zou het kunnen dat hij stuk is? Als je de kraan voluit zet, wordt hij dan wel superheet?
  Volgens mij kan het nu niet meer aan je ketel liggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik draai hem zo ver mogelijk, maar hij word echt niet warmer of superheet. Dat zou toch moeten kunnen. Ik denk wel warm genoeg voor de meeste mensen, maar niet voor mij ;-) Tsja, misschien issie ook wel stuk inderdaad..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien zit er kalk in de kraan. Probeer eerst eens met in azijn of antikal gedrenkt doekje één nacht over het thermostaatgedeelte. Misschien komt er iets los.
   Zoek daarna eens op koekle of je de kraan uit elkaar kunt halen. Lukt dat niet adviseer ik je een nieuwe.

   Verwijderen
 3. wat ik dan ook nog wel doe, als ik maar weinig warm water nodig heb (voor een klein sopje ofzo), dan zet ik de waterkoker even aan.. zodat ik geen liters koud water wegspoel.. ;) heb niet zoveel planten nl die elke dag tig liters water nodig hebben dus het opvangen heeft niet veel nut

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Is de kraan al oud? Dan kan hij van binnen verkalkt zijn en dan gebeurt dat soms,

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In 2010 zijn alle badkamers gerenoveerd, dus dan hebben ze ook alle kranen toen vervangen neem ik aan. (woonde er nog niet, dus precies weet ik het niet)

   Verwijderen
 5. Al eerder vaak naar voren gehaald dat 75 % van alle ketels in Nederland niet juist staat afgesteld.

  Als je hem juist inregeld / afstelt dat wordt het echt leuk.

  Hier laatste jaar een verbruik van 400 M3 per jaar en dat met een gezin met 6 personen en huis van 3 woonlagen en 125 m2.

  Hier ook een Intergas Hr KK een goede ketel die veel instel mogelijkheden heeft en watertemperatuur wil echt wel hoger dan 60 graden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geweldig laag verbruik heb je en dat voor een gezin!

   Ik krijg de temp niet hoger, heb het geprobeerd met boekje erbij. Daar staat dat het tot 65 graden kan, maar lukt niet. Er zijn meerdere types van de KK en volgens mij heb ik de HR 22. Dat is de goedkoopste, het instap model denk ik. Volgende maand komt er iemand voor onderhoud en ga het hem vragen hoe dat moet. Want ik wil heter douchen!

   En ik geloof ook dat de meeste mensen in NL veel geld weggooien doordat de ketel verkeerd staat ingesteld, vandaar ook mijn blogje hierover.

   Verwijderen
  2. Staat op bladzijde 35/36 ik had hem eerst ook lager staan maar ivm wasmachine/vaatwasser heb ik hem op 65graden staan. en bij de thermostaat heb ik veel kouder staan dan die 38 graden staan en op zijn heetst douchen is onmogelijk want dan komt er echt 65 garden uit.

   Wij hebben hier de Hr28 (uit 2009) maar een 22 was ook voldoende geweest heb cv-vermogen terug geschroefd naar 30% van zijn vermogen en dat is 8,5 Kw en bij die van jouw 6,3 Kw en dat zou hier ook nog wel lukken.

   cv staat op 55 graden geloof standaard op 80 graden dus water hoeft veel minder warm gemaakt worden.

   Mag wel de goedkoopste zijn maar zeer zuinig goed instelbare Hr ketel en ik ken ze zelfs nu nog niet zuiniger.

   Verwijderen
  3. dank voor je reactie, ik ga er nogmaals naar kijken.

   Verwijderen
 6. Wat een goede tip; hier slaat de ketel ook regelmatig aan, terwijl ik net zo weinig warm water tab als jij. Ook rond de 3m per week. De doucheloze week was het 2m.

  Ik ga dit ook uitzoeken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. moet je zeker doen, waarschijnlijk scheelt het je vele kubieke meters gas!

   Verwijderen
 7. je kunt ook eens vragen hoe oud de ketel is. ik had een ketel hij was 17 jaar oud.. en ik verbruikte ook veel gas. ik heb even doorgezet. en de monteur gevraagt of hij dat ding af wilde keuren. want hij zei ook zo iets.. ik kan dat ding maken maar hij is eignlijk op. na 17 jaar. dus ik kreeg een nieuwe. dat scheelde enorm.
  mijn gas verbruik ging omlaag. scheelde 20 in de maand.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ketel is van 2004. Mijn gasverbruik was vorig jaar maar 341 m3, dat is al heel zuinig. Maar juist tijdens de weken waarbij de verwarming niet aan is, zoals nu, zit (zat) ik erg hoog in mijn verbruik.
   Ik hoef geen nieuwe, heb 'm zelf nu nog zuiniger afgesteld. Nu alleen nog even regelen dat ik heter kan douchen, zou fijn zijn met de winter op komst!

   Verwijderen
 8. nou bedankt voor je blogje ,want ik werd nieuwsgierig naar de afstelling van mijn ketel en zag dat er niks mis was met de afstelling,maar wel dat er hoognodig bij gevuld moest worden en dat had ik nog niet gezien ,wil ik nog wel eens vergeten : ) , waar een blogje al niet goed voor is Ans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou niet eens weten hoe dat moet.. sta er altijd bij als ze mn cv controleren, vraag of ik zelf iets moet doen.. altijd is t antwoord nee hoor mevrouw.. :S

   Verwijderen
  2. Of hij zuinig en goed afgesteld staat dat merk je enkel aan verbruik,ketel doet ook onzuinig zijn werk :(

   Verwijderen
 9. Naar aanleiding van je blog de tabwaterfunctie uitgezet. Ben benieuwd! (Nog geen van de huisgenoten heeft iets opgemerkt..) K.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hey wat een handige tip zeg!! Mijn ketel slaat ook vaak een keer aan, wist helemaal niet dat dat daardoor kwam! Heb er dan ook helemaal geen verstand van hoor. Ik hou ook niet bij wat ik verbruik, maar het is in de loop der jaren wel minder geworden door bewuster met gas om te gaan gelukkig. Ik zal ook eens een poging wagen op zolder te kruipen en eens zien of ik het voormekaar kan krijgen. Scheelt altijd weer wat!
  Ik heb afgelopen voorjaar een nieuwe ketel gekregen (huurhuis) na lang zeuren hoor. Dus ik ben heel benieuwd hoeveel ik verstookt heb!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. De meeste ketels (hier in Nederland althans van wat ik heb kunnen vinden) zijn ook niet eens goed afgesteld. Ik heb zelf ook genoeg research moeten doen om meer dingen hier over te weten te komen. Zo een gedoe af en toe met die dingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Het zou inderdaad verstandigs zijn om eens naar je cv ketel te laten kijken.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. goed artikel maar heeft zeker met de afstellingen te maken.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Bedankt voor je tips, had hier zelf nog niet aan gedacht. Nu laten we binnenkort een nieuwe (zuinigere!) ketel installeren en dan stelt de monteur hem waarschijnlijk meteen goed af, maar jouw tip scheelt toch een paar maanden!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ga zo door met de goede diensten!

  http://loodgieteruitvught.nl/

  BeantwoordenVerwijderen