Over mij

Mijn foto

Ik ben 34 jaar, single en heb een inkomen rond het sociaal minimum. Ik leef dus op bijstandsniveau.
Dit blog gaat over consuminderen en zuinig leven. Omdat ik zelf weinig te besteden heb volg ik de laatste weken blogs van anderen die ook zuinig omgaan met hun centen. Persoonlijke verhalen van anderen en slimme tips en adviezen inspireren me om beter om te gaan met mijn eigen kleine budget. Ik vind het leuk om te schrijven en vandaar nu mijn eigen blog!

woensdag 26 maart 2014

Keuzes, keuzes en hand op de knip.

Ik vind het moeilijk om te leven met de-hand-op-de-knip. Ik heb zo'n zin om lekker veel geld te verbrassen. Gewoon, de stad in te gaan en spulletjes te kopen zonder op de prijs te letten, zoals voorheen. En gewoon bij La Place te lunchen i.p.v dat flesje water in mijn tas met een krentenbol. Elke keer weer dat rekenmachientje in mijn hoofd.....En elke keer weer tegen jezelf zeggen: "nee, dit kan niet, anders kom ik in het rood" Ik schuif heel veel aankopen door naar volgende maand. Dus nu heb ik een hele waslijst met doorgeschoven dingetjes. Die ik gewoon niet kan kopen. En die ik heel graag wil kopen. En die lijst wordt steeds langer. Mijn kledingbudget van 50 euro p/m is ook beperkt. Daarmee red ik het wel. Dat geld zet ik iedere maand apart onder reserveringsuitgaven en soms koop ik maanden weinig tot niks. Maar verder? Poeh, ik vind het lastig hoor. Er komen twee feesten aan. Een vrijgezellenfeest en een ander feest met toegangsprijs. Tja, ik zou er Nee tegen kunnen zeggen...het word te duur voor me. Maar hoe verdrietig zit ik dan thuis beide zaterdagavonden...als only the lonely. Ik ga al zelden uit. En die leuke vent komt natuurlijk niet bij me aanbellen, ik zal er toch op uit moeten en me onder de mensen begeven. En ik doe ook niets liever. Alleen die stomme financiën. Dat internetdaten bevalt me ook niet geweldig, ik zal daar later nog eens een blogje over schrijven.
Die stomme keuzes altijd die ik moet maken vanwege de bijstand. Ik wil ook zo graag naar de zonnestudio voor een kuurtje.  Maar 10 keer kost 60 euro.... Mijn uitlaat van de auto is lek en het geluid word steeds erger...weer een paar tientjes lichter. Die tandartsrekening ligt er ook nog steeds.. En zo kan ik nog wel een paar dingetjes opnoemen. Elke keer kiezen welke uitgaven ik kan doen of moet laten liggen voor de volgende maand. Ik moet hoognodig naar de kapper, dit keer dan alleen knippen en maar een keer geen kleurtje erin. Mijn eigen melkboerenhondenhaar is ook prima om eens drie maanden mee door te lopen. Het moet dan maar. Anders kom ik steeds geld tekort.
Mijn spaarrekening is er, maar het voelt niet goed om daar van te plukken. Dat geld is voor andere zaken. Ik wil in de toekomst bijvoorbeeld weg uit dit gehorige huis.
 En een verhuizing kost veel geld.
Ik heb soms zo'n respect voor mensen die jaren zuinig leven en dat een gewoonte is en het volhouden! Ik leef ook zuinig, maar of ik dit vol ga houden? Het is voor mij nog steeds geen gewoonte. Ik wil léven. En niet altijd met de hand op de knip. Ik ben er trots op dat ik het wel kan, maar echt blij word ik er niet van. Vandaag in elk geval niet.

20 opmerkingen:

 1. Goh, wat ben jij zielig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Sorry? Wat een onzin reactie. Goh, wat heb jij weinig inlevingsvermogen, kan ik ook zeggen. (En dan nog wel anoniem ook. Stoer hoor, maar niet heus).

   Koningin Minima: voor mij ben je een topper én een voorbeeld voor hoe ik zelf met weinig om kan gaan. Je hart luchten mag best van mij. Groetjes, Astrid


   Verwijderen
  2. Wat maakt het uit dat ik anoniem reageer.
   Je denkt toch niet dat Koningin Minima haar echte naam
   is? Komt qua anonimiteit op hetzelfde neer.
   Heet jij trouwens wel echt Astrid ?

   Verwijderen
 2. hai,
  Het is ook lastig. Ik heb dat ook vaak bij het doorlezen van de folders, dan wil je bepaalde leuke dingetjes ook wel graag kopen. Maar echt nodig heb ik het dan niet.
  Ga zo door, en veel succes toegewenst!
  Hartelijke groet, Reina

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Vervelend! Ik denk dat iedereen wel zijn of haar baal momenten heeft!
  Misschien zou je een heel klein beetje van de spaar af kunnen halen om juist dat ene te doen wat jezelf ook weer vrolijker maakt. Zo is het krappe budget misschien makkelijker vol te houden.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi, iederen moet keuzes maken :-).
  Waarom verf je je haar niet zelf...dat is veel goedkoper dan bij de kapper?
  Mvg, Diana

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik doe er altijd meerdere banen/ kleuren in. Dat word lastig om het alleen te doen.

   Verwijderen
 5. Toen wij nog zuinig moesten leven had ik ook regelmatig zo'n baaldag. Het gaat inderdaad allemaal om keuzes maken.... Een tandartsrekening moet gewoon betaald worden, dus die zou ik toch van mijn spaarrekening betalen.
  De feestjes zijn niet erg nodig, maar ik zou ervoor kiezen om 1 van de 2 dingen te doen. Daarnaast zoveel mogelijk in oplossingen denken; zelf je haar verven, een keer geen krentenbol mee maar een broodje kruidenkaas die je in de supermarkt koopt etc etc.
  Zo'n baaldag is niet erg, maar daarna weer positief doorgaan, volgend mij doe je het hartstikke goed!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je. Gelukkig is dat baalgevoel nu wel weer weg.

   Verwijderen
 6. Hou vol, je zult een lange adem moeten hebben.
  Bedenk wat je doel is en blijf daar op gefocust. Is je doel schuldenvrij ze zijn/ blijven?Verhuizen?
  Ik heb wel eens gelezen (ik denk bij Marieke Henselman) dat je een rijtje moet maken met dezaken waar je geld aan uitgeeft. Maak een daarin een volgorde van wat voor jou belangrijk is en op de top 3 (of 5?) mag je niet bezuinigen, maar op de lagere nummers in je lijst kun je eventueel nog meer bezuinigen omdat ze minder belangrijk voor je zijn. Zo word je je bewust van wat echt belangrijk voor je is en kun je geld uit blijven geven aan de zaken die voor jou prioriteit hebben.
  En verder: Je mag je hoofd best even laten hangen, zoals je nu doet in dit blogje, maar je zult hem echt zelf weer op moeten tillen en met de borst vooruit voorwaarts gaan. Kop op meid!

  WG

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Balen, zo'n baaldag! Maar daarna komen er weer dagen dat je gewoon hartstikke trots bent op jezelf! Zet door, je doet het zo goed! En af en toe even van je af bloggen kan dan lekker zijn... en is gratis!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik weet precies wat je voelt, ik zit in eenzelfde situatie. Ik heb ook een bijstandsuitkering en moet nog tot mei dit jaar elke maand 300 euro schuld aflossen, dan heb ik er een half jaar opzitten. Ik weet hoe je je voelt en zo'n baaldag heb ik ook wel eens. Hoofd omhoog en neus in de wind, er komt vast wel weer een betere tijd.
  http://levenzonderschuld.blogspot.nl/

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ja, het is balen en het voelt leeg, ik weet er alles van...
  Heb je deze al gezien?
  http://programma.ntr.nl/10577/ntr-academie/archief/detail/aflevering/6000010831/Erica-Verdegaal%2C-Hoe-geld-WEL-gelukkig-maakt

  Groeten Jennifer

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Je wilt gewoon teveel! Tenminste, teveel voor je inkomen!
  Ga naar 1 van beide feesten, verf zelf je haar, organiseer een kledingruilparty zodat je weer eens iets anders aan kunt zonder dat het geld kost, ga in de middagpauze een wandeling maken zodat je gezicht wat zon kan vangen.
  Enne......je hebt zelfs nog een auto. Belasting, verzekering, APK, brandstof, onderhoud. Zolang je dat allemaal nog kan betalen!

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Hey. Hoelang zit je nu al op dit inkomensniveau? Snap best dat je je af en toe even lekker wilt laten gaan....En mss moet je dat ook "gewoon" even doen! Maar dan niet naar de kapper gaan, maar een vriendin je haar laten verven (heb laatst net 2 pakjes gekocht bij action van 2,99 per stuk!! ipv de kapper waar ik mss wel 60 euro moet betalen! ). Ga shoppen bij de kringloop, klinkt duf, maar mss scoor je voor heel weinig wel heul veul leuks! Ik zou idd naar 1 feestje gaan...je kan je geld immers maar 1 keer uitgeven. Goed van je dat je je spaarrekening niet aanspreekt voor deze dingen, echt knap hoor!

  Toen ik zelf weer een beetje geld had op mn spaar dan kocht ik er wel weer wat voor of boekte ik een vakantie. Ik leefde van vakantie naar vakantie en spaarde een beetje. Tot ik mijzelf een doel stelde en die met mijn ouders en oom en tante heb gedeeld. Een bepaald bedrag bijelkaar sparen om mijn droom werkelijkheid te laten worden! En de helft is bijmekaar....en daar ben ik zo trots op. Ook ik heb veel moeten laten...die paar mooie laarzen die veuls te duur waren, die leuke snuisterijen bij de Xenos en action. Dan maar die winterjas van 30 euro ipv die van 150 euro enz enz, en dit alles om mijn doel dichterbij te krijgen.

  Trakteer je zelf af en toe eens op iets wat je graag wilt. Ga vant weekend lekker naar La Place en koop je een broodje van 4 euro...wedden dat je ervan geniet?
  En wanneer je je vakantiegeld ontvangt, ga dan een kuurtje voor onder de zonnebank doen of koop datgene wat je graag wilt.....

  Succes en kop dr veur houden!

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben het met Boukje eens wat dat broodje bij LaPlace betreft. Let wel even op de kortingsbonnen die er zijn. Misschien kun je op die manier zoveel korting krijgen dat je kopje koffie gratis is. En verder, ja het is lastig om mee te willen doen met alles. Ik heb ook al diverse jaren bijstand. Maar door te letten op de kleintjes, eten wat het seizoen brengt, een moestuin hebben en zelf kleding te maken kom ik goed rond. Verder vraag ik voor alles wat er maar bestaat vrijstelling of een bijdrage in de kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Het punt is natuurlijk dat léven best kan met de hand op de knip. Het een sluit het ander niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Kledingbudget van 50 euro per maand vindt ik best veel. red het wel met 100 euro per jaar en er zijn zat jaren dat ik niets uitgeef :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Knap van je. Vorig jaar heb ik ook veel minder uitgegeven dan 50 euro per maand. Maar als je nieuwe schoenen rekent, een nieuwe tas, jas, ondergoed, jurkje, bikini, panties, broeken, vesten etc etc. dan gaat het best hard. Vooral schoenen zijn duur. Ik draag daar graag de iets duurdere merken van, die gaan jaren mee, zitten heerlijk en kosten zo 100 euro. Ecco- laarsjes bijvoorbeeld

   Verwijderen
 15. Thnx voor alle reacties. Het was prettig om het baalgevoel van me af te schrijven. Ik voel me nu wel weer heel goed en gelukkig met wat ik wél kan en wél heb. En dat is Genoeg! heb m'n zegeningen geteld;-)

  BeantwoordenVerwijderen