Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

woensdag 30 april 2014

De stress van huurverhoging.

En ja hoor, daar is de brief van de woningstichting over de huurverhoging per 1 juli. Natuurlijk wist ik dat die er aan zat te komen, alleen had ik me ergens laten vertellen dat ze de lagere inkomens een beetje zouden ontzien? Nou mooi niet dus. Er komt weer 4% bij. Dat betekent in mijn geval een stijging van € 18,01 per maand. Ik vind het toch echt te gortig worden.
Het is nu zeker dat er veel mensen in de problemen gaan komen. Nog meer mensen in de schuldsanering en naar de voedselbank, dankjewel Den Haag. Telkens die huurverhogingen met vele procenten ieder jaar zonder dat je gecompenseerd word d.m.v huurtoeslag....nee, dat gaat echt fout. In januari pas zal de huurtoeslag weer aangepast worden, dán pas. (veel te laat in mijn ogen) maar dan komt er echt geen 18 euro ( in mijn geval) bij. Die moet je zelf maar ergens vandaan zien te toveren. Voor velen zal gelden: Maar waar dan? In welke kostenposten kan ik nog snijden?
Ik red me wel. Nog wel. Dankzij een kleine buffer en het feit dat ik zorg voor een hele lage energierekening en geen zorgkosten maak zodat ik mijn eigen risico niet aan hoef te spreken.
Dus dit kan er ook nog wel bij. Maar vele anderen redden het niet meer.
Bij mij komt er 4% bij( zelf had ik 2,5 % verwacht dus valt het me wel erg tegen!) maar er zijn er ook die 6,5 % erbij krijgen. Dit is toch geen doen meer. Mensen met een hypotheek betalen toch ook niet elk jaar een hoger bedrag?

18 opmerkingen:

 1. Het is inderdaad heel zuur voor huurders!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik raad je aan om zo snel mogelijk je huurverhoging door te geven aan de belastingdienst dan wordt de huurtoeslag per juli aangepast.

  groet Linda

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zat er helaas helemaal naast, de volledige huurverhoging wordt dit jaar niet gecompenseerd, volgend jaar dus waarschijnlijk ook niet. De huren blijven t/m 2017 ieder jaar met 4% verhoogd worden.
   Linda

   Verwijderen
  2. Huurverhoging verschilt per woningbouwvereniging, omdat ze dit zelf mogen bepalen.
   Hier is het dit jaar 3,5 %. Dat is veel in verhouding tot mijn minimale inkomen. Maar daarentegen draai ik niet op voor onderhoudskosten voor schilderwerk of bv. de verwarmingsketel...

   Verwijderen
  3. ... Toch blijft het absurd dat (alleenstaande) mensen die van een minimum moeten leven, net zoveel huurverhoging krijgen als 2-verdieners die eigenlijk veel te veel verdienen om een huurwoning te mogen bewonen.
   (ik zie het bij mijn buren, om het jaar een nieuwe auto kopen evenals vervanging van (tuin)meubels, ... ze weten van gekkigheid niet wat ze met hun geld moeten doen). Dan is het wel erg krom dat hun huurverhoging hetzelfde is als een alleenstaande met een minimuminkomen.

   Verwijderen
 3. Hier de brief ook al ontvangen, 18,65 euri per maand er weer bij op! Ook ik kan dit wel betalen, maar dan zal ik toch echt elders moeten gaan snijden. Ik dacht zelf ook aan die 2,5 procent. We hadden net laatst een brief van de stichting ontvangen dat ze de lagere inkomens zouden ontzien omdat ook de energienota hoog uit valt ieder jaar....gewoon bats 4% erbij op!! Vind ook het verschil in inkomens erg vreemd. Tot 34000 is het 4 procent, tussen 34 en 44 is het 4.5 % en daarboven dus die 6.5%!! Dus mensen die een bijstandsuitkering hebben en een jaarinkomen van rond de 17000 betalen net zoveel huurverhoging als iemand met een lekker inkomen van 30000. Vind het verschil te groot....

  En het maakt idd niet uit of je nu de huurtoeslag laat aanpassen, want er komt echt geen rooie cent bij op! Volgend jaar ontvang je mss een euro terug en nog een euro voor de rente.....

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zou toch nagaan of ze wel uitgaan van je correcte inkomen. Want volgens mij was die 4, of zelfs 6 % verhoging alleen voor mensen die meer verdienen dan het minimum. Ik krijg dus 4% verhoging van een hoge huur - nog meer dus!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Nog vervelender is het als je eerst een relatief hoog inkomen had, daarna een tijd zonder werk zit en daardoor een inkomen laag genoeg voor huursubsidie, maar je huur inmiddels boven de huursubsidiegrens is gestegen. En ze dus altijd twee jaar terug kijken wat toen je inkomen was. Dan zit je dus ook knap knel.

  En in mijn geval: wat doe je als een kind tijdelijk weer op jouw adres komt wonen, door studie of omstandigheden en ook dat inkomen meetelt. Dan heb je niet één jaar met huurstijging te maken, maar nog een tijd daarna ook.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat hoeft niet hoor, zodra je situatie verandert kan je dit doorgeven aan de belastingdienst, je zou je dochter kunnen vragen zich elders in te schrijven maar dit is wel riskant.
   Linda

   Verwijderen
 6. Steeds vaker bedenk ik me hoe fijn het is om een koophuis te hebben, al moet je dan wel echt veel meer sparen voor alle onderhoud. Dat dan weer wel. Ik heb lang gehuurd en schrik als ik hoor hoeveel de mensen die nu in ons oude huisje wonen, betalen!! Kopen is niet zozeer goedkoper, maar op dit moment wel iets minder onzeker heb ik het idee.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. ik zou ook dolgraag willen kopen, maar mijn inkomen als gastouder wordt niet meegeteld. is ook niet zo bijzonder veel. maar de hypotheek die we nu zouden kunnen krijgen, is maar max 200.000 oid. en daarvoor zouden we een kamer moeten inleveren in deze buurt.. en dat wil ik niet :( ik ben gastouder, man werkt veel thuis dus ik wil een kamer voor zijn pc etc, maar ook de kids en wij een eigen kamer. en oppaskids slapen op de kinderkamers, dus wat ruimte is ook wel fijn.. dus minimaal 4 "slaapkamers " dat krijg je hier bijna niet voor 2 ton, ja oude huizen in een andere wijk (en dus andere school wat ik niet wil).. dus dan maar blijven huren. en vooral stom dat ze alleen naar inkomsten kijken en niet naar je uitgavenpatroon. we sparen nu redelijk wat, dus zouden met gemak wat meer kunnen betalen aan hypotheek elke maand, maar niemand die daarnaar kijkt..

   Verwijderen
 7. voor de huurders in belgie , we hebben hier nog geluk dat er via een index gewerkt wordt (nu +- 1.1% ), pff 4% is toch wel heel veel

  BeantwoordenVerwijderen
 8. anderen hebben er niets aan, maar hulde voor onze verhuurder! die verhoogt maar weinig. de % zijn wat ze maximaal mogen verhogen, geen moeten. onze woningbouwvorporatie kiest ervoor om maar weinig te verhogen! voor ons is dat 0,14% wat in ons geval 0,98 euro per maand is.. kon mn ogen nie tgeloven toe ik de brief las!!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Huizenprijzen dalen en ook huurwoningen worden steeds ouder dus je zal eigenlijk nu minder huur moeten gaan betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. ik moet ook bijna 18 euro meer betalen. dat wordt weer kijken waar ik op kan gaan bezuinigen. misschien komt er meer huur toeslag bij.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Balen inderdaad! Dat lijkt me dan wel weer een nadeel aan huren. Voordeel lijkt me het gevoel van vrijheid,dat je heel makkelijk zou weg kunnen.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mijn woningbouwvereniging verhoogt 4%. Ik moet 21 euro bij betalen per 1 juli (ook weinig inkomen) en de huurtoeslag gaat 8 euro omhoog De gewijzigde huur heb ik doorgegeven aan de belastingdienst. Per saldo 13 euro meer huur betalen per maand. Op een laag inkomen (bijstandsniveau alleenstaande) is dit een groot bedrag. Dus idd maar eens kijken waar nog meer gesneden kan worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Renée. N.a.v jouw berichtje heb ik mijn huurverhoging ook direct doorgegeven aan de belastingdienst. Ik wist niet eens dat ze het zo halverwege het jaar aan kunnen passen! Vorig jaar ook helemaal niet gedaan...(misschien dom, maar als je het niet weet).ik hoop maar dat ik ook meer huurtoeslag krijg per 1 juli en niet vanaf 1 januari een beetje gecompenseerd ga worden! Thnx

   Verwijderen